Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Påskehilsen: Superlobbyisten Nødgaard manipulerer mikrofonholder-medier

Morten W. Langer

fredag 07. april 2023 kl. 15:42

Ulrik Nødgaard, direktør for bankernes lobbyorganisation Finans Danmark, var en særdeles dygtig og saglig direktør for Finanstilsynet, da han bestred posten. Så dygtig, at bankerne hentede ham over til sig selv for at lobbye bankernes sag. Og det gør Nødgaard rigtig godt: Senest har han benyttet påskens agurketid for medierne til at udsende en pressemeddelelse, hvor han klynker over bankernes overskud. At kalde pressemeddelelsen fra Finans Danmark for manipulation og vildledning er mildt sagt, men store medier hopper på, skriver chefredaktør Morten W. Langer

Ulrik Nødgaard er dygtig: I en pressemeddelelse kommer han afsted med at placere bankerne et sted, hvor de ikke tjener penge nok og langt mindre end det øvrige erhvervsliv. Gennemgangen er nærmest beundringsværdigt manipulerende, og hvis man, som et teoretisk eksperiment, omtænker det til saglig journalistik, var han dumpet til journalisthøjskolens optagelsesprøve.

Men det har tilsyneladende ikke berørt journalisterne på Danmarks Radio og Finans.dk, der blot har videresendt budskaberne til læserne.  Kildekritikken har  for tiden svære kår. Så på den måde kan Nødgaard virkelig holde en velfortjent påskeferie.

Han har klynket om bankernes overskud i en tid, hvor de er på vej mod historisk rekordstore overskud. Måske ved han godt, at der snart kommer en debat om, hvor mange penge, bankerne egentlig må tjene. Ligesom det nu sker for de store energiselskaber, der har skabt milliardoverskud på ryggen af energikrisen og danskernes kæmpe energiregninger.

Omkring det, vi opfatter som manipulation, skal vi blot fremhæve, at hovedbudskabet i pressemeddelelsen er, at bankerne har et markant lavere afkast på egenkapitalen end et gennemsnit af C25-selskaberne. Budskabet ledsages godt nok med en stribe forbehold, som selvfølgelig ikke kommer med i erhvervsmediernes referat.

Blandt andet at beregningen af C25-selskabernes gennemsnitlige afkast er ”vægtet”, så gigantoverskuddene i Mærsk og Novo Nordisk trækker næsten hele læsset med de beregnede 36 procent i afkast. Det er klart, at det er nonsens at sammenligne afkastet i banker med andre selskaber, hvor der ikke er kapitalkrav og heller ikke et samfundsmæssigt sikkerhedsnet under. Faktum er dog alligevel, at en tredjedel af de ikke-finansielle C25-selskaber har lavere afkast end bankerne.

Skærer man lige mere ind til benet, så kan det virke som om, at Nødgaard og FinansDanmark hele tiden griber til de argumenter, som kan give den ønskede konklusion. Konkurrencestyrelsen konkluderede i en analyse af konkurrencen i banksektoren i august 2022, at konkurrencen var mangelfuld, og endnu vigtigere, at investors markedsbaserede afkastkrav til danske bankaktier er et afkast på 5-8 procent over den risikofri statsobligationsrente.  Med statsobligationsrenten på aktuelt 2,5 procent svarer det til et teoretisk afkastkrav på mellem 7,5 og 10,5 procent.

Ifølge FinansDanmark var banksektoren afkast sidste år på otte procent, men med store variationer. Eksempelvis SparNord leverede 12,5 procent (12,9 procent året før), og Sydbank præsterede 14,8 procent (11,8 procent året før). Afkastene skal ses i lyset af de stigende udlånsrenter, som ventes at bringe de to bankers forrentning af egenkapitalen op mod tyve procent i år. Konkurrencestyrelsen skriver, at et overnormalt afkast (altså over 10,5 procent) er udtryk for mangelfuld konkurrence.

Når hovedparten af de mindre banker ikke kan leve op til disse afkast, er der en enkelt forklaring: Den danske banksektor er præget af alt for mange banker og alt for højere omkostninger.  Selvom vi har set konsolidering de seneste år, er der lang vej hjem. Økonomisk Ugebrev har tidligere skønnet, at den danske banksektor har ca. 11.000 for mange ansatte, hvis vi sammenligner med effektiviteten i nabolandenes banksektorer.

Så, kære Nødgaard, næsten gang du piver over for lave overskud i bankerne, så tag dine læsebriller på.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank