Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pandoras nye strategi: Gør som en kapitalfond

Morten W. Langer

søndag 11. november 2018 kl. 18:48

Pandora-aktien klarede sig overraskende flot, da der onsdag blev aflagt Q3-regnskab med en nedjustering. Efter en start på minus syv procent, endte aktien i nul, på grund af begejstring over et klart strategiskifte. Regnskabet indeholdt ellers en klar indikation på, at det underliggende salg skrider markant. Bestyrelsens nye strategi fra januar 2018 er nu kuldkastet, og en stor spareplan skal nu transformer selskabet fra den aktuelle væksthistorie til at være en stabil cash cow. Men det bliver værre, før det bliver bedre.

Det positive er, at Pandoras ledelse nu har erkendt, at vækststrategien ikke virker, og det har medført, at selskabets ledelse har sat fokus på alene at tjene penge. I Q3-regnskabet fremlægges en spareplan, som grundlæggende omfatter langt færre nye butikker og fokus på omkostninger, omkostninger og omkostninger.

Bundlinjen er, at den nye CFO/COO styrede strategi langt hen ad vejen netop vil forfølge den vej, som en kapitalfond også ville gå ned ad. Måske kan lønsomheden forbedres eller fastholdes. Men selve vækstmaskinen bliver samtidig sat voldsomt ned i gear.

Netop den nye sparestrategi vil gøre det uinteressant for Pandora – og selskabets aktionærer – at sælge til en kapitalfond, som alligevel ville anvende selskabets stærke cash flow til at betale for opkøbet. Uden milliardstore investeringer i nye butikker vil der blive et enormt frit cash flow til aktionærerne. Sidste år var det frie cash flow fra driften 6,4 mia. kr., og halvdelen af pengene blev anvendt på at åbne nye forretninger og købe eksterne distributører.

Netop de massive investeringer har været den centrale dynamo bag væksten i salg og overskud. Carnegie konkluderede i en analyse efter Q2-regnskabet, at det seneste års investeringer i nye forretninger har været en underskudsforretning. Og derfor kommer strategiændringen ikke et minut for sent. ”In Q2(18) value creation from forward integration strategy has been negative,” skrev finanshuset. Og videre hedder det i analysen, at tallene indikerer, at “owning and operating stores is less value-creating than having an indirect sales channel.”

Hertil komme, at Pandora i Q3-regnskabet selv oplyser, at ”omsætningen i EMEA var væsentligt påvirket af timingen af leverancer og ændringer i varebeholdninger i grossistnetværket, men også af en negativ udvikling i væksten i det samlede direkte sammenlignelige salg i Storbritannien, Italien og Frankrig på henholdsvis -5%, -7% og – 16%.” Og videre hedder det, at ”med negativ vækst i det direkte sammenlignelige salg i de fysiske butikker er butiksovertagelser mindre attraktive. Givet den kraftige vækst i Selskabets eSTORE vil PANDORA fokusere på at udvikle selskabets omni-channel på de veletablerede markeder og åbne færre nye butikker.”

Med det ”sammenlignelige salg” korrigeres for nyåbnede butikker de seneste tolv måneder, så der tegnes et billede af det gennemsnitlige butikssalg.

NY EQITY STORY

Den equity story, som gennem en årrække har tiltrukket mange investorer, er altså ved at blive ændret. Og det vil med stor sikkerhed udløse et skifte i aktionærkredsen, hvor de tidligere aktionærer udskiftes med nye mere value-orienterede aktionærer. På den korte bane kan dette skifte sætte aktien betydeligt længere ned. Nedturen kan få yderligere næring af, at strategiskiftet – og oprydningsfasen – kan tage tid og koste penge i yderligere nedskrivninger.

CFO Anders Boyer er nu gået i gang med præcis samme eksercits, som han succesfuldt gennemførte i GN Store Nord. Forskellen er blot, at Pandora underliggende forretning er ved at slå revner. Effektiviseringsplanen vil på sigt forbedre lønsomheden. Men der er stadig usikkerhed om, hvordan selskabet strategisk skal skabe ny vækst – og måske stoppe en tiltagende blødning.

Ledelsen forventer en omstillingsproces over flere år, og den oplyser, at ”i 2019 og muligvis i 2020 forventes væksten at være påvirket af en planlagt reduktion i kampagner og prisreduktioner samt en fortsat nedbringelse af varebeholdninger i grossistnetværket. Den planlagte reduktion af kampagner og prisreduktioner forventer at have kortsigtet negativ indvirkning på både omsætning og væksten i det direkte sammenlignelige salg, hvorimod der ikke forventes nogen indvirkning på marginen på koncernniveau.”

Pandoras vækst stoppes altså indtil videre af den valgte omstilling, mens lønsomheden ventes opretholdt gennem effektiviseringer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank