Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pengene vælter ind hos landets største pensionsmæglere

Carsten Vitoft

torsdag 03. oktober 2024 kl. 11:15

Lars Christensen

Danske pensionskunder betalte sidste år mere end en 1,1 mia. kr. af deres pensionsopsparing videre til en pensionsmægler for rådgivning, viser nye tal fra pensionsbranchen. Ifølge mæglerne skyldes det, at de tager markedsandele inden for pensionsrådgivning fra pensionsselskaberne, og at flere virksomheder vælger at blive rådgivet af en uvildig mægler. Det afvises dog fra pensionsbranchen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Umiddelbart skulle man tro, at et væld af nye rådgivere ind på det danske marked for pensionsrådgivning ville gøre konkurrencen hårdere og indtjeningen lavere. Men intet kunne være længere fra sandheden, hvis man ser på pensionsbranchen nye opgørelser af, hvor meget af pensionsopsparernes penge, der går til rådgivning.

I de senere år har svenske Söderberg, Howden Insurance og firmaet Max Matthiessen gjort deres indtog på markedet. Der er sket opkøb af mindre og mellemstore pensionsmæglere, hvad der normalt ville sende priserne på markedet i bund.

Men det er ikke sket

”Ja, det går godt i branchen i øjeblikket, og det skyldes primært to ting. Først og fremmest er der stadig et meget stort antal af udbud af firmapensioner, som skyldes ændringerne omkring SUL-forsikringerne (syge- og ulykkesforsikringer, red.). Det betyder, at det giver god mening at få testet priserne i markedet igen og det samlede værditilbud. Dernæst er der også flere virksomheder, som vælger at bruge en uafhængig mægler til rådgivning – i stedet for at være direkte betjent i et pensionsselskab. Det er også de faktorer, som vil drive væksten i de kommende år,” siger adm. direktør Lars Christensen fra WTW, landets største pensionsmægler.

At mæglerne skulle tage markedsandele fra pensionsselskaberne afvises dog af flere i branchen, der siger, at andelen af virksomheder med firmapension, som bruger en mægler, er rimeligt konstant. Her peges i stedet for på, at det over de seneste år er lykkedes pensionsmæglerne at gøre udbud af firmapensioner til en gratis affære for erhvervsvirksomhederne og deres ansatte. Nu er det fast praksis, at pensionsselskaberne står med regningen.

Pensionsmæglerne lever af to ting inden for pension. At afholde udbud for erhvervsvirksomheder og finde det bedste pensionsselskab. Den anden opgave er at rådgive virksomhedernes medarbejdere om deres pensioner efterfølgende. Loven siger, at det er erhvervsvirksomheden, som skal betale pensionsmægleren, men betalingen sker via medarbejdernes pensioner, og det er de betalinger, som pensionsbranchen nu har opgjort. Tallene viser, at det i den grad er PFA’s kunder, der betaler mæglernes fremgang. Sidste år betalte PFA næsten 600 mio. kr. til mæglerne, mere end andre kommercielle pensionsselskaber tilsammen.

Ægte konkurrence

Ærkerivalerne i Danica gav kun en fjerdedel af PFA med 134 mio. kr. til mæglerne. Og det viser, at betalingerne til mæglerne i høj grad også er forbundet til pensionsselskabets egen vækst. Det er typisk pensionsmæglerne, der kommer med nye kunder – og det koster altså kassen at vokse på den måde gennem mæglerne, som PFA har gjort de senere år.

Men spørgsmålet er, hvem der i sidste ende betaler regningen. Mæglerne siger til deres kunder, at det er gratis at gå i udbud, for det er pensionsselskabernes egenkapital, der betaler mæglerens udgifter.

Men ofte ses, at den slags omkostninger bliver lagt oven på de priser, kunderne i sidste ende betaler i f.eks. investeringsomkostninger. Så det kan være en illusion, at pensionsudbud er gratis for kunden. Men salgstalen virker: Pensionsudbuddene er rekordhøje. Det afviser mæglerne.

”Dette er bestemt ikke altid tilfældet. Vi sætter vores pris, inden udbud iværksættes. Vi koster det, vi koster, uanset valg af selskab. I nogle tilfælde er der fuld funding fra selskabet til kunden – i andre tilfælde må kunden betale hele eller en del af udbudsomkostningerne selv. Selskaberne regner jo på det som et samlet tilbud, og deres tilbud bliver ikke større uanset, hvordan tilskuddene til kunderne falder,” slutter Lars Christensen fra WTW.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank