Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

God Selskabsledelse? Pensionsbestyrelser afhængige af fageksperter uden nutidskontakt

Morten W. Langer

tirsdag 05. april 2022 kl. 11:30

Rating af god selskabsledelse i 14 pensionsfirmaers bestyrelser: Alle de undersøgte bestyrelser har mindst to uafhængige fagkompetencer, typisk inden for regnskab og revision. Men flertallet har opsamlet erfaringerne for flere årtier siden, og det kan betyde mangel på opdateret viden. Pensionsdirektørerne risikerer næppe skarpt, fagligt modspil fra de sagkyndige medlemmer.

Billedet af kompetencebredden i de danske pensionsbestyrelser, især arbejdsmarkedspensionskasserne, er typisk, at medlemmernes pensionsformuer overordnet styres af kolleger fra samme fag, og så er bestyrelsen typisk suppleret med et par eksterne fageksperter, som altså er de eneste, der kan give den daglige ledelse kvalificeret med- og modspil i de fleste overordnede beslutninger. 

Eksempelvis bestyrelsen for AkademikerPension består af ti bestyrelsesmedlemmer, hvoraf to er uafhængige sagkyndige. Spørgsmålet er imidlertid, om de to eksperter kan løfte hele opgaven med at levere bestyrelsens samlede kompetencer inden for kapitalmarked, investering, risikostyring, forsikringsprodukter, regnskab og compliance. 

Gammel erfaring
De to uafhængige medlemmer har uden tvivl stor erfaring, men det er mange år siden, de har arbejdet med de spidskompetencer, de er indvalgt på. Det ene uafhængige medlem er Henrik Klitmøller Rasmussen, 62 år. Eneste oplysning på AkademikerPensions hjemmeside og i regnskabet er, at han er uddannet cand.scient.pol. og selvstændig konsulent i Klitmøller Ledelsesrådgivning. 

En søgning på nettet afslører, at han var direktør i Kommuneforsikring fra 2001 til 2009 og direktør i Frida Forsikring Agentur, med speciale i ejerskifteforsikringer, fra 2011 til 2018. Det forklares ikke på AkademikerPensions hjemmeside, hvilke særlige fagkompetencer han ses at bidrage med, og om de er opdateret med up to date-erfaringer.

Det andet uafhængige medlem er Henrik Priergaard Nielsen, for nuværende ansat i fondsadministrationsvirksomheden Fundmarket, og frem til 2016 ansat i Nordea gennem 28 år, primært med fokus på personaleledelse, men også pensionsforretning. Fra 2000 til 2007 var han head of asset management i Nordea, og han har derfor en vis indsigt i investeringsmarkeder og formueforvaltning. Men det er altså 15 år siden.

I Pædagogernes Pensionskasse er det ene sagkyndige medlem Lis Skovbjerg, som indtil 2010 var adm. direktør for PNN og PHI Pension. Hun er altså gået på pension for tolv år siden. Det andet sagkyndige medlem er Leif Hasager, som er tidligere CIO i BankInvest og indtil for et år siden CIO hos Formuepleje. Så på investeringssiden burde pensionskassen have aktuelle opdaterede kompetencer, der kan udfordre den daglige ledelse.

Flere af både pensionskasserne og de kommercielle selskaber har indsat bestyrelsesmedlemmer, som på papiret har fine navne, men hvor dybden i deres fagkompetencer i forhold til opgaven er tvivlsom. Eksempelvis under PKA-hatten Pensionskassen for Sygeplejersker er der to sagkyndige medlemmer. Det ene er FinansDanmarks direktør Ulrik Nødgaard, der også er formand for revisionsudvalget. 

Gamle koryfæer
”Ulrik Nødgaard opfylder med denne baggrund kravene til at være uafhængig af pensionskassen og at have kvalifikationer inden for regnskabsvæsen eller revision,” oplyses det. Ulrik Nødgaard var godt nok førstedirektør i Finanstilsynet fra 2009 til 2015, hvilket i høj grad er en politisk-administrativ rolle, og før det var han embedsmand i Erhvervsministeriet. Det er uklart, hvor de regnskabs- og revisionsmæssige erfaringer og kompetencer kommer fra. 

I Sampension løfter tidligere nationaldirektør Torben Nielsen hovedparten af de uafhængige fagkompetencer inden for finans og investering. Han gik på pension for 11 år siden. Han er også bestyrelsesmedlem i Tryg, som oplyser, at han har ”generel erfaring fra ledelsesniveau i banksektoren. Mikro- og makroindsigt fra sit tidligere virke som Nationalbankdirektør. Indsigt i formandskabsarbejde som eksternt bestyrelsesmedlem.” I et Ritzau-portræt fra 2017 oplyses det om hans erhvervskarriere, at ”I 1996 blev Torben Nielsen udpeget til Nationalbankens direktion, og her sad han i 15 år med primært ansvar for betalingsformidling, statistik og administrative funktioner – blandt andet produktionen af sedler og mønter.”

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank