Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionskasseformand inhabil i milliardinvestering

Carsten Vitoft

mandag 02. december 2024 kl. 11:55

Lars Bo Betram

I al stilhed har adm. direktør Lars Bo Bertram solgt investeringer fra IFU til pensionskassen for akademikere, P+, hvor han også er bestyrelsesformand. Det er kasketsammenblanding og indebærer risiko for, at medlemmernes interesser tilsidesættes, siger ekspert. Lars Bo Bertram erklærer sig selv for inhabil.

Først tiltrådte Lars Bo Bertram posten som bestyrelsesformand for P+ dette forår, men kun få måneder senere fik han også en anden kasket på som nu adm. direktør i IFU, Industrialiseringsfonden for Udviklingslande.

I sidste uge kom det så frem, at IFU nu har rejst 2,7 mia. kr., der senere skal blive til fem mia. kr., fra en række danske pensionskasser, herunder også P+.

Han har altså med den ene hånd, som IFU-chef, solgt investeringsprojekter i milliardklassen samtidig med, at han som øverste chef i P+ skulle godkende disse investeringer. Det skaber risiko for, at usaglige særinteresser for at fremme IFU-projektet har spillet ind på at godkende milliardinvesteringen i P+.

”Det er klart, at der kan opstå et habilitetsproblem, hvis direktøren i IFU både er den, der skaber projektet, og samtidig sidder i rollen som investor og dermed ender med at godkende sit eget projekt. Det er stærkt kritisabelt, hvis en række bestyrelsesmedlemmer uden for bestyrelsesarbejdet har store interesser i, at egne projekter godkendes. De skal kun have én interesse, og det er at få kundernes pensioner til at vokse mest muligt – og holde egne interesser ude,” siger Jan Bo Jakobsen, Ph.d. i finansiel økonomi fra University of Southampton.

Konfronteret med dette siger P+ og IFU nu, at Lars Bo Bertram allerede ved sin tiltræden begge steder erklærede sig inhabil i samarbejdet mellem de to parter – og trådte uden for døren både under drøftelser og godkendelser parterne imellem.

Det rejser stadig spørgsmålet, om andre hensyn har vejet ind i P+’s investeringsbeslutning på i første omgang 400 mio. kr. til IFU – som nu skal følges op med 400 mio. kr. på et senere tidspunkt.

Det har i hvert fald ikke været sjovt at være investeringschef eller adm. direktør i P + under de forhandlinger med IFU, hvor et pænt nej tak i den grad ville fremmedgøre deres egen bestyrelsesformand og næppe være særligt karrierefremmende.

”Man kan håbe på, at direktørerne og investeringsafdelingerne i pensionskasserne er stærke nok til at forkaste investeringsforslag, der ikke findes godkendelsesværdige på baggrund af seriøse analyser,” siger Jan Bo Jakobsen.

Vi vidste det godt

Det er ikke første gang, IFU og P+ handler sammen. Den nye fond er den anden af slagsen, og den første fond har i dag godt 15 mia. kr. i sig, hvor P+ også er inde. Det var dog i sidste uge ikke til at få et svar på, om Lars Bo Bertram også har erklæret sig inhabil der. Han får i hvert fald svært ved kritisk at se på afkastet med P+-briller, da han jo selv er øverste direktør for begge IFU’s fonde.

Ejerne siger dog, at de udmærket kendte til hans roller.

”Når man søger kompetente mennesker med relevant viden og erfaring til en bestyrelse, kan der opstå situationer, hvor vedkommende kan være inhabil. Det vigtige er, at man adresserer inhabilitet, når man møder det, og tager de nødvendige forholdsregler. Præcis som P+ har gjort i det her tilfælde, hvor Lars Bo Bertram ikke har været en del af drøftelserne om investeringen i Verdensmålsfond II,” siger Sara Vergo, formand for DJØF.

”Vi er bekendte med Lars Bo Bertrams inhabilitet i denne investering. Han er trådt ud af bestyrelsesrummet, imens samtlige drøftelser omkring investeringen i Verdensmålsfond II har fundet sted. Vi er trygge ved dette set-up. Bestyrelsen samt P+ Investeringskomite besidder stærke kompetencer inden for investering til gavn for medlemmerne. Også uden Lars Bo Bertrams deltagelse,” skriver formand Laura Klitgaard fra IDA.

To andre medlemmer i den syv personer store bestyrelse er også i risiko for at blive farveblinde, når det kommer til den slags investeringer i 3. lande. Katrine Ehnhuus arbejder til dagligt som seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke, hvor hun ikke lægger skjul på, at det netop handler om at få finanssektoren til at investere mere i fattige lande.

Helle Munk Ravnborg arbejder til dagligt i Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun forsker i økonomiske effekter i forhold til jord og vandressourcer i Tanzania og Uganda. Også hun må antages at have en stor kærlighed til den slags investeringer.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank