Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

VM i Qatar: Pensionskasser parat til at ekskludere byggegiganter

Claus Strue Frederiksen

fredag 09. december 2022 kl. 17:00

Pensionskasser parat til at ekskludere byggegiganter

Pensionssektoren investerer hundredvis af mio. kr. i kontroversielle entreprenørvirksomheder, der i en ny rapport beskyldes for usle arbejdsforhold og menneskerettighedskrænkelser i Qatar (se forrige artikel). Men flere af pensionsselskaberne oplyser, at de vil undersøge sagen nærmere, og de er tilsyneladende klar til at tage det tunge skyts i brug, hvis beskyldningerne holder vand. 

Økonomisk Ugebrev har foreholdt de 12 danske pensionsselskaber, der investerer i en eller flere af de kontroversielle byggegiganter, kritikken i en rapport fra Fair Finance International (FFI). Svarene viser, at de fleste pensionskasser tager kritikken meget alvorligt. Eksempelvis oplyser P+ og PenSam, at de med udgangspunkt i rapporten vil undersøge sagen nærmere.

Kristine Lund Christensen, chef for ansvarlige investeringer i P+, siger til Økonomisk Ugebrev: ”P+ har investeringer for i alt 43 mio. kr. i de tre selskaber på listen. Vores screening af porteføljen har ikke fanget kontroverser, der vedrører de tre selskaber. Men vi vil gennemgå rapporten og se nærmere på vores investeringer i dem.”

Stor alvor

Mikael Bek, head of ESG i PenSam, siger: ”I PenSam er grundlæggende ordentlighed og respekt for basale menneskerettigheder et centralt fokusområde, når vi investerer. Vi ser derfor med stor alvor på rapportens kritik af de oplistede selskaber. Forholdene er ikke forenelige med PenSams værdier som ansvarlig investor. Derfor vil vi naturligvis belyse situationen yderligere og på denne baggrund vurdere vores position i selskaberne.”

AP Pension og Lærernes Pension, der begge investerer i flere af de kontroversielle selskaber, lufter direkte muligheden for eksklusion. Ifølge Kathrine Graabæk Mogensen, chef for ansvarlige investeringer i Lærernes Pension, er pensionskassen først lige blevet bekendte med rapporten: ”Hvis det viser sig, at investeringerne ikke lever op til vores retningslinjer, så kan vi ende med at ekskludere dem. Men inden vi beslutter noget, har vi brug for at undersøge forholdene nærmere.”

Anna Maria Fibla Møller, chef for ansvarlige investeringer i AP Pension, stemmer i: ”Nu, hvor vi er blevet gjort opmærksom på, at disse selskaber potentielt har negativ påvirkning på menneskerettigheder, vil vi følge investeringen nærmere og søge mulighed for en kritisk og aktiv ejerskabsdialog med selskabet. Derefter vurderer vi, om selskaberne skal ekskluderes fra fondene.”

PKA og PensionDanmark oplyser, at de har været og fortsat vil være i dialog med de kontroversielle VM-byggegiganter. Nicholas Rindahl, pressechef i PKA udtaler: ”Vi er opmærksomme på, at Vinci (en af de kritiserede entreprenører, red.) har været forbundet med kontroverser om arbejdstagerrettigheder i forbindelse med projekter i Qatar, og vi har været i dialog med virksomheden i et stykke tid for at få dem til at forholde sig til anklagerne og få sikkerhed for, at de har taget hånd om de eventuelle problemer, der har været. Den dialog fortsætter vi, så vi kan få sikkerhed for, at Vinci respekterer arbejdstagerrettighederne på deres projekter.”

Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed i PensionDanmark, oplyser, at pensionskassen, der samlet har investeret 324 mio. kr. i to af de kontroversielle byggegiganter, længe har været i dialog med selskaberne: ”Det har været magtpåliggende for os som aktiv investor og pensionskasse for danske byggearbejdere at gå i dialog og stille krav om bedre forhold.”

Plads til flere forbedringer

Han tilføjer: ”Som FFI-rapporten også konkluderer, er der fremskridt. Men der er fortsat plads til forbedringer, og de involverede har et ansvar for at sikre ordentlige forhold hele vejen gennem leverandørkæden på byggerierne.”

Modsat branchefællerne betragter Lægernes Pension sagerne om dårlige arbejdsforhold i Qatar som et afsluttet kapitel. Peter Rasmussen, chef for bæredygtighed i Lægernes Pension, udtaler:

”Vi er bekendte med, at selskaberne for år tilbage har været kritiseret for utilstrækkelig kontrol med underleverandører i forbindelse med deres involvering i byggeprojekter i Qatar. Rapporten gengiver disse informationer og redegør desuden for de initiativer, som selskaberne allerede har taget for at styrke kontrollen med underleverandører og dermed forbedre forholdene for migrantarbejdere ved byggeprojekter. Vi ser derfor ikke behov for at rejse de tidligere sager over for selskaberne og er i øvrigt ikke bekendte med nye sager.”

Claus Strue Frederiksen

Foto: Asger-Ladefoged/Ritzau-Scanpix

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank