Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionskasser udnytter tyndt realkreditobligationsmarked

Ejlif Thomasen

fredag 16. december 2022 kl. 7:00

F1-lånerne kan skære 27 pct. af ydelse efter skat

Kasserne kritiseres nu for at udnytte, at realkreditobligationsmarkedet er blevet markant mindre likvidt. Det giver store købere og sælgere mulighed for at udnytte deres markedsmagt til at sætte skæve priser, lyder kritikken. I sidste ende rammer det danske boligejere og virksomheder, der har fået nye obligationer med betydeligt højere effektive lånerenter, end det ville have være tilfældet på et effektivt marked.

Økonomisk Ugebrev har de seneste uger beskrevet, hvorfor det danske marked for realkreditobligationer ikke længere kan kaldes ”verdens bedste”, og at låntagerne i nogle tilfælde får uattraktive afregningspriser, som også betyder højere effektive lånerenter end nødvendigt. 

Markedet er simpelthen blevet ramt at lav likviditet, hvor det er muligt for de store købere at diktere priserne. Den tynde likviditet, sammen med fraværet af en åben, effektiv prisdannelse, har forårsaget en delvis ødelæggelse af et marked, som har enorm samfundsøkonomisk betydning. 

Et tag selv-bord

Eksperter mener, at pensionskasserne, og muligvis andre store investorer, udnytter deres markedsmagt, fordi ”de kan gøre det.”

Med andre ord har den manglende likviditet og fraværet af markedsgennemsigtighed betydet, at det næsten er blevet et tag selv-bord for de store investorer. 

”Pensionskassernes aktuelle position som ”last resort” er selvfølgelig en rolle, de udnytter. De vil prøve at handle til mindst mulige kursspænd mellem de obligationer, der skal bruges til indfrielse, og de obligationer, der ligger bag de nye lån,” siger Palle Lund Hansen, partner og CEO i rådgivningsvirksomhed PP Capital.

Også professor Jens Dick-Nielsen fra CBS vurderer, at det danske marked for realkreditobligationer har ændret sig mod større illikviditet. ”For de mindre aktører er der i højere grad tale om lukket land og større kursspænd. Men jeg tror godt, at de store aktører kan få skarpe priser. I modsætning til aktiemarkedet har vi for obligationer ikke mange aktører på begge sider. Hvis vi havde det, kunne handlen stadig foregå elektronisk. Men nu kan det være svært at finde handelspartnere, og den ubalance betyder højere kursspænd,” siger Jens Dick-Nielsen. 

Underliggende er der det seneste år sket nogle forandringer, som har skabt et tyndere marked. Bl.a. har EU indført nye reguleringskrav, som flere aktører mener er gået over gevind. ”De nye krav betyder, at bankernes skal have buffere, der er langt større end tidligere,” siger Claus Hvidegaard, ansvarlig for SEB’s danske rente- og obligationsanalyse. 

Han vurderer, at de såkaldte LCR-krav og andre reguleringskrav fra EU er gået for vidt, og at det i høj grad har en pris, der nu skal betales. Det har ført til, at aktørerne nu agerer anderledes, og f.eks. at bankerne ikke som i gamle dage har store handelsbeholdninger, der kan fungere som buffere i markedet, og som kan medvirke til skarpe priser. 

Oveni kommer som det ekstra problem, at markedet er forbeholdt store professionelle investorer, og der er altså ikke samme gennemsigtighed som på aktiemarkedet, hvor enhver hele tiden kan se den aktuelle ordrebog. 

”Den manglende likviditet skyldes bl.a., at der ikke længere er så meget handel mellem bankerne, og markedet dermed er blevet mere illikvidt,” siger Palle Hansen. Han påpeger også, at mange obligationshandler ikke indberettes med det samme, men først efter børsens lukketid kl. 17. Dermed kan det være svært for mindre aktører at få et reelt aktuelt billede af priserne.

Lavere udenlandsk interesse

En stor del af handlen på realkreditobligationsmarkedet foregår i store klumper efter direkte kontakt mellem køber og sælger – de såkaldte telefonhandler. Det betyder, at almindelige aktører ikke kan se skarpe priser, og det kan være svært at få fat i de konkrete papirer, der skal indgå i låneomlægninger. Konsekvensen har været, at boligejere har fået omlagt deres fastforrentede realkreditlån med et dårligere resultat end det, de kunne have opnået, hvis der havde været et åbent gennemsigtigt marked med skarpe priser. 

Endelig har udenlandske investorer mistet en del af interessen for lange danske realkreditobligationer. Det er navnlig japanske investorer, der de seneste to år har solgt ud, så beholdningen er mere end halveret til omkring 50 mia. kr.  Alene i oktober tilbagesolgte japanske investorer danske realkreditobligationer med en pålydende værdi på netto 12,7 mia. kr.

Ejlif Thomassen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank