Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionsrådgivere ser, at PFA Pension vil af med dårlige kunder

Carsten Vitoft

fredag 09. februar 2024 kl. 11:15

Pensionsrådgivere ser, at PFA Pension vil af med dårlige kunder

Diskussionerne om PFA’s nye prisblad, der fra janu­ar medfører dårligere pensionspriser for bl.a. kanti­emedarbejdere, slagtere, smede og lagerarbejdere, fortsætter. Uafhængige pensionsrådgivere mener, at pensionsmarkedet kan stå foran store omvæltninger, der kan ende med, at ”dårlige” kunder bliver kaste­bold mellem pensionsselskaberne. Fagredaktør Car­sten Vitoft fortæller om sagen.

Solidariteten på det danske pensionsmarked synes at være et afsluttet kapitel. Fremover kan det komme til at koste dyrt på pensionsopsparingen, hvis man som kunde har den forkerte jobtitel. Det bliver det langt dyrere – og svæ­rere – at finde et sted at spare op til pension.

Det er i hvert fald sådan, pensionsmæglerne tolker de nye priser, som PFA i al diskretion har sendt ud til landets pensionsmæglere.

”Det er et vink med en vognstang, men på sådan en lidt tys tys måde, da prisbladet fra PFA jo er henvendt direkte til mæglerne og ikke kunderne. Jeg kan forestille mig, at det er et forsøg fra PFA på at sende et signal til mæglerne om, at de ikke skal placere disse erhverv og jobtitler i PFA. Priserne kan ses som ønske fra PFA om, at firmakunder med mange ”dårli­ge” ansatte flytter til andet pensionsselskab,” siger privatøko­nomisk rådgiver Marianne Thørs, stifter og direktør i Confida.

Ender med små opsparinger

Fra Arvad Finanshus siger direktør Dan Løkke: ”For tiden ser vi en udvikling i pensionssektoren, hvor der i højere grad selekteres på, hvor lukrative kunderne er for selska­bet. Er man ikke i en kategori, hvor pensionsselskabet tje­ner tilstrækkeligt på kundeforholdet, hæves priserne til et niveau, hvor forsikringerne bliver meget dyre at betale. Det betyder, at disse kunder ender med meget små pensi­onsopsparinger. Det kan betragtes som en skævvridning af markedet og forskelsbehandling af kunderne. Nogle kunder betaler altså implicit for, at pensionsselskabet er mere attraktivt for andre kunder.”

Fra januar 2024 og tre år frem skal mange tusinde danskere betale langt højere investeringsomkostninger for deres pension i PFA, alene baseret på deres jobtitel. Det fremgår af PFA’s nye pris og nyhedsbrev til pensions mæglerene. Forskelsbehandlingen er så stor så, at den kan koste kunderne seks måneder længere på arbejds­markedet, viser beregninger fra Aarhus Universitet som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev.

”PFAs fremgangsmåde er jo ikke ulovlig. Men det er ofte ikke en god ide at gøre sine kunder irriterede over at skulle betale mere end naboen. Generelt er PFA jo ikke dyre. Men de ligger over det omkostnings-benchmark, jeg anbefaler. Alt over 0,5 pct. om året bør man forsøge at gøre billigere. Når PFA i snit ligger på 0,8 pct., er det altså i gennemsnit omkring 10 pct. af pensionsformuen, man taber over 30 år ved at være ligeglad med den forskel. Gå efter en billigere pensionsudbyder er mit forslag,” siger direktør Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

Pres på fagforbund

Bl.a. lagerarbejdere rammes på pensionen. Mange af dem har deres pension i PFA, hvor de er repræsenteret i PFA’s be­styrelse via deres forbundsformand Mette Høgh fra HK Han­del. Ugebrevet har de seneste to uger forsøgt at spørge hen­de, om hun kender til disse prisændringer for hendes egne medlemmer – og om hun har kæmpet medlemmernes sag i PFA’s bestyrelse. Hun har ikke ønsket svare på spørgsmål.

Presset på hende kan komme til at stige. Andre fagfor­bund har truet med helt at forlade PFA, som det fremgår af en tidligere artikel i ØU.

Udviklingen mod priser baseret på ”gode” og ”dårlige” liv kan være på vej til hele den kommercielle pensions­branche.

”Hvis det er første skridt imod mikrotarifering af pensi­onskunder, er det et tveægget sværd, som myndigheder­ne bør holde skarpt øje med. I forsikringsbranchen mulig­gør mikrotarifering, at prisen sættes efter, hvordan den enkelte bilist tænkes at køre. Det kan være med til at ef­fektivisere priserne og skabe fairness. I pensionssektoren skaber det imidlertid risiko for diskrimination af særlige erhvervsgrupper, hvilket kan tolkes som uetisk behand­ling af erhvervsgrupper,” siger Karsten Engmann Jensen, direktør i rådgivningsfirmaet Pengeministeriet.

PFA ønskede i sidste uge ikke at tale om den fremtidi­ge prissætning, men siger, at man altid forsøger at holde priserne konkurrencedygtige.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Advisor in the International Team
Region Hovedstaden
Erfaren økonom til politisk team
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank