Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier

Økonomisk ugebrev

mandag 12. oktober 2020 kl. 7:00

Trods nødhjælp med kunstig rentekurve fra Finanstilsynet og gentlemanaftaler faciliteret af Christiansborg om ikke at konkurrere på udbetalingerne til kunderne, er branchens garantier på vej i problemer. Reserverne til at honorere de fremtidige garantiforpligtelser er tyndslidte oven på coronakrisen. Med sidste uges afkastforventninger fra Det Sagkyndige Råd ser det kun ud til at være et spørgsmål om tid, før pensionsselskaberne må tære på egenkapitalen. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår de dystre udsigter.

Danica, PFA og Velliv er på vej ud i store problemer med de rentegarantier, de har givet deres kunder. Deres såkaldte bonusgrader nærmer sig nemlig hastigt et stort rundt nul, og det vil sige, at der ikke er mere fedt på kroppen, hvis de løbende afkast ikke kan leve op til de lovede garantier i fremtiden.

”For at få regnestykket til at gå op, skal pensionsselskaberne løbende opnå et afkast svarende til Finanstilsynets kunstige rentekurve. Ellers må bonusreserverne dække – og hvis de er tømte, må selskabernes egenkapital holde for.

Flere steder er der ikke meget buffer tilbage, eller i hvert fald meget lidt til at modstå flere dårlige afkast på de finansielle markeder. Det betyder, at kunderne i nærmest al fremtid ikke skal regne med at få mere i pension end præcis den garanti, der er blevet lovet. Når reserverne så er helt væk, er det pensionsselskabernes egenkapital, der skal betale,” siger aktuar og pensionsrådgiver Søren Andersen fra FPension.

Lukker produktet
Han finder det sikkert, at netop dét snart vil ske.

”Frem til marts 2019 var der stadig lidt positiv rente. Diskonteringsrenten var cirka 1 pct. på ti års sigt, jævnfør Finanstilsynet. Så med en garanti på 0,5 pct. var der på længere sigt plads til lidt omkostninger til selskaberne, og man kunne holde garantien. Hen over sommeren faldt diskonteringsrenten så til nul, hvilket naturligvis kostede dyrt på reserverne.

AP Pension lukkede f.eks. for garanteret gennemsnitsrente, som ellers i deres strategi var en af deres styrker. Det viser, at man nu er presset rundt omkring,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Situationen blev kun værre i sidste uge, da finansbranchens Sagkyndige Råd med professor Jesper Rangvid i spidsen offentliggjorde sit bedste bud på de fremtidige afkast. Det viser, at de fleste pensionsselskaber de næste fem år ikke vil komme i nærheden af de investeringsafkast, de har garanteret kunderne.

Der er ingen fare for kundernes pensionsopsparing – med mindre pensionsselskaberne begynder at vælte, fordi de ikke har nok egenkapital at tære på. Men garantierne har over de seneste mange år udviklet sig til lidt af et mareridt for branchen.

Efter Finanskrisen stod det så galt til, at regeringen måtte træde til og hjælpe med at ”lette” på den formel, hvorefter branchen udregner, hvor meget den skylder sine kunder. Den dag i dag har branchen stadig en kunstig rentekurve, der letter dette tryk, og det er ret beset en manipulation af virkeligheden.

Coronakrisens spor
I snart ti år har branchen været fritaget for konkurrence på de udbetalinger, den reelt betaler til kunderne, der har garantier. Lige lidt har det hjulpet, og branchen har under coronakrisen haft travlt med at lukke ned for nytegning.

”Med rettidig omhu lukkede Danica for nye garantier kort efter årsskiftet, bortset fra der, hvor de har en kontraktlig forpligtigelse til at tilbyde produktet. Der skete jo det, at under coronakrisen steg renten kortvarigt til omkring 0,5 pct., men samtidigt var de få investeringsaktiver, som ikke var afdækket, faldet voldsomt i værdi, og de to resterende selskaber lukkede for produktet.

Først Topdanmark i marts, mens Velliv lidt senere kastede håndklædet i ringen. PFA’s rentegrupper tre og fire er gået tør for reserver, og driftsherretillægget er næsten nul. Det er det rene tilsætning,” forklarer Gert Nielsen.

Hjælpen er ikke lige om hjørnet – snarere tværtimod. Ser man på, hvad de enkelte selskaber har investeret i, og holder det sammen med afkastforventningerne, står de store selskaber til forventede gennemsnitlige årlige afkast på minus 0,5 til cirka plus 0,5 pct. de kommende fem år.

Selskaberne har det meste af formuen placeret i obligationer, der nu ser ud til at give et gennemsnitligt afkast på hele minus 1,2 pct. årligt. PFA har godt 60 pct. til direkte minusafkast, Danica cirka det samme og Velliv endda en del mere. Kun AP Pension og de tidligere garantier fra SEB Pension har stadig godt med reserver tilbage.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank