Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionssektoren lægger røgslør over kundernes omkostninger

Carsten Vitoft

mandag 27. maj 2019 kl. 0:36

Pensionsbranchens prisportal og prognoser rammer helt ved siden af. Det betyder, at tallene ikke kan bruges til ret meget af den enkelte kunde, siger ekspert. Værst er det for danskere, der allerede er gået på pension.

Åbenheden og gennemsigtigheden halter gevaldigt i pensionsbranchen, når det kommer til, hvad kunderne betaler. Enten offentliggør selskaberne helt generelle og typisk stærkt undervurderede tal for omkostningerne, eller også reelle omkostninger som ikke kan sammenlignes på tværs af branchen. Første eksempel er pensionsbranchens prisportal Fakta om Pension , der er resultatet af årevis politisk pres for at skabe mere gennemsigtighed. Portalen kritiseres nu for at være helt uanvendelig for den almindelige dansker.

INGEN INFLYDELSE

”Tallene, der indgår i portalen, har intet med en konkret kundes pensionsopsparing at gøre, da det er helt generelle tal, der oplyses. Venligt sagt kan man bruge portalen til at sammenligne andre menneskers gennemsnitlige pensionsordninger, men ikke sin egen. Man kan med andre ord sammenligne nogle omkostninger, som man selv overhovedet ingen indflydelse har på. Jeg ved ikke, hvad den almindelige kunde kan bruge det til,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

”Fakta om Pension genererer intet for den enkelte kunde. I stedet er der stor risiko for, at kunderne kommer til at tage beslutninger baseret på et forkert grundlag,” siger Martin Rasmussen fra Seren Forsikringsmæglere.

Hvor skævt portalen skyder, kan man se ved at sammenligne sine konkrete omkostninger med oplysningerne fra portalen. Ifølge Fakta om Pension har pensionskunde Torben Engelbreth eksempelvis årlige omkostninger på 1,2 procent, hvilket udmønter sig i årlige omkostninger på godt 10.000 kroner. Men tallene for hans konkrete pension er i virkeligheden op til tre gange så høje – og svinger i øvrigt op og ned som en yoyo hvert eneste år.

Af samme årsag har han ikke længere meget tillid tilbage til sit pensionsselskab, hvor afkastene heller ikke stemmer særligt godt overens med de virkelige tal, som han kan hente i sit pensionsselskab med NemID.

”Jeg føler mig godt taget ved næsen. De har taget næsten hundrede tusinde kroner i omkostninger, og min pension er kun vokset med 25.000 i de seneste år. På intet tidspunkt har de kontaktet mig med alternative løsninger eller andet. Pension er for almindelige mennesker et kompliceret stofområ-de. Det gør at mange, mig selv inklusive, viger fra at sætte sig ind i det. Man tænker og håber, at pensionsselskabet varetager ens interesser på et eller andet rimeligt niveau. Det er svært at være tilfreds, når jeg nu ser hvor meget jeg har betalt til dem og hvor lidt jeg har fået ud af det,” siger han.

I enkelte år har hans årlige omkostninger været helt oppe på næsten 4 procent. Og lige meget hvor meget, man strammer skruen på Fakta om Pension, kommer man ikke nærheden af de tal.

SKÆVE PROGNOSER

For folk i arbejde er problemet mindre. De har deres virksomhed og typisk også en uafhængig rådgiver til at forhandle på deres vegne. Men når man går pension, mister man denne hjælp.

Et andet omkostningsproblem er dog mere universelt, og det er de pensionsprognoser, der danner grundlag for hele pensionsopsparingen. Prognoserne viser, hvad folk kan vente at skulle leve af i deres pensionsalder. Men også her skyder branchen helt skævt.

”De nye pensionsprognoser vil heller ikke fortælle kunderne ret meget, som de kan bruge til noget ved sammenligning mellem selskaber. Også her baseres kundernes omkostninger på nogle helt generelle tal fra branchen, og ikke kundernes konkrete omkostninger. De kan selvfølgelig sagtens basere prognoserne på kundens reelle omkostninger,” siger Gert Nielsen.

Ganske rigtigt står der i den helt nye 4 punkt plan fra Forsikring & Pension: ”Fælles forudsætninger for størrelsen af investeringsomkostningerne er noget nyt fra 2019. Hidtil har pensionsselskaberne anvendt egne investeringsomkostninger i prognoseberegningen.”

Hopper vi tilbage til Torben Engelbreths tilfælde, betyder det, at hans omkostninger bliver stærkt undervurderet i prognoserne, og at hans pension bliver ikke så lidt overvurderet. Forsikring & Pension oplyser, at fremtidsprognoserne også indeholder fælles forudsætninger for afkast, og at det derfor var mest hensigtsmæssigt at bruge tilsvarende fælles omkostninger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank