Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pilene peger på, at ny formand for statens vækstfond, EIFO, er milliardær med ventureinvesteringer

Morten W. Langer

fredag 17. maj 2024 kl. 8:55

Jeppe Christiansen

Finansmanden Jeppe Christiansen er selfmade, næsten, da han startede Maj Invest på ryggen af lønmodtagerkapital for mere end tyve år siden. Siden da har han gjort det så godt, at han i dag er milliardær, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning af hans private selskaber. Han forlod for nylig bestyrelsen for det stormomsuste Bellabeat, antageligt fordi han står til at bliver den næste formand for statens vækstfond, EIFO, erfarer Økonomisk Ugebrev

Jeppe Christiansen har gjort det godt, og han er uden tvivl dygtig. Så dygtig at erhvervsminister Morten Bødskov efter det oplyste har kastet sin kærlighed på ham som næste formand for EIFO, statens nye vækstfond, hvor det for nylig blev meddelt af tidligere PensionDanmark-chef Torben Möger Petersen stopper. På generalforsamlingen i EIFO for nylig blev næstformand Dorrit Vanglo udpeget som fungerende formand “indtil videre”, og det ligger altså i kortene, at der senere kommer en  ny formand udefra.

Det synes oplagt, at Jeppe Christiansen ikke kan sidde i bestyrelsen for et venturefond-ejet selskab, som oveni købet er i orkanens øje efter en masse avisskriverier om uklarheder omkring Bellabeat og særlig værdisætningen, som er faldet fra 26 mia. kr. til otte mia. kr. Det vender vi tilbage til, fordi de nyeste oplysninger peger i retning af, at det mest handler om ringe kommunikation fra ejeren Nordic Eye.

I første omgang kigger vi på det forhold, at Jeppe Christiansen sandsynligvis bliver ny formand for EIFO. På den ene side viser tallene i hans regnskaber, at han har været superdygtigt til at skabe sig en formue, som nu kommer op omkring én mia. kroner. En finansmand, der har vist konkrete resultater og kender til ventureverdenen, må umiddelbart være et fund for erhvervsministeren og EIFO.

På den anden side har Jeppe Christiansen altid været lidt svag i koderne til at håndtere interessekonflikter. Hvis han på den ene side har masser af private investeringer i startup selskaber og venturefonde, eksempelvis Nordic Eye, er det næppe hensigtsmæssigt på grund af kasketproblemer.

Vi har dykket ned i hans private selskaber for at forsøge at kortlægge hans samlede formue og hvilke investeringer, han har. I hans ene private holdingselskab, Emlika, er egenkapitalen 264 mio. kr. Sidste regnskabsår, der sluttede 31. marts 2023, blev underskuddet på 20 mio. kr. mod et overskud på 218 mio. kr. året før. Det står ikke nærmere oplyst, hvilke konkrete investeringer det handler om.

En del af gevinsten kommer fra Emlikas beholdning på 11. 000 Novo Nordisk aktier, hvor Jeppe Christiansen så privat har ejet andre 11.890 aktier. Han har som minimum siden starten af 2021 ejet ca. 23.000 aktier i Novo Nordisk, hvor alene denne position er steget fra en samlet værdi på fire mio. kr. til 21 mio. kr.

Gevinsten i Emlika på 231 mio. kr. stammer altså også fra andre investeringer i kapitalandele og værdipapirer. Det kunne være Jeppe Christiansens ejerandel i Nordic Eye og dermed i Bellabeat. Der er dog tvivl om, hvornår der er sket bogføring af  værdistigningen i Bellabeat, og med den seneste nedskrivning i bellabeat ryger en stor andel af værdistigningen i bellabeat i det næste regnskabsår.

Det andet holdingselskab hedder JEKC Holding, og det er delejet med hans to børn, der hver ejer 25 procent af selskabet, dog uden at have stemmeret, som 100 procent ligger hos Jeppe Christiansen. I dette selskab ligger familiens samlede ejerandel i Maj Invest på godt 30 procent. Den bogførte egenkapital i dette selskab er 318 mio. kr., hvoraf ca. en tredjedel af den bogførte værdi er 30 procent-ejerandelen af fondsmæglerselskabet Maj Invest, der har en samlet bogført egenkapital på 369 mio. kr. Der er andre investeringer på 101 mio. kr. ifølge det seneste regnskab fra marts 2023 samt udlån til en stribe andre selskaber.

Selskabets bogførte indtægter fra kapitalandele i det seneste regnskab er på 59 mio. kr., hvilket meget godt svarer udbytter fra Maj Invest, der stort set udbetaler hele det årlige overskud på typisk 100-250 mio. kr. årligt efter skat.

Familiens to holdingselskaber har altså en bogført egenkapital på samlet knap 600 mio. kr. Hertil kommer den ikke-bogførte merværdi i ejerandelen på 30 procent i Maj Invest, som ville blive forløst eksempelvis ved en børsnotering.

Internationale kapitalforvaltere som Blackrock, T Rowe Price og Invesco handles til ca. 15 gange overskuddet, og det svarer for Maj Invest, baseret på seneste tre års gennemsnitlige overskud på 150 mio. kr. efter skat, til en samlet marketcap på 2,25 mia. kr., hvoraf familien Christiansens ejerandel er på 675 mio. kr.  Det svarer til, at familiens samlede formue er ca. 1,3 mia. kr.

 Afslutningsvist om Bellabeat, så tyder de nyeste oplysninger på, at det meste af miseren i medierne skyldes en skyhøj værdiansættelse sidste år , for 2022, som var baseret på en forventning om en fortsat stærk salgsvækst i 2023 og tårnhøje multiple for sammenlignelige selskaber med stærke vækstrater. Nordic Eye fastsatte markedsværdien på grundlag af et budgetteret fremtidigt salg for 2023, som ikke kom til at stemme på grund af vigende og skuffende salg de sidste kvartaler af 2023.

Oveni kom så, at der i den oprindelige værdiansættelse blev anvendt multiple fra globale peer group-selskaber med vækst. Og da der i forventningen til 2024 ikke længere var tale om et vækstselskab, men det modsatte, styrtdykker denne multipel.

Efter det oplyste har der næppe været svindel, men til gengæld stort hemmelighedskræmmeri om forretningsmodel og salgskanaler.

Nu afventes et revideret regnskab fra Kroatien, som derefter skal gennemgås af Deloitte i Danmark, før Nordic Eyes årsrapport kan underskrives. Internt forventes, at revisor vil give en blank påtegning, og at revisor vil være ekstra grundige på grund af den massive medieomtale.

Den fulde artikel er fremsendt til Jeppe Christiansen torsdag med henblik på en kommentar. Modtager vi denne, vil artiklen blive opdateret hermed.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank