Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pres på Kollerup: Tiden rinder ud for dansk equity crowdfunding

Peder Bjerge

torsdag 10. juni 2021 kl. 10:15

Antallet af danske investorer på den engelske equity crowdfunding-platform Seedrs er tredoblet på to år, til godt 2800 investorer. Samme vækst ses også hos konkurrenten Crowdcube. Det stigende antal danske investorer på udenlandske platforme underminerer visionen om en dansk equity-platform, vurderer ekspert. Fagredaktør Peder Bjerge gennemgår sagen.

Endnu har privatinvestor Simon Nørgaard Skaugen ikke realiseret de store gevinster på de knap 100.000 kr., han indtil nu har investeret i start-ups over crowdfunding-platforme.

”Alle og enhver kan investere i Mærsk. Men investerer du i en start-up gennem crowdfunding, kommer du tættere på de mennesker, der står bag ideen,” siger den danske investor. Simon Nørgaard Skaugen er en af de stadigt flere danskere, som investerer over engelske og andre equity crowdfunding-platforme.

Ifølge Kristian Roed Nielsen, der på CBS forsker i betydning af crowdfunding for iværksættere og start-ups, betyder tendensen, at fundamentet for at skabe en dansk equity crowdfunding-platform er ved at forsvinde. ”Jeg frygter, at ræset er ved at være kørt for ideen om en dansk equity crowdfunding-platform. De udenlandske platforme er ved at tage det danske marked, som et dansk initiativ ellers kunne tage,” siger han.

Tredoblet over de seneste to år
Ifølge den engelske platform Crowdcube har man i øjeblikket godt 3200 registrerede danske brugere, hvoraf 1200 er aktive. Disse investorer har øget deres investeringer fra godt 1,7 mio. kr. i 2019 til mere end 7,8 mio. kr. i 2020. I år har de danske investorer placeret lige godt 6 mio. kr. i start-ups på platformen, fortæller Pepe Borell, vicedirektør i Crowdcube.

”I 2013 havde vi bare 11 danske brugere. I dag er de vokset til betydeligt flere, og vi ser antallet vokse år for år, uanset om de er baseret i Danmark, UK eller andre lande. Vi forventer, at markedet generelt kommer til at vokse over de næste år, hvor vi kommer til at se flere investorer tage crowdfunding til sig,” fortsætter Pepe Borell.

Også konkurrenten Seedrs har set en betydelig vækst i antallet af danske investorer. Ifølge Kyrill Zlobenko, regionschef for Norden, har platformen godt 2800 danske investorer, et antal, der er tredoblet de seneste to år. For øjeblikket ser man antallet af de danske brugere vokse med 12 pct. i kvartalet.

Kyrill Zlobenko peger på, at de danske investorer på Seedrs finder et bredt udvalg af start-ups, som er blevet screenet, inden de kan udbyde ejerandele til investorerne. Det er med til at trække flere og flere investorer til, også selv om de ikke får de samme skattefordele som engelske investorer.

Spørger man Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening, håber han stadig på etableringen af en dansk platform. ”Jeg tror ikke, mulighederne er forpasset endnu. Men for hver dag, der går, kommer vi tættere på. Jeg sidder nu med to virksomheder, der skal på Crowdcube. Der er relativt meget arbejde med due diligence. Det arbejde vil stadig være der med en dansk platform. Men her vil man ville undgå sprogbarrieren,” siger han, og fortsætter:

”Jo længere der ikke er et dansk alternativ, jo flere start-ups går til udlandet. Vi har ikke et år mere at løbe på.”

Som dansk investor har Simon Nørgaard Skaugen investeret over equity crowdfunding-platforme som estiske Funderbeam og engelske Crowdcube. Og mens han som mange andre private investorer leder efter et bedre afkast end bankernes minusrente, er det ikke den primære drivkraft. Det handler lige så meget om at investere i virksomheder, han tror på kan gøre en forskel.

”Jeg synes, at det er fedt at være med til at følge en ny virksomhed. Særligt hvis det er virksomheder, hvor det er en sag, man brænder for. Man taber sikkert penge på en del af dem, men går det godt for nogle af dem, kommer der en gevinst,” siger Simon Nørgaard Skaugen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank