Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Priskonkurrence på forsikringer? Ja, men kunder skal selv agere

Per Grønborg

onsdag 22. november 2023 kl. 11:15

Priskonkurrence på forsikringer? Ja, men kunder skal selv agere

Store prisforskelle på især bilforsikringer viser, at for­sikringsselskaberne er villige til at forhandle om pri­serne – modsat realkreditten. Derfor virker konkur­rencebilledet intenst. Men forsikring er traditionelt et lav-interesseområde for forbrugerne. Det er nok den væsentligste årsag til de fortsat overnormale profitter i branchen, skriver finansanalytiker Per Grønborg. En gang imellem betaler det sig at tage en snak med de mange forsikringssælgere, der ringer, anfører han.

Skulle du finde på at flytte din forsikring, vil du ofte opleve, at dit gamle selskab pludselig har er rigtigt godt tilbud lige netop til dig. Er du en af de forsikringskunder, der smiler ved kasse 1, og som skaber den overnormale profit, eller forsøger du aktivt at finde et bedre tilbud?

Inflation er en af de væsentligste risikokilder for ska­desforsikringsselskaber, da de modtager præmien forud og betaler skaderne med en vis forsinkelse. Derfor har branchen de seneste år være yderst opmærksom på den inflationsbølge, der kom rullende efter corona. Svaret er højere præmier for at betale for de dyrere skader.

Jeg har undersøgt, hvor meget priserne på bil- og hus­forsikringer er steget siden juni 2022. Jeg lavede første gang undersøgelsen i december 2021 og publicerede re­sultaterne i en aktieanalyse, udgivet af SEB i januar 2022. I foråret 2022 var det mest bemærkelsesværdige, at Top­danmark tilsyneladende havde indledt en priskrig på bil­forsikringer med prisnedsættelser på 20-30 pct.

Mit referencepunkt i denne artikel er priserne i juni 2022. Alle priser er indhentet på http://www.forsikringsguiden.dk/. Jeg har kigget på fire biler: Citroen C3, Skoda Octavia 1,6l, Tesla S 423HP og en VW ID3 150HP. Så er markedet dækket ind med en mindre bil, en familiebil og to elbiler. Jeg har forudsat en person på 50-59 år bosiddende i en forstad til København, som har kørt uden skader i fem år og har en selvrisiko på 5000 kr.

Gennemsnitsprisen for de to konventionelle biler er steget med 6-8 pct. Teslaen er faldet 4 pct i pris, mens VW ID3’eren er steget 4 pct.

Kigger vi på laveste pris, var det FDM for C3’eren i juni 2022, men de har nu hævet prisen med 18 pct, så nu er den billigste Alka, der modsat har sænket prisen med 8 pct. Stadig Tryg-familien – blot en anden dør, man skal ind ad.

Jeg ser generelt bort fra Tjenestemændene og Pen­sam, da det er gruppeaftaler/selskaber for en lukket per­sonkreds.

For Skodaen var FDM også billigst, men efter en pris­stigning på 15 pct. er Alka nu billigst efter en prisnedsæt­telse på 9 pct

Trygs pris har historisk ligget 50-70 pct. over prisen fra det billigste familiemedlem. Denne prisforskel blev redu­ceret i juni 2022, men er nu over de niveauer, jeg tidligere har set – faktisk er Tryg nu 90 pct. dyrere for de to kon­ventionelle biler.

Springer vi til Teslaen, er laveste pris steget med 16 pct – det var FDM, men de har sat prisen op med 34 pct, og den nye prisfører er Topdanmark, der har sænket prisen med 6 pct. Prisen på at forsikre en Tesla er markant høje­re end for de andre biler, og standardafvigelsen er også markant højere: På hele 2651 kr., mod under 1000 kr. for de andre modeller. For at nævne et kuriosum, har den mindst kraftfulde Tesla S i dag 685 HK, og Codan sætter prisen til 31.406 kr., eller knap dobbelt op af Trygs pris, der er den næstedyreste. Jeg tvivler på, at Codan sælger mange af disse bilforsikringer online. Jeg tvivler i øvrigt også på, at Tryg gør det.

Endelig den lidt mere overkommelige VW ID3 – i hvert fald hvis vi taler forsikringspriser – hvor Pensam har laveste pris både i juni 2022 og nu. Men da Pensam er en lukket klub, er laveste pris for os andre nu Alka, mod tidligere Topdanmark.

Fra et forbrugersynspunkt er konklusionen klar: Tryg-familen har yderst attraktive priser, men vælg for guds skyld ikke Tryg-produktet, der er markant dyrere end produkterne hos FDM og Alka. Tryg har tidligere argu­menteret for, at kvaliteten er bedre i Trygs dækning, om end det er svært at se i betingelserne, og f.eks. Tænk har flere gange udnævnt FDM til bedst i test på bilforsikring.

Husk at forsikringspriser er til forhandling – specielt hvis man har en god skadeshistorik, hvilke kan ændre markant på det billede, listepriserne viser. F.eks. betaler jeg 23 pct. under listeprisen for min bilforsikring, hvilket er 9 pct. under laveste pris for bilmodellen. Faktisk kan det indimellem godt betale sig at tale med de sælgere, der ringer i en uendelighed.

Forsikringspriser 01

Forsikringspriser 02

Huse er en betydeligt mindre homogen vare end en bil. Jeg har udvalgt fire konkrete huse: To i københavnske forstæder og to i en mellemstor jysk by. Begge steder er valgt en lidt ældre villa og et nyere hus for at illustrere, hvor meget dyrere det er at forsikre et gammelt hus i for­hold til et nyere hus.

Hvis vi starter med 176 kvm-villaen i en københavnsk forstad, er den gennemsnitlige pris steget 11 pct. siden juni 2022, mens den laveste pris er steget 6 pct. Tidligere var Lærerstanden billigst – nu er det FDM.

Tager vi den 228 kvm lidt ældre villa, bliver prisen for­doblet. Gennemsnitsprisen er steget med 14 pct. og den laveste pris er steget med 8 pct. Trygs pris er det dobbelte af, hvad det koster hos FDM Forsikring, som også er en del af Tryg. Next Forsiking er billigst på denne villa, og vi ser også på den næste villa af lidt ældre dato, at Next har en ganske konkurrencedygtig pris i dette segment.

Springer vil til provinsen og det 207 kvm store hus fra 1972, er prisen ca. 20 pct. lavere end for det næsten tilsva­rende hus i en forstad til København. Gennemsnitsprisen er steget 16 pct., og den laveste pris er steget 17 pct. Bil­ligst er igen FDM, mens det i juni 2022 var Lærerstanden, der dog efterfølgende har hævet prisen med 26 pct. – kun Alm. Brand har hævet prisen mere.

Vi slutter denne rundrejse med et nyere hus i provin­sen, hvor gennemsnitsprisen er steget beskedne 3 pct., mens den laveste pris er steget med endnu mere besked­ne 2 pct. Billigst både før og nu er FDM.

Venter på redegørelse

Konkurrencestyrelsen arbejder på en redegørelse om konkurrenceforholdene på privatmarkedet for skadesfor­sikring. Den har vi ventet på siden en pressemeddelelse fra november 2021. Det bliver spændende at se, hvad Konkurrencestyrelsen kommer til at fokusere mest på: Den store prisspredning, som burde indikere stærk kon­kurrence, eller den høje rentabilitet, som burde indikere det modsatte. Det er ikke unormalt, at de store selskaber forrenter den rigtige egenkapital, det vil sige ekskl. betalt goodwill, med 40-50 pct.

Mens vi venter i spænding venter på Godot, bør man som forbruge kigge forbi http://www.forsikringsguiden.dk/ og tjekke, om man er kunde hos det rigtige selskab, og om man er gået ind ad den rigtige dør. Specielt det sidste kan være afgørende, hvis man er kunde i Tryg-koncernen.

Man kan undre sig over, hvor få indgående opkald der mon kommer til specielt selskaber som Tryg og Alm Brand. Med de priser, de flager, er det svært at forestille sig man­ge nye kunder, der henvender sig af egen vilje. Måske er det også derfor, man bliver ringet op relativt ofte af Alm. Brand, mens Tryg sandsynligvis finder sine nye kunder fra Alka og FDM, hvor listeprisen ubetinget ser attraktiv ud i de fleste tilfælde. Men måske er det så ikke blot listeprisen, men den endelige pris, man ser fra starten.

Forbindelsen til kvartalsregnskaber

Hvilke prisstigninger fortæller selskaberne om til aktie­markedet? Tryg har et fast slide i deres præsentation, hvor de viser prisstigningerne. For motor er prisstig­ningstakten i Danmark pt. 4 pct., mens den for huse er 7,5 pct. Begge stigningstakter er markant lavere end det, Tryg har annonceret, og det kan forklares med to ting: At nysalg sandsynligvis i høj grad sker i de billigere brands i Tryg-gruppen, og at prisstigninger kan tage op til et år om at slå igennem på de kvartalsvise tal, da de først træder i kraft på den årlige hovedforfaldsdato.

Per Grønborg

Disclaimer: Per Grønborg ejer 49.867 aktier i Alm Brand.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank