Inflationskrisen reducerer efterspørgslen på tøj i kapitalfondsejede mode-virksomheder
Af Carsten Steno
Tøjbranchen er i modvind for tiden. Store usolgte lagre på grund af forbrugernes tilbageholdenhed tynger branchen, og flere kendte danske modehuse og tøjmærker som Bertoni Group, Custom Made, Esprit, Wood Wood og BTX-group er i år taget under konkursbehandling.
Problemerne i branchen begynder nu også at ramme kapitalfondsejede virksomheder, der opererer indenfor branchen.
Ganni, kendt dansk tøjmærke, hvor den amerikanske kapitalfond L. Catterton er majoritetsejer med stifterne Nicolaj og Ditte Reffstrup som minoritetsaktionærer, er kommet ud af 2023 med en halvering af nettoresultatet. Det faldt fra 95 mio kr. i 2022 til 46 mio. kr i 23. Det på trods af en stigning i omsætningen fra på 43 mio. kr. til 851 mio. kr. Nedgangen tilskrives inflationen og øgede omkostninger.
Message, en anden tøj-virksomhed med en kapitalfond i ejerkredsen med egne brands og tøjbutikker i Norden, er også ramt. Message har kapitalfonden Executive Capital i ejerkredsen. Driftsresultatet for 2023 viste minus 10 mio. kr. mod et overskud på 3,7 mio. i 22 og et plus på 25 mio. kr. i 21.
Faldende efterspørgsel i alle salgskanaler er forklaringen. Der er gjort tiltag til at optimere driften og flere butikker er lukket. Selskabet venter et bedre resultat i år.
Logistik-virksomheden System Transport, der i høj grad lever af at betjene tøjbranchen, mærker også modvinden. Virksomheden har kapitalfonden Dansk Ejerkapital med i ejerkredsen. Driftsresultatet faldt fra 27 til 20 mio. kr. i 2023. Markedet for logistik inden for tøjbranchen er for nedadgående. Der forventes et forbedret resultat i år, men i årsrapporten understreges det, at udviklingen er behæftet med usikkerhed.