Selvom kendskabet til Equity Crowdfunding blandt danske privatinvestorer ikke er stort, er interessen alligevel overraskende solid. Halvdelen af de private investorer vil gerne investere private penge i iværksættere og unoterede SMV-virksomheder, viser survey med 160 svar fra private investorer.
Danske private investorer er parate til at sætte private penge i iværksættere og SMV-virksomheder gennem Equity Crowdfunding, viser et survey, Økonomisk Ugebrev har gennemført over for et univers af typisk velhavende private investorer. Præcis halvdelen af de 160 respondenter svarer, at de er ”positive” eller ”meget positive” over for at investere i iværksættere og unoterede mindre virksomheder via investering i aktieandele. Kun 12 procent svarer, at de er negative eller meget negative.
Læs også: Crowdfunding: Danmark kan lære af England
Resultatet er overraskende, fordi kendskabsgraden til Equity Crowdfunding er ringe. Equtiy Crowdfunding fungerer groft sagt på den måde, at virksomheder markedsfører sig selv og deres investeringscase på en crowdfundingplatform, hvorefter investorer kan vælge at investere penge i virksomheden.
Som det fremgår af artiklen på næste side, er der en stribe forhindringer for, at det fungerer i praksis herhjemme. Og dét altså selvom der både er interesserede investorer og kapitalhungrende iværksættere og små virksomheder, som mangler kapital til udvikling af forretningen. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev har de fleste af de lande, vi normalt sammenligner os med, velfungerende økomiljøer for Equity Crowdfunding.
Interessen for investering i mindre virksomheder synes ikke mindst at være fremmet af, at det er vanskeligt at finde gode investeringsalternativer. Meget tyder på, at både aktier, obligationer og erhvervsobligationer er historisk overvurderet, hvorved investorer leder efter mere attraktive alternativer. Eksempelvis skriver en respondent i Økonomisk Ugebrevs survey, at det er ”ønskeligt med alternativer til børsnoterede selskaber, hvor markedet styres af store aktører, lemmingeeffekt og tidens luner.”
Læs også: Survey: Behov for myndighedsfokus på crowdfunding
De private investorer er tilsyneladende også parate til at investere større beløb i iværksættere og unoterede selskaber. 65 procent af respondenterne, der er positive, er parate til at øremærke over 50.000 kr. til Equity Crowdfunding, og en andel på 22 procentpoint vil gerne sætte mere end en kvart million kroner af til unoterede investeringer. Ved vurdering af investeringsprojekter lægger de private investorer allermest vægt på, hvem der står bag projektet. Hele 93 procent vurderer, at det er ”meget vigtigt” eller ”vigtigt.” Det understreger betydningen af, at eventuelle iværksættere allierer sig med erfarne erhvervsfolk, enten som medinvestorer eller som medlemmer af en bestyrelse eller et advisory board. Forklaringen er, at investering i unoterede selskaber langt hen ad vejen handler om tillid til de folk, som står bag virksomheden.
Kun som det næstvigtigste vurderingspunkt kommer ”udviklingsmuligheder” i projektet eller i virksomheden. Altså hvad er udviklingspotentialet, baseret på en vurdering af produktets unikke karakter, markedspotentiale, konkurrenceforhold, brandingmuligheder og salgsstrategi. Af samme årsag lægger investorerne også meget stor vægt på en grundig ”beskrivelse af projektet, herunder budgetter, udviklingsplaner og bestyrelse.”