Log ind
Finans

Professor advarer mod en boble i venturemarkedet

Peder Bjerge

søndag 02. februar 2020 kl. 14:31

Mange startup-virksomheder får venturepenge, fordi de lave renter får mange investorer til at lede efter alternativer til børsnoterede aktier og obligationer. Professor advarer mod en boble inden for venturemarkedet.

”Selvfølgelig er det usundt med næsten gratis penge.”

Ifølge Tommy Andersen, partner i venturefonden by-Founders, betyder det, at ideer og startups, som i et normalt rentemarked ikke ville overleve, kan få penge. Det er med til at føde et venturemarked på udkig efter stadig flere startups, som kan give investorerne et afkast. Økonomisk Ugebrev har i et tidligere survey baseret på svar fra 700 velhavere påvist, at mange vil finde alternativer til negative renter på bankbogen, blandt andet private ventureinvesteringer.

”Virksomheder og produkter, der tidligere ikke ville blive finansieret, kan i mange tilfælde finde penge i det aktuelle finansieringsmarked. De ville ikke kunne fortsætte, hvis ikke penge var tæt på gratis. Det gælder ikke kun i venture. Du kan også se traditionelle virksomheder, som igangsætter aktiviteter, fordi penge er gratis,” siger Tommy Andersen.

IKKE AFHÆNGIGE FOR EVIGT
I byFounders forsøger man at tage højde for den udvikling i forhold til nye investeringer. ”Tag f.eks. WeWork, og Uber efter de er gået på børsen. Her begynder man at stille spørgsmål ved, om deres forretninger nogensinde bliver profitable. Det seneste år er man begyndt at se kritisk på det: Det nytter ikke at bygge en virksomhed, som er afhængig af venturepenge for evigt,” siger Tommy Andersen.

Ifølge Serden Ozcan, professor på det tyske Otto Beisheim School of Management i Düsseldorf, har Tommy Andersen ret i sin betragtning. Men han er meget mere negativ i sin vurdering af det danske og udenlandske venturemarked. ”Ikke alene får startup-virksomheder langt flere penge, end de burde (bare prøv at se på den gennemsnitlige størrelse af tidlige finansieringsrunder over tid som den perfekte indikator). Men også personer, som ikke burde begynde som iværksættere, bliver iværksættere,” skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev. Serden Ozcan kender det danske marked bl.a. fra ti år som underviser på CBS.

Han fremhæver tillige, at denne udvikling også gælder venturebranchen. Siden adgangen til penge er nemmere, er det blevet nemmere at etablere venturefonde. Det betyder, at der er kommet langt flere venturefonde på markedet, hvoraf mange er helt nye. Det får Serden Ozcan til at konkludere, at vi over tid vil se, at venturefonde gennemsnitligt vil levere stadig ringere resultater. Ifølge Serden Ozcan vil de faktorer tilsammen opbygge en boble på venturemarkedet. Ifølge Jimmy Fussing Nielsen, der ud over at være partner og medstifter af ventureselskabet Heartcore Capital også er næstformand i brancheforeningen DVCA, er det rigtigt, at de lave renter får investorer til at søge mod alternative markeder. ”Her er ejendomsmarkedet og private equity nogle af de største. Herefter kommer så venturefonde, der har fået sin øgede andel af kapitalen. Det kan man jo se på tallene. Men det er ikke mere, end hvad der er kommet ind i andre aktivklasser,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

MANGE VIRKSOMHEDER VIL FEJLE
Han mener – i lighed med Serden Ozcan – at udviklingen medfører, at der er virksomheder, som får kapital, som ikke burde have fået den. Men han mener, at man bør overveje, om der er flere af de virksomheder, end der normalt ville være.

”I venture er der jo altid virksomheder, som fejler. I bagklogskabens klare lys kan man jo altid sige, at den og den virksomhed ikke skulle have haft kapital. Dem er der jo mange af. Er der så nogle af dem, som ikke ville have fået kapital et mere normalt marked? Ja, det tror jeg, at der er. I det aktuelle marked kommer der mange nye aktører til. Det kan være business angels, private investorer eller corporate investorer,” siger han.

Og nogle af disse vil uvægerligt komme til at lave de fejl, som mere erfarne aktører har lært at undgå. Det vigtige for nye aktører er at bygge en bredere portefølje, fremfor at satse på enkelte selskaber.

På spørgsmålet om, om vi er ved at se en boble på dette marked, svarer han, at uanset om man ser på ejendomsmarkedet, aktiemarkedet eller venturemarkedet, bliver aktiver prissat højt. ”Alle aktivklasser er prissat i den høje ende. Når du kigger på venture specifikt, tror jeg, at man er nødt til at skelne mellem tidlige investeringer og investeringer i mere modne vækst-startups. Vi har set en tendens til, at den gennemsnitlige værdiansættelse og størrelse af finansieringsrunderne er steget hurtigere,” siger Jimmy Fussing Nielsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Ældre Sagen søger Controller til økonomiteamet
Nyt job
Bolig- og Planstyrelsen søger Ambitiøs økonomipartner
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Investeringsmedarbejder til fast ejendom
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Finans Danmark søger Boligøkonom
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Medarbejder med relevant juridisk baggrund til komplekse og tværfaglige sager på det maritime område
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
To Controllere til Nature Energy
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Modernisering af Nationalbanken?

Økonomisk Ugebrev går i en række artikler tæt på Nationalbankens praksis på forskellige områder, hvor den adskiller sig ...

Andre artikelserier

Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English
Tax Governance
Den Danske Pensionssektor

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]