Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Provinsbankfremgang fra øgede Totalkreditindtægter

Josephine Daniel

torsdag 14. september 2017 kl. 10:09

Fremgangen i provinsbankernes halvårsregnskaber kommer helt overvejende fra øgede indtægter fra Totalkreditsamarbejdet. Andel af højere bidragssatser giver bankerne ekstra 600 mio. kr. i kassen i år. Også højere værdipapirindtægter skæpper i kassen.

Provinsbankerne præsterede i de seneste halvårsregnskaber over en bred kam overraskende stor fremgang i gebyrer og provisionsindtægter. Som det fremgår af tabellen steg næsten alle de undersøgte bankers gebyr- og provisionsindtægter med 15-20 procent i første halvår, imens nettorenteindtægter de fleste stedet fortsatte med at falde.

Den betydelige fremgang var – sammen med lavere bogførte udlånstab – med til at sikre fremgang på bundlinjen i de fleste banker. Ingen af de bankregnskaber, Økonomisk Ugebrev har analyseret, forklarer klart og tydeligt baggrunden for de øgede provisionsindtægter. Umiddelbart tyder data nemlig ikke på, at de øgede indtægter skyldes øget aktivitet. Hverken bankernes nyudlån er steget siden samme halvår i 2016, ifølge data fra Nationalbanken. Og der har heller ikke været en større stigning i låneansøgninger i realkreditten, viser data fra Finans Danmark.

Til gengæld er de øgede indtægter skabt helt andre steder: For et første slår bidragsforhøjelserne nu fuldt igennem hos Totalkredit, og da det Nykredit-ejede realkreditinstitut skal sende halvdelen af bidragsindtægterne videre til bankerne i Totalkredit-samarbejdet, begunstiges provinsbankerne klart af denne udvikling.

Ifølge Totalkredits halvårsregnskab betalte instituttet provision og gebyrer for låneformidling og lånesagsbehandling på samlet 1,5 mia. kr. i halvåret, hvilket var knap 300 mio. kr. mere end samme halvår 2016. Provinsbankerne har altså samlet udsigt til at hente ekstra ca. 600 mio. kr. årligt på låntagernes forhøjede bidragssatser.

Også øgede indtægter på værdipapirhandel, især aktiehandel, skaber forøgede indtægter. En del af provinsbankerne opererer forsat med meget høje kurtagesatser (på op til 0,5-0,75 procent) for værdipapirhandel og depotgebyrer, selvom der findes alternativer som eksempelvis Nordnet, som er meget billigere (på 0,1 procent og gratis depoter).

NYE INDTÆGTER HAR STOR BETYDNING

Betydningen af disse to ekstra indtægtsdrivkræfter i de seneste regnskaber kan næsten ikke undervurderes: Eksempelvis steg overskuddet før skat i Nordfyns Bank fra 26 mio. kr. til 34 mio. kr. altså med otte mio. kr. Til gengæld steg provisionsindtægterne med ti mio. kr.

Tilsvarende er billedet i Lån & Spar Bank, hvor overskuddet steg to mio. kr. mens provisionsindtægterne steg hele 29 mio. kr. I Jutlander Bank steg provisionsindtægterne 20 mio. kr., og i Møns Bank med seks mio. kr.

Faktum er, at gebyr- og provisionsindtægter er næsten lige så store, som de almindelige nettorenteindtægter. Eksempelvis udgør provisions- og gebyrindtægter nu 88 procent af de samlede nettorenteindtægter i Sydbank.

Men andre ord udgør de typisk meget volatile provisions- og gebyrindtægter i de fleste banker op mod halvdelen af de samlede bruttoindtægter, og det gør også bankerne meget sårbare over for den disruption af bankerne traditionelle forretningsprocesser, som helt sikkert kommer, og hvor spørgsmålet kun handler om ”hvornår”. Eksempelvis er kurtager på handel med aktier på mellem 0,5 og 0,75 procent kun muligt, fordi kunderne ikke ved bedre. Eksempelvis tager Sydbank en handelskurtage på 0,75 procent for handel med danske aktier op til 100.000 kr. i kursværdi, jf. prisbladet side 30. Det samme er tilfældet i Nordfyns Bank, jf prisblad side 6.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank