Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1: Danske Bank regnskab viser svaghed på erhverv

Morten W. Langer

tirsdag 07. maj 2024 kl. 11:15

Q1: Danske Bank regnskab viser svaghed på erhverv

Danske Banks regnskab for årets første kvartal kom ud meget tæt på det, analytikerne havde forventet. Eneste to nedslagspunkter er lidt lavere nettorenteindtægter end forventet, og også lavere tabshensættelser på erhvervsudlån. Privatkundeforretningen ser derimod jernstærk ud, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne første gennemgang af Q1-regnskabet.

Danske Bank missede på analytikernes forventning til nettorenteindtægter, der i kvartalet landede på 9142 mio. kr., mod forventningen på 9242 mio. kr. Nettorenteindtægterne var en spids højere end i sidste kvartal 2023, og dermed leverede Danske Bank bedre end de fleste andre banker, som har leveret faldende nettorenteindtægter i forhold til det foregående kvartal.

Analytikerne havde altså sat barren relativt højt i Q1, måske på grund af bankens efterslæb på øgede renteindtægter fra beholdningen af obligationer til udløb, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev af finansanalytiker Per Grønborg.

Hjælp fra stabilt rentemiljø

Under overfladen viste banken solid fremgang i nettorenteindtægterne fra privatkunderne, hvor banken i Q1 kunne øge udlånsrenterne mere end indlånsrenterne. Banken oplyser, at der er sket en repricing af renterne, samt at det stabile rentemiljø har haft betydning for fremgangen i forhold til forrige kvartal.

For erhvervskunderne, både indenfor det brede business-segment og large corporates, dykkede nettorenteindtægterne, dels på grund af pres på rentemarginalen, dels på grund af faldende udlån. Dette på trods af bankens strategiske ambition om at øge udlånet til erhvervskunder uden for landets grænser.

Bankens ledelse skriver i Q1-rapporten (oversat), at ”i Large Corporates & Institutions oplevede vi et fald i udlånsvolumen på 7 %, hvilket afspejler det volatile forretningsmiljø (…). Vi fortsatte med at eksekvere på vores strategiske ambition om at udvide vores erhvervskundeportefølje uden for Danmark, og vi er begejstrede for at have budt flere nye store erhvervskunder velkommen i første kvartal af 2024.”

Om det brede erhvervssegment oplyses, at ”udlån til erhvervskunder viste et fald fra niveauet ultimo 2023 som følge af lavere udlånsvolumen og lavere udlånsmarginer, der var under pres fra stigningen i markedsrenterne” At der fortsat er markant større soliditet og lønsomhed i de private kunder kommer også frem i bankens udlånstabsmønster, der fortsat viser tilbageførsler af tidligere hensættelser på privatkundesegmentet. For koncernen som helhed blev der bogført tabshensættelser på 100 mio. kr., hvilket var betydeligt lavere end analytikernes forventning på 332 mio. kr.

Til gengæld viser tallene også, at privatkunderne viser stor styrke med bankens tilbageførsler på 256 mio. kr. som indtægter, hvorimod der var overraskende store tabshensættelser på 709 mio. kr. i business-segmentet. Det er det højeste i over otte kvartaler, efter stigende hensættelser de seneste fire kvartaler. Også hos de helt store erhvervskunder er der fortsat tilbageførsler, så umiddelbart er der størst svaghed at spore i det brede SMV-erhvervssegment.

God underliggende kreditkvalitet

Om hensættelsesudviklingen skriver ledelsen, at “Erhvervskunder havde højere nedskrivninger end i 2023 som følge af enkelte tilfælde i vores leasingorganisation samt allokering af reguleringer efter modelberegninger. Den underliggende kreditkvalitet var fortsat solid.”

“Store virksomheder og institutioner oplevede fortsat en nettovending som følge af vellykkede omstruktureringsaktiviteter, der resulterede i et fald i gebyrerne for faciliteter til individuelle kunder. De makroøkonomiske scenarier er blevet ajourført, så de afspejler en tendens i retning af en mere normaliseret situation. Det nedadrettede scenario er dog fortsat et alvorligt stagflationsscenarie.”

Om resten af 2024 oplyses, at ”nedskrivninger på udlån er behæftet med en høj grad af geopolitisk og makroøkonomisk usikkerhed.”

Danske Bank-aktien dykkede fredag 5-6 pct. efter regnskabet, antageligt på grund af skuffelse hos analytikerne over, at banken ikke gennemførte det forventede aktietilbagekøb. Analytikerne havde forventet, at Danske Bank ville købe aktier tilbage i år for 9 mia. kr., men det nuværende program lyder på 5,5 mia. kr. Generelt ser det ud til, at de danske bankaktier er ved at tabe momentum, i forhold til det europæiske Stoxx 600 Bank-indeks.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank