Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1-regnskaber: Bankers tabshensættelser med bind for øjnene

Morten W. Langer

søndag 03. maj 2020 kl. 9:55

Stort set alle de banker, der hidtil har aflagt regnskaber for årets første kvartal, har hensat ekstra til usikre udlån. Men der er i høj grad tale om skøn. I første runde er de bogførte tabshensættelser lave, bl.a. fordi de mange steder bliver stort set modsvaret af tilbageførte tidligere hensættelser. Og så bliver de nye hensættelser bogført meget forskelligt efter de nye IFRS9-regler, viser Økonomisk Ugebrevs gennemgang.

Meget tyder på, at det i realiteten først bliver ved aflæggelse af regnskaberne for Q2, at bankerne kan fortælle mere præcist om, hvad den aktuelle covid-lukning af samfundet kommer til at koste på bundlinjen. Økonomisk Ugebrev gennemgang af de foreløbige regnskaber for første kvartal viser, at de fleste bankledelser indtil videre blot har lavet et groft skøn.

Eksempelvis Spar Nord skriver: ”Nedskrivninger på udlån mv. realiseredes i 1. kvartal 2020 på 175 mio. kr. – et niveau, der skal ses i forhold til nedskrivninger på 12 mio. kr. i forrige kvartal og 10 mio. kr. i samme periode sidste år. I periodens nedskrivninger er indeholdt et ledelsesmæssigt skøn på 225 mio. kr. affødt af COVID-19 krisen.”

GENNEMGANGEN
Ringkjøbing Landbobank skriver: ”Vi har opbygget en corona-buffer på i alt 200 mio. kroner ultimo kvartalet til nedskrivninger, som vi endnu ikke har identificeret på kundeniveau. Denne buffer kommer oven i det ledelsesmæssige skøn primo året på 126 mio. kroner, således at dette nu samlet udgør 326 mio. kroner. Vi forventer nu et nedskrivningsbehov for resten af året, som tillagt det ledelsesmæssige skøn svarer til niveauet for bankens nedskrivningsprocent på udlån i det værste år under finanskrisen.”

Nordfyns Bank skriver: ”Det er dog uomtvisteligt, at vores økonomi i et eller andet omfang vil blive påvirket, at følgerne af COVID-19. Det er baggrunden for, at Nordfyns Bank allerede nu har foretaget et ledelsesmæssigt skøn på ekstraordinære nedskrivninger på 11 mio. kr. Beløbet svarer til 0,7% af de samlede udlån. Vi vurderer situationen dagligt og er i kontakt med mange af vores kunder, særligt i de brancher, hvor nedlukningen af Danmark påvirker mest.”

Skjern Bank skriver, at de ekstraordinære hensættelser delvist dækkes af tilbageførte hensættelser, hvilket også er tilfældet for de fleste andre banker: ”Der er i 1. kvartal 2020 afsat 25 mio. kr. til den negative påvirkning corona måtte få på bankens kunder. Der er endnu ikke konstateret nedskrivningsbehov på individuelle kunder, men det vurderes, at det er forsvarligt at afsætte et betydeligt beløb til kommende nedskrivninger. Bankens kunder er generelt økonomisk velpolstrede og var der ikke afsat 25 mio. kr. som følge af corona, ville der være indtægtsført nedskrivninger for kvartalet, da driftspåvirkningen netto alene udgør 10,6 mio. kr.”

Kreditbankens ledelse skriver, at den i 1. kvartal 2020 ”har valgt at udgiftsføre 26,8 mio. kr. til potentielle nedskrivninger som følge af coronavirus-krisen. Det således foretagne ledelsesmæssige skøn er sket pr. branche og under den antagelse, at krisen vil ramme nogle brancher hårdere end andre. Bankens samlede nedskrivninger og hensættelser udgør ved udgangen af marts 2020 9,6 % af de samlede udlån og garantier.”

FORVIRRING OM REGLER
Ud fra hvad bankledelserne skriver, tyder meget på, at der i første omgang langt hen ad vejen er tale om gætteri. Af de enkelte bankregnskaber synes der også at være stor forvirring om, hvordan de nye hensættelser skal bogføres efter de nye IFRS9-regler, hvor hensættelserne skal kategoriseres i en af tre grupper, efter kreditkvalitet: Stadie 1 udgør hensættelser på udlån med lav kreditrisiko og forventede kredittab det næste år. Stadie 2 udgør hensættelser med en væsentlig stigning i kreditrisikoen, og stadie 3 er de klassiske hensættelser baseret på udlån med såkaldt objektiv indikation på værdiforringelse. Eksempelvis Ringkjøbing Landbobank, der skriver, at der nu er en buffer på 326 mio. kr. til COVID-19, har kun udgiftsført 70 mio. kr. i regnskabet, dels på grund af tilbageførsler, og dels ved at flytte tidligere hensættelser fra stadie 1 til stadie 3. Man kan nærmest kalde det intern bogføring. BankNordik tager de fleste nye hensættelser ind under stadie 2. Og Skjern Bank nyhensætter mest i stadie 3, mens Kreditbanken øger mest i stadie 2, men forøgelsen her ”betales” næsten helt af tilbageførsel fra stadie 3-kontoen.

Når virkelighedens realiteter begynder at indfinde sig de næste kvartaler, vil det vise sig, hvordan denne meget uensartede bogføring i bankernes Q1-regnskaber sætter sig på bundlinjen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank