Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q2: Øget udlån i vækstbanker sikrede plus i svagt kvartal

Morten W. Langer

søndag 16. september 2018 kl. 18:42

En gennemgang af bankernes resultater for 2. kvartal 2018 viser, at der absolut ikke var noget at råbe hurra over, tværtimod. Kun de mest ekspansive banker holder skindet på næsen. Mudret rapportering dækker over store engangsgevinster i første kvartal, og svage resultater i årets andet kvartal, viser analyse.

Med opbremsningen i den europæiske vækst er der ikke udsigt til at de lange renter stiger lige foreløbig. Det har ellers været den redningskrans, som bankerne længe har kigget efter for at få løftet indtjeningen. Økonomisk Ugebrevs gennemgang af udvalgte bankers regnskaber for 2. kvartal viser, at bankerne er meget sårbare over for stigende udlånstab, efter at de fleste banker faktisk et stykke tid har tilbageført tidligere hensættelser som en indtægt.

Generelt har det været en ekstra vanskelig øvelse at læse de fleste bankers regnskaber for 2. kvartal, fordi de kun fremlægger data for halvåret. Det betyder, at resultatet for de to kvartaler bliver mudret sammen. Det samme gør engangsposter, som også forrykker det samlede billede denne gang. Økonomisk Ugebrev har påpeget den manglende gennemsigtighed overfor flere bankdirektø- rer, hvoraf nogle af dem har sagt, at de fremover vil forbedre informationskvaliteten.

Et eksempel på ringe informationskvalitet er regnskabet fra Nordfyns Bank. Bankens resultat før skat dykkede fra 26 mio. kr. i årets første kvartal til knap 15 mio. kr. i andet kvartal. Forklaringen var engangsindtægter på knap 15 mio. kr. i første kvartal. Selve basisforretningen skred også: Nettorenteindtægter dykkede fra 24,5 mio. kr. til 23,8 mio. kr. Gebyrindtægterne gled fra 21,7 mio. kr. til 19,2 mio. kr. Og personaleudgifter steg fra 32,5 mio. kr. til 37,4 mio. kr. Selve basisresultatet dykkede kraftigt med over 30 procent – fra 15,8 mio. kr. til 10,1 mio. kr. Om de stigende omkostninger forklares, at ”gennemsnitligt antal ansatte stiger fra 106 til 110, hvilket medfører en stigning i de samlede personaleudgifter. Udgifterne følger budgettet. I 1. halvår 2018 har der endvidere været afholdt omkostninger til nye it-projekter mv. samt modernisering af filialen i Bogense, hvilket medfø- rer en stigning i de samlede administrationsudgifter.”

Møns Bank øgede basisresultatet i 2. kvartal – til 10,4 mio. kr. mod 6,7 mio. kr. i årets første tre måneder – fra

øgede nettorente- og gebyrindtægter. Udlånet er steget markant i begge kvartaler, samlet fra 1417 mio. kr. til 1494 mio. kr. Banken har i halvåret styrket kapitalgrundlaget med 80 mio. kr. Generelt har banken udgiftsført øgede omkostninger til it-udvikling, hvor Møns Bank skriver om omkostningerne: ”Ca. halvdelen af stigningen kan henfø-res til IT omkostninger, som over de senere år er steget markant, og alene i forhold til samme tidspunkt sidste år er bankens IT omkostninger steget med 0,8 mio. kr. til i alt 6,6 mio. for årets første kvartal.”

Uden engangsindtægter var halvårets resultat efter skat landet på ca. 13 mio. kr. svarende til en årlig forrentning af egenkapitalen efter skat på seks procent.

I Jutlander Bank blev 2. kvartal reddet af udbytte på aktier (som ikke er nærmere forklaret) på 15 mio. kr. Og i årets første kvartal blev indtægterne løftet 43 mio. kr. fra kursgevinster på sektorrelaterede aktier. Generelt var bankens basisindtjening i Q2 præget af vigende gebyrindtægter (minus 7 mio. kr. i Q2) og øgede udgifter til personale (plus otte mio. kr.). Indtægtsfaldet herfra modsvarer dog delvist af højere nettorenteindtægter (plus 6 mio. kr. i Q2). Banken hører uden tvivl til de mest ekspansive, med en udlånsvækst fra 8566 mio. kr. efter første kvartal til 8999 mio. kr. efter 2. kvartal. Fraregnet de knap 60 mio. kr. i udbytter og kursgevinster på sektoraktier var bankens halvårsoverskud endt på ca. 90 mio. kr. mod regnskabets 149 mio. kr. før skat. Det svarer til en skønnet årsoverskud efter skat på 135 mio. kr. og en forrentning på fem procent.

Sydbanks resultat blev i første kvartal begunstiget af særlige indtægter på 151 mio. kr. fra dels salg af en aktiepost i Value Asset Management og dels fra en værdiopskrivning på BI Holding. Posteringer, som også har påvirket de andre bankers regnskaber.

Samtidig havde banken i 2. kvartal en uheldig hånd med egne værdipapirer i form af kursreguleringer, så den samlede indtægt endte på én mio. kr. Med normaliserede tabshensættelser (frem for tilbageførsel) var bankens bundlinje før skat endt på 170 mio. kr. i årets andet kvartal. Det svarer til en forrentning af egenkapitalen på ca. fem procent efter skat omregnet til helårstal.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank