Finans

Q3: Nedjusteringsbølge fra bankerne ligger i kortene

Morten W. Langer

mandag 05. oktober 2020 kl. 11:30

Efter en massiv bølge af opjusteringer fra bankerne hen over sommeren er vindene nu ved at vende til det negative. Opjusteringerne kom i kølvandet på massive kursgevinster på aktier, og i kølvandet på markant lavere tabshensættelser end tidligere forventet. Men der kommer næppe flere fusioner, før flere banker føler sig presset til at opgive selvstændigheden, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Første bank, der allerede er kommet med en nedjustering, er Danske Andelskassers Bank, som den 11. september sendte en børsmeddelelse, hvori adm. direktør Jan Pedersen udtalte: ”COVID-19-pandemien har præget aktiviteterne i samfundet siden marts 2020. På grund af de afledte økonomiske konsekvenser kan banken registrere et lavere aktivitetsniveau og et lavere udlån (…) ”Vi kan mærke effekten af nedlukningen af Danmark, da mange af vores kunder ønsker at være forsigtige i denne fase og afvente en mere stabil situation, før der foretages investeringer.”

Økonomisk Ugebrevs kortlægning af bankernes situation i tredje kvartal og fremefter viser en stribe negative drivkræfter, mens der kun er én enkelt positiv udvikling, nemlig positive effekter på nettorenteindtægterne af fortsat indfasning af minusrenter på private indlån. Meget tyder derfor på, at Q3 vil vise et samlet fald i bankernes basisindtjening.

Udfasning af hjælpepakker
Den store joker i spillet bliver igen tabshensættelser, som sikkert kommer til at stige en lille smule. Måske får det ikke regnskabsmæssig effekt, fordi mange banker allerede i første kvartal hensatte ekstra til COVID-19-skader. Men udfasning af de statslige hjælpepakker begynder uden tvivl at kunne mærkes i mange industrivirksomheder i erhvervslivets underskov.

Når tredje kvartal tegner til at blive en mat omgang, skyldes det flere forhold. For det første fortsætter bankernes samlede udlån med at falde. Seneste data fra Nationalbanken viser, at bankernes samlede indenlandske udlån de seneste seks måneder er dykket hele 50 mia. kr. – fra 1350 mia. kr. til 1300 mia. kr. (se første grafik) Det svarer til en fald på knap 4 pct.

Til gengæld er realkreditsektoren samlede udlån (se anden grafik) steget det samme – fra 2800 mia. kr. til 2850 mia. kr. 

Udviklingen har dog kostet på bankernes lønsomhed, da rentemarginalen (bidragssatserne) på realkreditlån er betydeligt lavere end marginalen på banklån. Samtidig betyder det, at der er flyttet bankudlån fra provinsbankerne til de store banker, der ejer et realkreditinstitut. Udlånsudviklingen i Salling Bank er et godt eksempel på dette (læs herom i artiklen om Salling Bank).

Som det fremgår af den tredje grafik (næste side) er udlånsmarginalen på banklån dykket i gennemsnit knap 10 pct. det seneste halve år – til godt 2 pct. Det er særligt udlånsmarginalen til husholdninger, som er faldet kraftigt. Men overraskende er også realkredittens gennemsnitlige rentemarginal, eller rettere sagt bidragssatsen, faldende. (fjerde grafik, næste side) Alene det seneste halve år fra 0,83 pct. til 0,81 pct., hvilket også afspejler et skærpet konkurrencebillede her.

Der synes altså at være markant skærpet konkurrence om udlån til private, som også trækker mange af de nye udlån, da en stor del af erhvervslivet allerede er velpolstret likviditetsmæssigt. Samtidig er erhvervslivet tilbageholdende med nye investeringer, hvorved deres finansieringsbehov er begrænsede. Bl.a. Salling Banks markante udlånsfald forklares da også af ledelsen med rigtig god likviditet hos mange kunder, samt udskudte investeringsprojekter i erhvervslivet. 

Ifølge Nationalbankens data er bankernes samlede rentebetalinger fra bankudlån det seneste år faldet fra i gennemsnit 2,05 mia. kr. månedligt til ca. 1,94 mia. kr. hver måned, altså et dyk på ca. 100 mio. kr. om måneden, eller over 1 mia. kr. på årsbasis.

Spørgsmålet er så, om banksektoren kan kompensere de færre indtægter fra udlån på andre forretninger. For Q3 synes det at blive meget vanskeligt, fordi lånekonverteringerne ser ud til at være lavere end i de foregående kvartaler. Også fordi handelsaktiviteten på aktiemarkedet i Q3 er faldet meget i forhold til de foregående kvartaler. Så bankernes samlede gebyrindtægter vil sikkert falde, hvilket også understøttes af færre gebyrindtægter fra lånesager.   

Ringe udsigt til fusioner
Der er næppe tvivl om, at de svageste forretningsmodeller blandt provinsbankerne nu kommer mere frem i lyset. Og hvis den økonomiske opbremsning i Europa bliver hårdere end ventet, vil der være lagt i ovnen til flere bankfusioner. Umiddelbart synes der ikke at være tegn på ny fornuft i banksektoren til at søge fusioner, før det er strengt nødvendigt. På dette områder er der næppe sket noget nyt.

De første bankregnskaber for Q3 kommer for Skjern Bank den 22. oktober, og derefter Nordea den 23. og Ringkjøbing Landbobank og Sydbank den 28. oktober. Det er dog sandsynligt, at der forud for de officielle Q3-regnskaber vil komme nogle nedjusteringer, som vil skyldes nyt nedadgående pres på basisindtjeningen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer

Arbejdet med at skabe fælles rammer for værdiansættelse af pensionsbranchens milliardstore alternative investeringer er gået helt i stå. Derfor står flere investeringseksperter nu frem med en løsningsmodel, der én…
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed

Seneste nyt

Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans

Dansk venture i historisk investeringsræs

De seneste opgørelser over danske ventureinvesteringer viser, at vækstvirksomhederne  i overraskende grad er i stand til at tiltrække venture-penge på trods af coronakrisen. Antal selskaber, der senest har fået…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Seneste nyt

Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu
Finans
Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X