Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q4: Danske Bank klarede sig stærkt trods hvidvaskkrise

Økonomisk ugebrev

søndag 03. februar 2019 kl. 18:39

På trods af den belastende hvidvasksag har Danske Bank klaret sig solidt gennem årets sidste kvartal, efter også at overraske positivt i Q3. Både den danske og svenske forretning gik frem, og Realkredit Danmark øgede igen overskuddet. Chefredaktør Morten W. Langer har analyseret fredagens årsregnskab.

Danske Bank viser enestående robusthed i den basale bank- og realkreditforretning, ikke mindst i forhold til de øvrige danske banker. Økonomisk Ugebrev har i de seneste udgaver beskrevet, hvordan tæppet er ved at blive revet væk under de danske banker, med blandt andet vigende rentemarginaler, faldende udlån og pres på gebyrindtægter.

I forhold til analytikernes forventning kom Danske Bank ud af Q4 med et lidt bedre overskud før skat, blandt andet på grund af lavere tabshensættelser, som i kvartalet faktisk bidrog med positive tal til resultatet.

UÆNDRET BASISINDTJENING

Vigtigere er det, at den basale bankforrentning holdt stand. Både nettorenteindtægter og gebyrindtægter var lidt bedre, end analytikerne havde forventet, og de samlede basisindtægter var på niveau med de foregående kvartaler. Dette på trods af et fald i handelsindtægter på 300-400 mio. kr. i forhold til et normalkvartal; en følge af de nervøse finansmarkeder i Q4, hvilket også var indikeret i en tidligere nedjustering fra banken. Hertil kommer omkostninger, som var en halv mia. kr. højere end normalt på grund af øgede afskrivninger på immaterielle aktiver og it-omkostninger.

I den danske retailforretning blev den samlede bruttoindtægt øget en lille smule, fra 2084 mio. kr. i Q3 til 2098 mio. kr. i Q4, baseret på et lidt lavere udlån. Også i erhvervsforretningen mod SMV steg bruttoindtægten med næsten 4 procent, drevet frem af 5 mia. kr. i øgede udlån. For året som helhed bidrog Realkredit Danmark med fremgang i overskuddet.

I den øvrige nordiske bankforretning blev bruttoindtægterne fastholdt. Men bag ved denne udvikling ligger et øget udlån, særligt i Sverige, med pres på udlånsmarginalerne i den svenske og norske retailforretning, mens marginalerne er udvidet i erhvervsforretningen. Noget tyder således på, at det er blevet vanskeligere at vokse med de samme rentemarginaler som tidligere. Til gengæld frem-

går det af bankens Factbook , at udlånsmarginalerne på erhvervslån i både Sverige og Norge er markant stigende. På forretningsområdet ”Corporates & institutions”, altså store nordiske erhvervsvirksomheder, holder udlånsmarginalen nogenlunde stand, mens handelsindtægterne de seneste kvartaler har været under halvdelen af niveauet i 2017 og starten af 2018, på ca. 1 mia. kr. i kvartalet, mod 383 mio. kr. i Q4.

KURSTAB KOSTEDE

Økonomisk Ugebrev har efter de seneste kvartalsregnskaber fra banken beskrevet udfordringerne i Wealth Management-forretningen. Efter Danicas overtagelse af SEB Pension er både kapital under forvaltning og antal ansatte øget markant i juni 2018.

Mens antal ansatte fortsat er 350 højere end i starten af året, er asset under management reelt stort set ikke vokset, antageligt på grund af kurstab på den forvaltede kapital i årets sidste kvartal. Markant øgede omkostninger og under det halve i performance fees i årets sidste kvartal, nemlig 154 mio. kr. mod 368 mio. kr. i fjrede kvartal 2017, har samlet mere end halveret bundlinjen i Wealth Management i forhold til sidste kvartal 2017.

Bundlinjen er, at hovedparten af overskudfaldet for banken fra 2017 skyldes de halvanden mia. kr. i mulige hvidvaskindtægter, som doneres væk, og lavere handelsindtægterpå grund af urolige finansmarkeder. Ledelsen skriver i regnskabet, at ”our underlying business remained solid and saw good developments. Economic momentum remained favourable and despite intense competition, our strategy of pursuing profitable growth in our Nordic business led to good growth and lending activity with both new and existing customers.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank