Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q4-forskræp for bankerne: Stigende udlånshensættelser forude

Morten W. Langer

onsdag 24. januar 2024 kl. 11:15

Danske Bank: Planer for aktietilbagekøb næppe klar i juli

Dansk økonomi har været meget robust i 2023, og det betyder fortsat meget lave tabshensættelser i ban­kerne. Tydelig afmatning i europæisk økonomi vil med stor sikkerhed ramme eksporterende virksomheder de første kvartaler næste år. Så mens Q4-tallene for udlånstab bliver fine, er udsigterne mere usikre, skri­ver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Stigningen i bankernes vigtige nettorenteindtægter løjer mar­kant af i fjerde kvartal i forhold til de foregående kvartaler. Tal fra Nationalbanken viser, at bankernes udlånsrenter er tæt på at stagnere, mens indlånsrenterne fortsat stiger markant.

Tallene viser, at bankernes effektive udlånsrenter til hus­holdninger er steget ca. 4 pct. fra tredje til fjerde kvartal, be­regnet på oktober og november. Og for erhvervsudlån er den effektive udlånsrente steget ca. 6 pct. – til 1,3 pct. i november.

Til gengæld er de effektive indlånsrenter for hushold­ninger steget 25 pct. fra tredje til fjerde kvartal. For er­hvervsindlån er rentestigningen i gennemsnit ca. 20 pct. – til 2,2 pct. i november. Så stigende indlånsrenter til bankkunderne vil langt hen ad vejen neutralisere de posi­tive indtægtseffekter af højere udlånsrenter.

Bagud med rentestigninger

Tallene viser altså, at bankerne generelt har været hurti­ge til at sætte deres udlånsrenter op i kølvandet på cen­tralbankernes renteforhøjelser. Til gengæld er de haltet et godt stykke bagefter med at sætte indlånsrenterne op.

Der kan være mange gode grunde til, at bankerne har været fodslæbende med at sætte indlånerenterne op. For det første har bankerne ikke haft noget umiddelbart inci­tament til det, fordi højere indlånsrenter blot er en ekstra omkostning, modsat højere udlånsrenter.

Hen over efteråret har en stribe nichebanker aggres­sivt markedsført indlånsrenter på op til 3 pct og derover, endda på anfordringskonti uden bindinger. Samtidig har indlånskunder fået nye attraktive placeringsmuligheder for deres frie likviditet, eksempelvis korte eller lange real­kreditobligationer, pengemarkedsfonde eller tilsvarende.

Meget tyder på, at der er opstået et konkurrencepres om kundernes indlån, som har presset bankerne til at for­høje deres indlånsrenter.

I sit pre close call oplyser Danske Bank, at de øgede indlånsrenter et et ”catching up”, og effekten af den sene­ste renteforhøjelse ventes nu kun at have en årseffekt på plus 100 mio. kr. Banken har tidligere oplyst renteeffekter på plus 700 mio. kr. for hver 25 basispunkter højere cen­tralbankrenter, altså markant mere.

”This is obviously below our guided NII sensitivity as we repriced both transaction accounts as well as term de­posits. As such, we announced that we would start paying 25 basis points on all transaction accounts in Denmark with deposits of up to DKK 50,000, effective from 1st Oc­tober,” hedder det fra banken.

Udsigterne til opbremsning i nettorenteindtægterne bekræftes også af analytikernes forventninger til Q4. De­res gennemsnitforventning lyder på nettorenteindtægter på 9,299 mia. kr. i Q4, mens det i Q3 lød på 9,326 mia. kr. Analytikerne forventer altså et lille fald, og det under­støtter også udsigten til en mere eller mindre afdæmpet udvikling i bankernes toplinjer.

Pre close calls fra Danske Bank og Jyske Bank indike­rer også, at gebyrindtægterne vil blive presset af faldende indtægter fra lånekonverteringer på realkreditlån og færre indtægter fra låneansøgninger. Til gengæld forventes ind­tægterne på værdipapirhandel at være steget i Q4, hvor aktiemarkederne præsterede en meget positiv udvikling.

Dårligt nyt fra udlandet

Meget tyder dog på, at analytikere og professionelle inve­storer vil kigge mest efter, hvad ledelserne siger om tabs­hensættelser i det nye år. Bankledelserne har nok fulgt med i de makroøkonomiske nøgletal for tysk og europæ­iske økonomi, som nu peger stejlt ned ad bakke. Det kan påvirke rigtig mange danske virksomheder negativt.

Nationalbanken skriver i den seneste udlånsundersøgel­se: ”4 ud af de 15 store og mellemstore banker oplyser, at de har foretaget yderligere nedskrivninger på deres erhvervs­kunder i 4. kvartal 2023 sammenlignet med 3. kvartal. Banker­ne nævner flere grunde til de højere nedskrivninger, bl.a. pres på virksomhedernes omsætning og indtjeningsevne, stigning i antallet af konkurser og effekten af det højere renteniveau.”

Nationalbanken skriver videre, at ”I alt forventer knap halvdelen af de 15 banker højere nedskrivninger på er­hvervskunderne i 1. kvartal 2024.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank