I en ny rapport konkluderer Det Internationale Energiagentur, at investeringer i fossil energi i år forventes at stige med over 6 pct. Heraf står kul for den største stigning, med plus 10 pct. Ifølge Morten Springborg, temaspecialist i C WorldWide Asset Management, viser rapporten bl.a., at man har forsømt at skelne mellem ”gode” og ”dårlige” fossile brændsler.
I rapporten World Energy Investment 2023 fremhæver Det Internationale Energiagentur (IEA), at investeringerne i ren energi i 2023 forventes at stige til 12.100 mia. kr. på verdensplan. Til sammenligning forventes investeringerne i fossil energi i år at lande på omkring 7300 mia. kr. Derved investeres der på globalt plan 1,7 krone i ren energi, hver gang der investeres 1 krone i fossil energi – for fem år siden var forholdet 1:1.
De stigende investeringer i ren energi medfører dog ikke et fald i fossile investeringer – tværtimod. Ifølge rapporten forventes investeringer i fossil energi at stige med 6 pct. i 2023. Den største stigning findes i investeringer i kul, der forventes at stige 10 pct., i 2023 og derved nå op på 1000 mia. kr.
BEHOV FOR REGULERING
IEA-rapporten slår samtidig fast, at 2023 ikke er en enlig svale: Investeringer i fossil energi er siden 2020 steget med 25 pct. IEA konkluderer, at investeringsniveauet i fossile energikilder i år er dobbelt så stort, som det må være, hvis målsætningen om nettoudledninger på nul skal nås.
Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension, er ikke overrasket over, at vi i en tid med høje energipriser og rekordstore overskud i de fossile selskaber ser øgede investeringer i fossil energi. I hans optik viser særligt de stigende investeringer i kul, at der er brug for mere håndfast regulering på området – investorpres er ikke nok.
Anders Schelde vurderer dog, at udbygning af fossil energi på den lange bane næppe er en god forretning: ”De høje energipriser og det fundament af geopolitisk usikkerhed, som de står på, sår også kimen til en hurtigere udfasning på sigt. Netop derfor er det vigtigt, at selskaberne er bevidste om de langsigtede risici i denne udbygning af fossil kapacitet – og det er jo det, som vi og andre investorer presser på for. Det vil i vores optik både være en god forretning på den lange bane og godt for klimaet ikke at foretage denne udbygning.”
Ifølge Morten Springborg, temaspecialist i C WorldWide Asset Management, har de globale energiinvesteringer i en årrække været utilstrækkelige og malplacerede – hvilket er årsagen til, at vi lige nu befinder os ikke blot i en klimakrise, men også i en energikrise, hvor mange mennesker i udviklingslandene mangler adgang til billig energi.
Ifølge IEA-rapporten er de samlede energiinvesteringer dog steget fra 16.600 mia. kr. i 2015 til anslået 19.400 mia. kr. i 2023, det vil sige en stigning på 17 pct. Ifølge Morten Springborg er det imidlertid vigtigt at bemærke, at der er stor forskel på, hvor meget reel brugbar energi en investeringskrone bidrager med.
”En krone investeret i fossil energi giver i omegnen af 10 gange mere brugbar energi end en krone investeret i sol og vind. De rekordstore investeringer i sol og vind, der i 2023 langt overgår investeringer i fossil energi, ventes tilsammen at bidrage med en vækst i anvendelig energi på 520 terawatt-timer. Men da den årlige energiefterspørgsel grundet bl.a. befolkningstilvækst vokser med omkring 1350 terawatt om året, dækker disse investeringer jo langt fra den øgede efterspørgsel,” siger Morten Springborg.
OVERSET NATURGAS
Ifølge Morten Springborg kunne de øgede investeringer i kul være undgået, hvis vi havde været bedre til at skelne mellem ”gode” og ”dårlige” fossile brændsler: ”Langsigtet dekarbonisering af Kina, der er verdens største kulforbruger, forudsætter rigelig og billig adgang til naturgas. Naturgas udleder under halvt så meget CO2 som kul. Men grundet verdens underinvesteringer i naturgas – som paradoksalt nok hovedsageligt bunder i klimahensyn – kan Kina ikke få adgang til de mængder naturgas, som landet har behov for, til den rigtige pris.”
Morten Springborg vurderer, at en løsning af energikrisen og klimakrisen, der hænger uløseligt sammen, kræver følgende fire tiltag: 1) En næsten fuldstændig erstatning af kul med naturgas. 2) En stigning på tre-fem gange den årlige udbygning af sol- og vindkapacitet frem mod 2050. 3) Fremskyndelse af investeringer i kernekraft, såvel konventionelle som små modulære reaktorer. 4) Massive investeringer i både industriel og naturbaseret kulstofopsamling.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.