Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Rating Investfonde: Maj Invest bedste globale afdeling i 2019

Morten W. Langer

søndag 22. december 2019 kl. 17:18

Tema om investeringsforeninger 2019: En stribe af de danske investeringsforeningers afdelinger med globale aktier har i 2019 placeret sig i et internationalt førerfelt, viser Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af de bedste investeringsforeninger. Særligt skiller Maj Invest Vækstaktier sig positivt ud med et afkast i år på hele 42 procent. Det giver en international førsteplads i Morningstar-universet Globale Large Cap Aktier Growth med 452 afdelinger.

Over en treårig periode har afdelingen præsteret et afkast på årligt 12 pct. Og på denne distance har BLS Globale Aktier klaret sig bedst blandt de danskbaserede foreninger med et gennemsnitligt årsafkast på 18 pct. Det placerer sidste års vinderfond på en 18. plads i denne kategori, et stykke efter nummer ét, nemlig Goldman Sachs med et årsafkast på 25 pct. over tre år.

Som nummer 42 ud af de 452 fonde kommer C Worldvide Globale Aktier med et afkast i år på 35 pct. og 14 pct. i årsgennemsnit for de seneste tre år. Lige efter følger forrige års årsvinder, nemlig Nordea Global Stars, med et årsafkast på 34 pct. og et afkast på 16 pct. for treårs gennemsnit.

Selvom der indgår fire andre fondskategorier for globale aktier i Økonomisk Ugebrevs opgørelse, blander de andre sig ikke i topstriden. Hverken Globale Value aktier, Globale Flex Cap, Globale Udbytte eller Globale Large Cap blend kommer med i topstriden. Økonomisk Ugebrevs rating af de globale afdelinger er således baseret på, at det ikke kun for de enkelte foreninger handler om at have de dygtigste porteføljeforvaltere, men også at man lægger sig i de aktivklasser for globale aktier, der klarer sig bedst. Grundlæggende er afdelingerne med globale aktier karakteriseret ved, at her er næsten alt tilladt med hensyn til valg af geografi, brancher og andre investeringsdimensioner.

En global aktieafdeling vil ofte lægge sig tæt på et globalt benchmark, men ikke nødvendigvis. Eksempelvis Maj Invests fremragende afkast i den globale afdeling i år er netop baseret på positive tilvalg og fravalg. Afdelingen har været forvaltet af porteføljemanager Mads Peter Søndergaard siden efteråret 2015. Efter nogle moderat middelmådige afkastår blev strategien medio 2017 skærpet en del.

Dengang blev det oplyst, at afdelingen mere end tidligere ville gå efter selskaber i organisk og strukturel vækst. Hensigten var at finde selskaber, som vokser uanset makroøkonomiske forhold, og som ikke i samme grad svinger i takt med konjunkturerne. Som eksempler på områder i strukturel vækst nævnte Mads Peter Søndergaard dengang selskaber, der eksempelvis arbejder med internet of things, hvor flere og flere almindelige produkter kobles på internettet.

Også selskaber, der arbejder med dataindsamling med kommerciel værdi, teknologier til at analysere data, forskellige services inden for sektoren eller fremstilling af hardware eller software kom i fokus. Et andet område i strukturel vækst er sundhedspleje. Et tredje område kunne være automatisering af produktion i form af robotter og software, blev det oplyst. Efter et svagt 2018 er afdelingen kommet meget stærkt igen i år. Hertil siger porteføljemanager Mads Peter Søndergaard, at fonden i år har outperformet benchmark indeks med 5 procentpoint: .” Fonden har outperformet indeks (MSCI World) med godt 10 procentpoint. Som nævnt skyldes denne outperformance delvist en stilmæssig medvind, idet vækst som kategori har outperformet det generelle aktiemarked med godt 5 procentpoint. Derudover har fonden outperformet indekset for vækstaktier med yderligere 5 procentpoint. Blandt andet har det styrket vores afkast, at vi har ligget tungt i amerikanske Teradyne, som er mere end fordoblet i aktiekurs i år (Teradyne har tidligere overtaget danske Universal Robots og Mobile Industrial robots, red.).”

Videre siger Mads Peter Søndergaard, at foreningen ikke går efter at følge en benchmark-sammensætning, men at udvælge de mest attraktive aktier baseret på værdiansættelse i forhold til vækstmuligheder: ”Som udgangspunkt går vi efter selskaber, som præsterer en salgsvækst 50 procent højere end markedet. Arbejdet ligger i at finde den type selskaber, som ikke er for dyre, og at udskifte selskaber i porteføljen, som er gået fra billige til dyre.”

Baf5f06a9bd951a26728

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank