Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

RD rækker ud til organisationer efter kritik af tågede priser

Ejlif Thomasen

mandag 27. maj 2019 kl. 0:22

Lukkethed om bidragssatser for erhvervskunder får nu brancheorganisationerne SMV Danmark og Dansk Byggeri på banen med krav til realkreditsektoren: De vil have mere åbenhed og klarhed om fastsættelse af bidragssatser, hvor der ikke findes vejledende prislister. Direktør Carsten Nøddebo Rasmussen fra Realkredit Danmark erkender manglende gennemsigtighed om bidragssatser.

Økonomisk Ugebrev påviste i den seneste udgave, at der hersker stor tilfældighed omkring de bidragssatser, som erhvervskunder betaler på realkreditlån. Der findes heller ingen officielle prislister for virksomheder. Det gør det umuligt at sammenligne priser på tværs af udbydere. Og det gør det også svært for de enkelte virksomheder at forstå, hvorfor de betaler den bidragssats, de nu gør – og hvad der skal til for, at få den ned.

Konkret er kritikken baseret på en større prisundersø-gelse, som viser uforståelige forskelle i de bidragssatser, som andelsboligforeninger betaler. Eksperter vurderer, at problemstillingen er den samme for andre virksomheder med erhvervslån hos realkreditten.

BEHOV FOR TRANSPARENS

Kritikken af realkreditinstitutternes udprægede grad af lukkethed om priser, der har potentialet til at hæmme konkurrencen, understøttes af flere brancheorganisationer.

Vicedirektør Jakob Brandt fra SMV Danmark, tidligere Håndværksrådet, siger: ”Det er et stort problem, at prissætningen i realkreditten er umulig at gennemskue. Vi har behov for langt mere transparens og færre skruer, institutterne kan stille på i prissætningen.”

”Problemet er, at konkurrencen bliver sat ud af kraft, når det er så uigennemskueligt. Det er nødvendigt, at konkurrencemyndighederne eller politikerne kommer på banen med krav om et setup, der giver transparens, så det er nemmere for kunden at sammenligne. Vi er tilhængere af, at man ikke regulerer mere end nødvendigt. Men her kan vi se, at der er behov for at tvinge mere gennemsigtighed igennem,” siger Jakob Brandt.

Også fra Dansk Byggeri bliver der efterlyst initiativer omkring erhvervslivets bidragssatser. ”Dansk Byggeri finder det kritisabelt, at der tilsyneladende er så lidt gennemsigtighed og konsekvens i bidragssatserne fra erhvervskunde til erhvervskunde,” skriver cheføkonom Bo Sandberg til Økonomisk Ugebrev.

”I takt med de senere års rentefald udgør bidragssatserne en relativt større del af finansieringsomkostningerne, også for erhvervskunder. Derfor er der en naturlig opmærksomhed fra vores medlemmer, byggevirksomhederne, på dette område. Konkurrencestyrelsen må på banen og pålægge realkreditinstitutterne mere åbenhed for at sikre en sund, fri og gennemsigtig konkurrence,” uddyber Bo Sandberg.

Han peger på, at det langt fra er første gang, erhverv bliver ladt i stikken: ”Desværre er det ikke første gang, vi ser erhvervskunder blive behandlet efter en anden må-lestok end privatkunder. Eksempelvis da der blev indgå-et aftale om ny boligskat i 2017, blev den vælgermæssigt ekstremt vigtige gruppe af private boligejere sikret mod store udsving i skattebetaling.”

RD ERKENDER

Direktør Carsten Nøddebo Rasmussen fra Realkredit Danmark erkender nu, at der er manglende transparens på erhvervsområdet. ”Kritikken fra de to erhvervsorganisationer gør, at vi nu vil række hånden ud til dialog. Jeg er enig i, at transparens er en forudsætning for, at der kan være en effektiv konkurrence, og nu vil vi tage en dialog for at se, hvor vi kan imødekomme kritikken,” siger Carsten Nøddebo Rasmussen. Han vil ikke på forhånd lægge sig fast på, hvilke ændringer der skal til. En mulighed er at være åben om, hvilken rating den enkelte erhvervskunde har i Realkredit Danmarks vurdering. En anden mulighed kan være, at man også for bestående låneforhold kan oplyse, hvilken værdi Realkredit Danmark internt har for de enkelte ejendomme. Det sker i øjeblikket kun i forbindelse med ydelse af nye lån. ”I første omgang vil vi nu kontakte de to erhvervsorganisationer, der i Økonomisk Ugebrev har fremført kritikken,” siger Carsten Nøddebo Rasmussen.

Kritikken af manglende gennemsigtighed blev i første omgang rejst af direktør og valuar Lars Wismann fra Wismann Property Consult A/S. Han har på andelsboligområdet dokumenteret meget store prisforskelle, helt uden sammenhæng med belåningsgraden, og efterlyste på den baggrund markante forbedringer af transparensen på realkreditområdet for erhverv i bred forstand. Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank