Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Realkreditmodel angribes: ”Ministersvar dikteret af branchen”

Ejlif Thomasen

søndag 04. november 2018 kl. 19:29

Tema – Realkredittens Q1 2023: Realkredittens guldfest slut: Netto-nyudlån i minus, pres på bidrag

Rasmus Jarlov har i et svar til Pelle Dragsted blåstemplet realkreditsektorens seneste angreb på den danske realkreditmodel. Også selvom han erkender, at låntagers råderet over obligationer ville øge konkurrencen på gebyrer ved låneoptagelse. Eksperter mistænker svaret for at været dikteret af hensyn til branchen.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov har i et svar til erhvervsordfører Pelle Dragsted fra Enhedslisten kommenteret en artikel i Økonomisk Ugebrev nr. 29 om realkreditkunders mistede råderet over obligationer. Selv om ministeren i svaret til Folketingets Erhvervsudvalg erkender, at den nye praksis går ud over konkurrencen, lægger han ikke op til at lukke hullet.

I svaret hedder det således: ”Hvis låntager optager sit lån i et institut, hvor der tilbydes råderet over obligationerne, vil det på den ene side kunne øge konkurrencen på gebyrerne ved lånoptagelse.” Konkurrencerådet har ellers i en stor rapport tidligere konkluderet, at konkurrencen i realkreditten er mangelfuld.

STOR BESPARELSE

Økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg sætter tal på, hvor meget denne manglende konkurrence betyder for låntagerne. ”Når der er konkurrence på salg af obligationerne, så kan det for låntager betyde en forskel på 10.000 kr. på et ganske almindeligt obligationslån på et par millioner,” siger Kim Valentin.

Økonomisk Ugebrev har i en artikelserie beskrevet, hvorledes dele af realkreditsektoren har fundet et hul i loven, så de fuldt lovligt kan sætte låntager helt ud på et sidespor i forbindelse med optagelse af obligationslån. Det er et hul i loven, som Realkredit Danmark allerede fuldt ud benytter. Kun Totalkredit fastholder den gamle metode med at give låntager råderet over obligationerne. Ifølge eksperter indeholder ministerens svar en misforstået opfattelse af, hvad det vil sige, at låntager selv får råderet over obligationerne. I svaret fra ministeren hedder det: ”På den anden side er det komplekst og forbundet med usikkerhed for den enkelte låntager at forstå en obligationshandel selv. (…) Usikkerhederne for forbrugerne vil især knytte sig til spørgsmål om, hvordan man afhænder obligationerne, til hvem og til hvilken pris. Forbrugere, der selv forestår obligationshandel, skal desuden forholde sig til, hvem man skal gå til, hvis man ikke kan afhænde obligationerne til den forudsatte kurs og dermed håndtere, at der ikke er mulighed for kurssikring osv.”

Endelig skriver ministeren, at ”forbrugerne vil således ikke være omfattet af den samme sikkerhed for værdien af obligationerne, som når et realkreditinstitut forestår obligationshandlen. Det er vurderingen, at usikkerhederne for forbrugerne ved selv at forestå obligationshandel er store i forhold til forslagets eventuelle positive effekter for konkurrencen,” skriver ministeren i svaret.

”Den enkelte låntager skal jo ikke selv handle obligationerne. Låntagerne skal bare bestemme, hvem de vil have til at forestå handlen, altså hvor det ikke nødvendigvis er realkreditinstituttet,” siger Kim Valentin.

Også fra rådgivningsfirmaet Realråd afvises beskrivelsen fuldstændigt, når der skal etableres et nyt obligationslån, og det gamle skal indfries. ”Det er jo ikke sådan, at kunden bare får en stak obligationer i hånden og så overlades til sig selv. Først og fremmest kan det slet ikke lade sig gøre at sælge dem selv, fordi det kræver en bankgaranti/tinglysningsgaranti, og banken, som stiller garantien, selvfølgelig ikke bare udleverer obligationerne til kunden. Det er i 100 procent af tilfældene den garantistillende bank, som gennemfører handlen,” siger rådgiver Rene Poulsen.

LOBBYARBEJDE FRA SEKTOREN

”Når ministeriet alligevel kommer med en beskrivelse, der problematiserer, at kunden får råderet over obligationerne, så kan det kun være efter lobbyarbejde fra sektoren. Frem til den nye praksis har kunderne faktisk haft råderet over obligationerne. Men inden for det seneste år har sektoren med et hul i loven fjernet denne råderet. Historikken viser da heller ikke, at hr. og fru Jensen er kommet i store problemer, fordi de ikke har kunnet finde ud af at sælge obligationerne. Det er helt tydeligt et ”problem,” sektoren har opfundet, og som ministeriets embedsmænd nu villigt bringer videre i ministersvaret,” siger Rene Poulsen.

Kim Valentin ser også med stor bekymring på den manglende politiske reaktion. ”Det er ærgerligt, at man ikke sætter foden ned og siger, at vi ikke vil finde os i, at den danske realkreditmodel udhules yderligere,” siger Kim Valentin.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank