Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Top 16 Corporate Finance: Rekordaktivitet hos Corporate Finance-rådgivere, men afdæmpning forude

Morten W. Langer

mandag 30. august 2021 kl. 15:00

Tema Corporate Finance rådgivere 2021: Det seneste år har markedet for M&A-transaktioner været glohedt, og meget tyder på, at den billige likviditet, kombineret med fokus på stordrift og nye forretningsmodeller hos både købere og sælgere, har fået parterne til at finde sammen. Men flere M&A-rådgivere sporer nu de første tendenser til, at aktiviteten og priserne er ved at toppe. I Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af Corporate Finance-rådgiverne gennemgår vi 16 rådgiverfirmaer, med fokus på deres aktivitet og konkrete transaktioner.

Den enorme aktivitet på det danske M&A-marked samtidig med mange kapitalmarkedstransaktioner har givet det danske marked for corporate finance-rådgivere helt nye vilkår. Mange af de mindre selvstændige M&A-rådgivere har for alvor fået vind i sejlene, og den betydelige aktivitet de seneste år har givet dem mulighed for at opbygge kompetencer, så de nu for alvor kan være med i SMV-segmentet, hvor der også har været buldrende aktivitet.

Alle rådgivere, som Økonomisk Ugebrev har talt med, siger, at de måtte trække andet kvartal 2020 ud af kalenderen: Al aktivitet gik i stå ved corona-nedlukningen, også igangværende opgaver. Både købere og finansieringskilder kiggede ind i en tåge, hvor de ikke vidste, hvad der lå på den anden side. I den situation er det også umuligt at fastsætte priser, og derfor blev stort set alle transaktioner skudt til hjørne.

Vi skulle dog ikke længere frem end til den anden side af sommerferien, før kapitalfondene for alvor begyndte at rykke på sig. Deres fonde bugnede af ledig kapital, der skulle i arbejde, og den generelle usikkerhed i markedet var godt nok aftaget, men gav stadig mulighed for at handle til moderate priser.

Sammen med de stigende aktiemarkeder steg handelspriserne dog meget hurtigt. Og da sælger hele tiden sammenlignede et muligt salg på børsmarkedet med salg til en kapitalfond eller en industriel køber, gik det blot opad og opad.

M&A-rådgiverne melder dog om særligt stor interesse inden for health care, it, software og e-commerce, og køberne har især haft fokus på mulighederne i nye digitale forretningsmodeller, efter også erhvervslivets fokus på digital transformation har fået en helt ny styrke gennem coronakrisen.

Sælgerne er ikke kun blevet lokket ud af busken af de stigende attraktive salgspriser, men også af ønsket om at få nogle stærkere ejere ind, som kunne være med til at udvikle forretningen, typisk i retning af mere digitale forretningsmodeller. Så der har på mange måder været en fælles forståelse af, at både sælger og køber kunne få en god pris – på en handel, som også rummer et strategisk og forretningsmæssigt potentiale.

Økonomisk Ugebrev har været i dialog med de fleste af de 16 corporate finance-rådgivere i denne analyse. Deres syn på markedets drivkræfter og udsigter gennemgår vi nedenfor.   

Fra Nordea Corporate Finance siger Kasper Dichow, at den høje M&A-aktivitet har været drevet af en kombination af for det første rigelig risikovillig kapital til rådighed hos investorer, for det andet finansielt velpolstrede virksomheder med appetit og villighed til at drive en strategisk M&A-agenda, for det tredje overraskende stærke nøgletal (delvist hjulpet af diverse hjælpepakker og incitamenter) og makrotrends på trods af corona, og for det fjerde lavt renteniveau og tilgængelig lånekapital.

”Vi har i løbet af 2020 og 2021 eksekveret en lang række M&A- og ECM-transaktioner for både kapitalfonde og børsnoterede selskaber. Q220 var præget af kapitalrejsninger for børsnoterede selskaber for at styrke deres finansielle beredskab. Allerede før sommeren 2020 blev M&A-markedet aktiveret på ny, og vi har oplevet meget høj M&A-aktivitet siden da. IPO-markedet er også åbnet op.”

I 2020 deltog Nordea i EQT’s køb af Chr. Hansen Natural Colours (6 mia. kr.), LEO Pharmas salg af produkt portefølje til Cheplapharm (2,2 mia. kr.) og Bavarian Nordic right issue (2,8 mia. kr.). I 2021 er der rådgivet bl.a. ved CVC’s køb af Stark (18,7 mia. kr.), Tritons salg af Logstor til Kingspa, og rights issue for Tryg (37 mia. kr.). I opgørelsen tæller Nordea ikke gældstransaktioner med, da de ligger et andet sted i banken.

ØU: Hvordan ser du det generelle M&A -marked aktuelt og de kommende tre-ni måneder?

KD: ”Det nuværende M&A-marked er meget aktivt, og vi forventer høj aktivitet de næste seks-ni måneder. Men vi forventer en delvis afmatning i løbet af 2022.”

Oplever I at ejerne af SMV-virksomheder på grund af presset økonomi er mere villige til at sælge i dag end for to år siden?

”Visse sektorer er strukturelt udfordrede, men vi oplever ganske få SMV-virksomheder, som er tvunget til at sælge på grund af presset økonomi. Derimod oplever vi en stor villighed hos SMV-virksomhederne til at undersøge mulighederne for eller igangsætte et salg, grundet de meget høje prisfastsættelser i markedet generelt for tiden.”

Fra Danske Banks Corporate Finance oplyser Thomas Knaack, at banken som så mange andre oplevede, at markedet gik i stå sidste forår efter nedlukningen af samfundet. ”Men til gengæld kom der er del kapitalrejsninger for børsnoterede virksomheder, der ønskede at styrke kapitalberedskabet på grund af usikkerhed om, hvad coronakrisen ville bære med sig. De ønskede simpelthen at styrke deres kapitalberedskab. Efterfølgende har vi så set, at der ikke blev brug for den ekstra buffer, og derfor er den ekstra kapital typisk anvendt til aktietilbagekøb eller holdes som ammunition til opkøb.”

Thomas Knaack siger, at der dette forår kom virkelig meget gang i den. ”Vi har set virkelig stor aktivitet i første halvår, men vi forventer også, at aktiviteten bliver lidt lavere i andet halvår. Der bliver stadig meget travlt, men knap så travlt som tidligere. Vi har det seneste halvår haft den mest aktive periode nogensinde. Særligt kapitalmarkedstransaktioner har fyldt meget hos os, men også M&A hvor vi bl.a. har solgt ProData til Axcel, Geia Food til Triton samt Codan til Alm. Brand.”

Danske Bank har i år bl.a. rådgivet Tryg på kapitalrejsningen i forbindelse med købet af RSA, hvilket er den største kapitalmarkedstransaktion i Danmark nogensinde.   

Den høje M&A-aktivitet er fortsat langt ind i 2021. Men Thomas Knaack fornemmer også en vigende vilje hos køberne til, at de betaler de høje priser, som sælgerne nu går efter. ”Grundlæggende kører tingene fortsat rigtig godt, og vi kan se, at vi får et travlt efterår. Men vi ser også flere købere end tidligere, der trækker sig lidt på grund af de stigende priser.”

Thomas Knaack oplevede, at kapitalfondene allerede sidste forår efter corona-nedlukningerne varslede købs­interesse i nødlidende cases, altså hvor der muligvis kunne gøre en god forretning på grund af sælgerselskabets pressede situation. Men det kom der ikke noget ud af, især fordi de større nødlidende selskaber næsten hver gang fandt en løsning med deres aktuelle ejere og/eller bankforbindelsen.           

Carnegie oplyser, at der sidste år var stor fremgang i omsætningen, som især var drevet af børsnoteringer og aktieplaceringer, og at den markante fremgang er fortsat i 2021.

”Det er især indenfor områderne cleantech, it og consumer, der har været stor aktivitet. Markante danske transaktioner for Carnegie de seneste 18 måneder har bl.a. været børsnoteringerne af Trifork og GHS, fortegningsemissionen for B&O, salget af Fokus Asset Management til BlackFin, salget af Contour til Polaris, salget af Ferm Living til Maj Invest og refinansieringen af Goodvalley,” siger Jacob Bastholm.

Fra FIH Partners siger Jørgen Overholt Hansen, at 2020 startede fantastisk, men at aktiviteten gik helt i stå i andet kvartal sidste år. ”Vi oplevede, at både købere og finansieringskilder stoppede helt op ved nedlukningen, fordi de var usikre på, hvad der lå forude. Så det var umuligt at sætte priser på. Men vi så også, at der meget hurtigt igen kom gang i aktiviteten lige efter sommerferien. Mange af de deals, som var blevet lukket ned, kom i gang igen.”

”Det var private equity, som kom hurtigst tilbage, og de skruede hurtigt op for risikovilligheden igen. Mange af fondene bugner af ledig kapital, og de var opsatte på at få dem hurtigt sat i arbejde, måske også fordi de så en mulighed for at gøre nogle gode handler, før priserne steg for meget igen. Samtidig ser vi, at der er en større pengerigelighed end nogensinde, og at renterne er historisk lave.”

Ifølge Jørgen Overholt Hansen kom de industrielle købere senere tilbage end kapitalfondene: ”Vi har set de industrielle købere komme meget stærkt tilbage. Mange af dem kom styrket ud af COVID, og mange af dem er også begyndt at tænke i anderledes forretningsmodeller, hvor det har givet mening at tilkøbe forretning baseret på de nye forretningsmodeller.”

Modsat har der været sælgere, som har været villige til at sælge, netop fordi priserne hurtigt kom op i et meget højt leje. Jørgen Overholdt Hansen ser fortsat solid aktivitet på M&A-markedet, og han siger, at FIH fortsat har en solid pipeline af nye opgaver.

Nogle af FIH’s seneste transaktioner har været frasalg af Jacob Holm, salg af Axcels Nissen Cooling Solutions til A.P. Møller-Mærsk, og EQT’s salg af Fertin Pharma.               

Fra ABG siger Thomas Lindquist, at rådgiveren havde ekstra stor aktivitet med kapitalmarkedstransaktioner sidste år, også under coronakrisen. ABG er udover at være førende nordisk M&A-rådgiver også blandt de førende indenfor strukturering af børsnoteringer og aktieemissioner samt formidler af gæld, herunder erhvervsobligationer, som sælges til internationale investorer via ABG’s kontorer i Danmark, Norge, Sverige, England, Tyskland og Singapore.

”Vi har uden tvivl en international placeringskraft, som i nordisk sammenhæng er ret enestående. Det øgede vores aktivitet sidste år, hvor mange store virksomheder ønskede at styrke kapitalberedskabet. Vi havde et meget stærkt 2020, og vi får et endnu stærkere 2021, som det ser ud nu,” siger Thomas Lindquist.

Udover at være den europæiske bank, der lavede flest børsnoteringer i Europa sidste år, har ABG også haft travlt med gældsfinansiering via virksomhedsobligationer og direkte lån, idet virksomheder i stigende grad har ønsket at lånefinansiere ekspansion og opkøb. Så ABG’s aktivitet i Danmark var sidste år halvt M&A-transaktioner og halvt kapitalmarkedstransaktioner. Bl.a. hjalp ABG Preben Damgaards To-Good-to-Go med at hente kapital til at understøtte den internationale ekspansion.

Særligt på kapitalmarkedstransaktionerne ser Thomas Lindquist få andre store konkurrenter om opgaverne, typisk i de store banker: ”På M&A-området ser vi betydeligt hårdere konkurrence med beauty contests, og vi kan godt mærke, at der er komme flere aktører på det danske marked.”

Thomas Lindquist oplever, at især i de andre nordiske lande har værdiansættelserne på børsmarkedet været med til at skrue priserne op. ”Det er klart, at hvis sælger får en prisindikation på, hvad er børsnotering kan give, så vil sælger sandsynligvis vurdere eventuelle pristilbud fra kapitalfonde og industrielle købere i lyset heraf. Generelt har vi dog set, at de industrielle købere er blevet mere konkurrencedygtige, da de kan indregne synergier. Men til gengæld har kapitalfondene kunne tage udgangspunkt i meget billig finansiering.”

Overordnet ser Thomas Lindquist ind i endnu rekordår for ABG, siger han. ”Vi har fortsat en høj aktivitet, og vores pipeline er stærk.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank