Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fortsat milliardgevinster på omlægning af boliglån: Men rentefald æder sig ind på ikke-høstede gevinster

Ejlif Thomasen

tirsdag 19. december 2023 kl. 7:25

Rentefald æder ikke-høstede konverteringsgevinster

De seneste års store kursfald på lange realkreditob­ligationer har givet låntagere mulighed for at hente store konverteringsgevinster. Men en stor del har ikke omlagt deres lån, så gevinsterne er her endnu ikke realiserede. Med de seneste rentefald slettes mere og mere af de potentielle gevinster for de lånta­gere, som stadig har faste 30-årige realkreditlån med lav nominal rente. Mange kan dog stadig nå det, skri­ver fagredaktør Ejlif Thomasen.

Til trods for en stor konverte­ringsbølge gennem 2022 og 2023 er det kun en tredjedel af husholdningernes realkre­ditlån, der er omlagt her ved udgangen af 2023. Aktuelt er der fastforrentede realkreditlån hos boligejerne på over 600 mia. kr. i pålydende værdi, som ikke er omlagt, viser beregninger fra Nationalbanken.

Netop på en stor andel af disse lån kan der fortsat hentes konverteringsgevinster, men de bliver mindre og mindre i forlængelse af det igangværende ret dramatiske rentefald. Senior data scientist Erik Grenestam fra Natio­nalbanken har for Økonomisk Ugebrev beregnet, at der ved udgangen af andet kvartal i år var udestående fastfor­rentede realkreditlån til husholdninger med en kupon på op til 2,5 pct. for i alt omkring 500 mia. kr.

5 mia. kr. pr. point

Netop disse lån påvirkes markant af renteændringer, og her kan der fortsat hentes betydelige kursgevinster ved konvertering. Herudover er der trecifrede milliardbeløb i lån med en lidt højere kupon, hvor kursgevinsterne ved omlægning er mindre, og hvor konvertering dermed ikke er lige så oplagt.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs beregninger forsvinder der potentielle kursgevinster for op mod 5 mia. kr. for hvert kurspoint på obligationerne, som jo stiger sammen med den faldende rente.

Erik Grenestam bekræfter Økonomisk Ugebrevs vur­deringer. Men han påpeger også, at omlægninger af låne­ne betyder, at der skal betales en højere rente på de nye, lavere lån. Han har sammen med fire kolleger medvirket til Nationalbankens beregninger over konverteringsforlø­bet i 2022-23.

Den seneste måneds rentefald har altså skåret betyde­lige mulige kursgevinster væk fra de eksisterende lavren­telån. For et fastrentelån med en rentekupon på 1 pct. og 30 års løbetid har der fra udgangen af oktober til medio december været en stigning i kursen fra 70 til lige under 76, altså næsten 6 kurspoint. Alene i den første uge af de­cember steg kursen mere end 2 point. Flere andre lånety­per har oplevet lignende kursstigninger.

Anvendes udviklingen på det 30-årige etprocentslån som udtryk for markedet, er der siden begyndelsen af november forsvundet mulige konverteringsgevinster i omegnen af 30 mia. kr. Alene den første uge af decem­ber omkring 10 mia. kr. Det er altså gevinster, låntagerne kunne have realiseret ved at skifte fra de lavtforrentede fastrentelån til nye fastrentelån med en højere rente­kupon.

Men det kan stadig lade sig gøre at realisere betydelige kursgevinster på realkreditlånene. Rentefaldet har bare reduceret gevinstmulighederne, men altså ikke mere, end der stadig er gevinster at hente.

Mens en konvertering til en højere rente umiddelbart betyder, at lånet bliver mindre, er det først ved en mulig senere nedkonvertering, at boligejerne også kommer til at mærke gevinsten i form af en lavere terminsydelse. Der er altså tale om en totrinsraket, som forudsætter efterføl­gende rentefald for at give fuld gevinst.

Sådan bruges kursgevinsterne

Nationalbankens beregninger over husholdningernes foreløbige konverteringer viser, at der i 2022-23 er reali­seret kursgevinster ved konverteringer på i alt 57 mia. kr.

Pengene er ifølge opgørelsen brugt til tre formål, nem­lig at reducere det nye realkreditlån, at bruge pengene til at nedbringe banklån, eller endelig at trække pengene ud kontant til forbrug. De 57 mia. kr. er i opgørelsen fordelt med 30 mia. til lavere realkreditlån, 10 mia. kr. til lavere banklån og 17 mia. kr., der er trukket ud til muligt forbrug.

Eilif Thomasen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank