Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Risikoråd vil bremse risikoopbygning i banksektoren: Vil ministeren følge henstillingen denne gang?

Morten W. Langer

tirsdag 23. marts 2021 kl. 12:51

Fra Risikorådet:

Møde i Det Systemiske Risikoråd

Publiceret 23-03-2021

Pressemeddelelser

Den aktuelle situation med meget lempelige finansielle forhold, stigende aktivpriser og udsigter til hurtig økonomisk genopretning danner grobund for, at risici bygges op. Rådet forventer at henstille om en forøgelse af den kontracykliske kapitalbuffer i midten af 2021, medmindre der sker en væsentlig opbremsning af risikoopbygningen i det finansielle system, eller økonomien rammes af et nyt negativt stød. Der er ligeledes tegn på risiko-opbygning på boligmarkedet, især i København. Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet.INDHOLDSFORTEGNELSE

Opbygning af systemiske finansielle risici i Danmark

Store dele af dansk økonomi er fortsat hæmmet af restriktioner for at begrænse smittespredningen med covid-19. Mens aktiviteten i dele af servicesektoren er meget begrænset, oplever andre sektorer kraftig fremgang. Den samlede økonomiske aktivitet må forventes at tage kraftigt til i takt med, at økonomien genåbnes, og større dele af befolkningen bliver vaccineret.

De finansielle forhold er generelt lempelige, og aktivpriserne er steget kraftigt. Renterne er lave, og markedsdeltagerne forventer, at de forbliver lave i de kommende år. Det vil understøtte fortsat lave finansieringsomkostninger og stigende aktivpriser. Den nuværende situation i Danmark med meget lempelige finansielle forhold, stigende aktivpriser og udsigter til hurtig økonomisk genopretning danner grobund for opbygning af risici.

Kreditinstitutternes indtjening var positiv i 2020. Kreditinstitutternes tab som følge af covid-19 har indtil videre været relativt begrænsede. Det skyldes til dels, at de statslige hjælpepakker har understøttet virksomheder og husholdningers økonomi. I takt med at restriktionerne ophæves og hjælpepakkerne udfases, vil virksomhederne komme tilbage på almindelige markedsvilkår, hvor rentable virksomheder forsætter driften mens urentable virksomheder ophører.

Risikoopbygning på boligmarkedet

En række indikatorer viser tegn på risikoopbygning på boligmarkedet, især i København by. Boligsalget i både København og resten af landet er steget kraftigt. Boligprisvæksten for hele landet er ligeledes taget til. Udlånsvæksten er fortsat moderat, men det skal ses i lyset af, at gælden allerede er på et højt niveau. Tilsvarende er afdragsfrie realkreditlån fortsat meget udbredte, især blandt de mest forgældede boligejere.

De meget lave finansieringsomkostninger og muligheden for afdragsfrihed i kombination med en høj boligefterspørgsel skaber risiko for yderligere risikoopbygning i form af kraftige stigninger i boligpriserne og højere gældsætning.  Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og vil analysere effekterne af forskellige tiltag rettet mod boligmarkedet. Rådet forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet.

Den kontracykliske kapitalbuffer i Danmark holdes uændret

Rådet anbefaler, at satsen for den kontracykliske kapitalbuffer holdes uændret på 0 pct. Rådet forventer at henstille om en forøgelse af bufferen i midten af 2021, medmindre der sker en væsentlig opbremsning af risikoopbygningen i det finansielle system eller økonomien rammes af et nyt negativt stød. Da der som udgangspunkt går 12 måneder, fra det besluttes at hæve bufferen, til en forøgelse træder i kraft, vil institutterne først skulle opfylde et positivt bufferkrav i midten af 2022. I lyset af de meget lempelige finansielle forhold kan der blive behov for en relativt hurtig genopbygning af den kontracykliske kapitalbuffer.

Øvrige emner

Rådet kan fremover henstille om aktivering af den systemiske buffer. Implementeringen af kapitalkravsdirektivet, CRD V, i Danmark pr. 1. januar 2021 medfører en række ændringer i rammerne for bankernes kapitalbufferkrav, herunder muligheden for at fastsætte en systemisk buffer i tillæg til de øvrige kapitalbufferkrav. Den systemiske buffer kan anvendes, hvis der vurderes at være systemiske risici i det finansielle system, som ikke er adresseret af de øvrige makroprudentielle instrumenter. Den systemiske buffer kan benyttes til at adressere systemiske risici generelt, eller risici forbundet med specifikke grupper af eksponeringer.

Rådet drøftede Europa Kommissionens rapport om gearingsratio-buffere for nationale systemisk vigtige institutter, SIFI’er. Alle kreditinstitutter i EU skal fra 30. juni 2021 opfylde et gearingsratiokrav på minimum 3 pct. af de samlede eksponeringer. For institutter med lave risikovægte kan gearingskravet overstige de risikobaserede kapitalkrav. Nogle institutter vil ikke kunne anvende deres kapitalbuffere fuldt ud til at absorbere tab, før de rammer minimumskravet til gearingen. Globalt systemisk vigtige finansielle institutioner skal opfylde et krav om en gearingsratio-buffer i tillæg til gearingskravet. Kravet om en gearingsratio-buffer er som følge af covid-19 udskudt med 1 år til 1. januar 2023. Europa Kommissionen vil først tage stilling til tilsvarende gearingsratio-buffere for nationale SIFI’er i forbindelse med Europa Kommissionens review af det makroprudentielle rammeværk i 2022.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank