First North-selskabet BactiQuant steg på årets første handelsdag med 110 pct. Forklaringen var et såkaldt nytårsbrev, hvor ledelsen skrev generelt om selskabets fremtid med et internationalt gennembrud. Meddelelsen omtalte ikke en anstrengt likviditetssituation. Heller ikke i seneste kvartalsmeddelelsen for Q3 er oplyst noget om cashpositionen. Regnes baglæns er kassen tæt på at være tom, men aktionærerne holdes i uvidenhed. Det ligner aktiekurs-washing op til en mulig kapitalforhøjelse, der kom få dage efter nytårsbrevet, skriver chefredaktør Morten W. Langer. Selskabets bestyrelsesformand afviser, at der skulle være tale om aktiekurs-washing.
Ledelsen for First North-selskabet BactiQuant udnytter løse oplysningskrav på vækstbørsen, som betyder, at aktionærer i længere perioder ikke har konkret viden om selskabets anstrengte likviditet, og hvad ledelsen vil gøre ved det.
I en investornyhed fra 2. januar 2025 gives gennemgang af selskabets status, hvori det hedder: ”Nytårshilsen fra BactiQuant – vi melder klar til globalt gennembrud – 2025 bliver vendepunktet for virksomheden. I dag ca. 4 år efter børsnoteringen, står BactiQuants teknologi stærkt positioneret til et globalt gennembrud.”
Aktionærerne fik intet at vide om likviditetssituationen, og ledelsen gav hverken verbale forklaringer eller regnskabstal for likviditeten siden halvåret. Med andre ord blev likviditetssituationen fejet ind under gulvtæppet. Og den ser ikke god ud: Med den bogførte likviditet ultimo 2023 på 12 mio. kr. – og et forventet EBITDA driftsresultat på minus 11-13 mio. kr. i 2024 – må det antages, at pengekassen er ved at være tom.
Kun få har opdaget BactiQuants halvårstal. Selskabet valgte nemlig at udsende en trading update forud for regnskabet. Den blev også udsendt som børsmeddelelse. Senere kom regnskabstallene uden stor opmærksomhed.
I halvårsregnskabet kommenteres likviditetssituationen heller ikke, f.eks. hvad ledelsen agter at gøre for at afhjælpe den. I balancen bagerst i regnskabet oplyses, at der er 4,3 mio. kr. i kassen efter et EBITDA-resultat på minus 6,3 mio. kr. i 1. halvår. I 2. halvår har kassedrænet alt andet lige været mellem minus fem og syv mio. kr. Og det er mere end kassebeholdningen ved halvåret. Altså tyder meget på, at kassen nu er tom.
BactiQuant oplyste den 18. december 2024 i en børsmeddelelse følgende forventning til det nye år: “For 2025 forventes en omsætning i intervallet 10 til 14 mio. kr. og et resultat før afskrivninger (EBITDA) i intervallet -8 til
-11 mio.kr.” Her oplyses heller ikke noget om likviditetssituationen, om behovet for en kapitalforhøjelse, og om hvordan det forventede driftsunderskud i 2025 skal dækkes.
Den 7. januar i år kom forklaringen: en kapitalforhøjelse på 14,7 mio. kr. som vil dække årets forventede EBITDA-underskud, heraf er 6.2 mio. kr. fortegnet.
Ugebrevet har spurgt bestyrelsesformand Henrik Enegaard Skanderup, om han mener, selskabets aktionærer får fyldestgørende information om likviditetssituationen. Hertil siger han: “At aktiekursen steg over 100 pct. efter vores nytårsbrev, kom som en stor overraskelse for os. Der var ikke nye informationer i brevet til aktionærerne, for så skulle vi jo have udsendt en børsmeddelelse. Jeg kan ikke forklare, hvorfor aktiekursen steg så meget, men den er jo blevet opfattet positivt. Men jeg kan afvise, at nytårsbrevet havde noget at gøre med den kapitalforhøjelse, som vi udmeldte fem dage senere.”
Han blev også spurgt, om selskabets informationskvalitet er tilfredsstillende, når der ikke oplyses om likviditet i kvartalsmeddelelser.
“Vi udgiver jo allerede trading statements i Q1 og Q3, uden at vi er forpligtet til det. De indeholder ikke oplysninger om aktuel likviditet. Men vi vil da overveje at blive endnu bedre til at kommunikere,” siger Skanderup.
Foreningen af Vækstselskaber anbefaler, at disse giver likviditetsoplysninger i Q1 og Q3. I årsregnskabet for 2023 oplyses: “I efteråret 2023 gennemførtes den annoncerede emission, som blev overtegnet og resulterede i et bruttoprovenu på 13,7 mio. kr. I tillæg til de tidligere modtagne lån fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond på i alt 8 mio. kr. i henholdsvis december 2022 og maj 2023 er selskabets kapitalgrundlag nu blevet styrket til at kunne understøtte selskabets aktiviteter i de kommende 1,5 – 2 år. ” Dette ser ikke ud til at holde stik.
Efter kursstigningen 2. januar 2025 er selskabets børsværdi 170 mio. kr. svarende til ca. 15 gange selskabets omsætning i år.
Morten W. Langer