Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Royal Unibrew: Banker og ansatte var sværest

Linda

søndag 08. januar 2017 kl. 22:31

Efter næsten ni år som CEO for Royal Unibrew overlader Henrik Brandt snart topposten til Jesper Jørgensen.

Brandt har præsteret en enestående turnaround og øget markedsværdien fra et par hundrede mio. kr. til næsten 15 mia. kr. At overbevise banker og ansatte var de sværeste opgaver, fortæller han i dette interview.

Henrik Brandt, da du som ny CEO sammen med daværende CFO Ulrik Sørensen og også den nyansatte internationale direktør Johannes Savonije i 2008 overtog ledelsen af Royal Unibrew, havde I da en overordnet turnaround-recept for den dengang kriseramte koncern? ”Var der tid til at lave en recept? Nej. Hans og jeg startede på et tidspunkt, hvor Royal Unibrew var langt henne i budgetprocessen, med et eksternt miljø, hvor tingene gik i stå. Der sad vi så og kiggede på budgetter, hvor omsætningen ligesom omkostningerne var planlagt til at stige. Men der havde de tidligere år ikke været tilstrækkeligt ejerskab til planer og budgetter. Hvis man presser lederne for hårdt mod nogle resultatmål, så siger de ja, vel vidende at der er en risiko for, at planerne ikke er realistiske. Derfor havde vi før vores tiltrædelse set nedjustering på nedjustering af de interne estimater i løbet af året.” Så de historiske budgetter holdt simpelthen ikke?”Vi måtte sige, at budgetterede toplinjevækst intet hold havde i virkeligheden, og så prøve at få ejerskabet til toplinjen sat igennem. Og når toplinje diskussionen var tilendebragt, var det meget nemmere også at diskutere hvilke ressourcer, det krævede og herefter planlægge efter det. Det var formålet med en proces, der varede til slut januar 2009. Så der var som sådan ingen recept, og der var i det hele taget heller ikke tid til meget analyse – vi brugte meget vores erfaring og gut feeling.”

Hvad blev så den vanskeligste opgave? ”Der var en del vanskelige opgaver. Den første var at få lavet en aftale med bankerne. Vi udarbejdede en toårs plan, hvor vi jo pantsatte os selv totalt. Men til bankernes ros vil jeg sige, at det forløb, efter omstændighederne, flot. Markedsværdien var 200-300 mio. kr. og gælden var 2,3 mia. kr. Hvem er det så der bestemmer, aktionærerne eller bankerne? Mange stakeholdere så meget sort på vores fremtid. Nogle havde måske overset, at en bryggerivirksomhed faktisk har et betydeligt cash flow, men det glemte bankerne ikke. Så jeg syntes det var en god og fornuftig dialog vi havde med bankerne – som jo principielt helst ikke ønsker at sidde med nøglerne til virksomheden.” Og den anden vanskelige opgave? ”Der var en periode i begyndelsen, hvor vores medarbejdere, specielt i Danmark dagligt eller ugentligt blev bombarderet med artikler om, at vi var konkurstruede. Det krævede en særlig synlig og kommunikerende ledelsesstil, hvor vi selvfølgelig som børsnoteret virksomhed ikke kunne dele alt. Men vi måtte hele tiden tilbage til medarbejderne for at fortælle, hvad vi gjorde, hvor vi var, og hvor vi ville hen, altså skabe en vis tryghed omkring utrygheden. Samtidig oplevede vi en utrolig stor opbakning fra vore kunder til, at vi skulle komme igennem det her. Det var fantastisk at opleve, og det var også noget, der gav tiltro til fremtiden og god energi hos vore medarbejdere.”

Når du ser tilbage, er der så noget du ville have gjort anderledes? ”Uden at ville lyde arrogant så må jeg sige nej.” Godt otte år efter, at I indledte turnaround-processen, er Royal Unibrews markedsværdi mangedoblet og kan måle sig med de bedste i branchen. Hvad er udfordringerne så i dag? “Royal Unibrew har en god markedsposition, er i god gænge og med kolleger, som har været der i mange år, og som har skabt den her succes. For det er ingen enkeltmandspræstation. Så Royal Unibrew er godt placeret i branchen og har, et godt momentum. Vi har en gældsætning, som giver os betydelig finansiel fleksibilitet og dermed også strategisk fleksibilitet overfor strukturelle muligheder. Med andre ord har vi et finansielt og ledelsesmæssigt overskud, så skulle der opstå en akkvisitionsmulighed, så vil man naturligvis også kigge på det.”

Det lyder som om det næsten kan blive kedeligt for din efterfølger, Jesper B. Jørgensen, der skal tiltræde inden 1. juni. Det hele kører som det skal. Hvad skal han så egentlig lave? ”Det spørgsmål er jeg blevet stillet mange gange de sidste syv-otte år. Hvis du kigger på historien vil du se, at vi er en ret entreprenant organisation. Vi er i stand til at skabe spændende innovation, vi er gået ind i flere kategorier og flere samarbejder. Det vi har lavet i den seneste tid – med vores craft øl initiativer i de seneste to tre år – viser, at vi selv kan tage initiativet i forhold til de spændende forandringer, der finder sted blandt vores forbrugere og kunder, og at der er masser af iderigdom til at drive virksomheden videre organisk. Og nok så vigtigt: Hvis der opstår en god ny forretningsmulighed, så har vi styrken til at udnytte den.”

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank