Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sådan scorer de enkelte C25-selskaber på ESG

Joachim Kattrup

søndag 01. december 2019 kl. 18:17

Økonomisk Ugebrev har i de seneste udgaver af Økonomisk Ugebrev Ledelse bragt ESG Ratings af de danske C25-selskaber, baseret på internationale ratingbureauers vurderinger. Analyserne, som er bragt over 13 sider, gengives her i et kort uddrag.

ESG-data integreres i stigende grad i investorernes investeringsstrategier. Selvom det stadigvæk er vanskeligt at bevise, at ESG-performance automatisk medfører stigende afkast, er der generelt konsensus om, at det i det mindste minimerer risikoen for, at selskabet løber ind i problemer i forhold til bæredygtige (ESG) issues. Årets tema om C25 ESG-performance viser de største selskabers ESG-rangering i forhold til deres globale peers og beskriver kort et eller flere forretningskritiske CSR-forhold, der har betydning for peergruppen.

Mærsk scorer lidt over middel, men har ambitionerne:
Mærsk er, målt på de formulerede ambitioner om CO2-reduktioner, uden tvivl det mest klimaambitiøse selskab blandt sin globale peergruppe. Med visionen om CO2-neutralitet i 2050 sætter Mærsk standarden for shippingbranchens klimamål, der generelt for industrien, gennem FN-organet International Maritime Organization, er sat en del lavere til kun en halvering af CO2-udledningerne. Mærsks reduktionsambitioner har dog endnu ikke sat sit præg på vurderingerne fra ESG-ratingbureauerne, der vurderer bæredygtighed efter en bredere pallette af kriterier end blot klima. Det er sværere at få tildelt point for noget, man gerne vil, frem for hvad man faktisk gør. Mærsks aktuelle stigende CO2-udledninger bliver altså ikke kompenseret af, at man ser sig selv som CO2-neutrale i 2050.

Vestas holder fast i top ESG-placering: Hos ESG-ratingbureauerne holder Vestas fast i en placering i top 3 procent, altså 97 percentilen. Det samme kan ikke helt siges om flere af de væsentligste konkurrenter, såsom Gamesa, Suzlon Energy og Xinjiang Goldwind, der på ESG-performance halter noget efter Vestas med placeringer langt fra top 10 procent bedste. Vestas er et af de få selskaber, der rapporterer ESG-performance kvartalsvis. For tredje kvartal og samlet for de første ni måneder holder Vestas sig på nogenlunde samme niveau i forhold til samme periode sidste år. Det gælder på bl.a. arbejdsulykker og res-

sourceforbrug. Diversiteten i topledelse og bestyrelse er bedre balanceret med 23 procent kvinder i forhold til kun 13 procent sidste år.

Carlsberg er ”probably” det mest bæredygtige bryggeri: De store internationale bryggerier har generelt ambitiøse CSR-strategier, der sigter mod at overbevise især den yngre øldrikkende generation om, at netop deres øl ”probably” er den mest bæredygtige. Det har i de senere år bl.a. medført, at Carlsberg til dåseøl har lanceret limemballage, der reducerer plastikforbrug, samt både en træfiber- og en papirflaske, der er hundrede procent nedbrydelige. Begge bæredygtige flasker skal man dog lede længe efter i butikkerne. Den slags initiativer er gode marketinghistorier, men der er næppe lige nu og her et særligt stort markedspotentiale.

Nordea rykker fra nordiske konkurrenter på ESG-indikatorer: Det er især governanceaspektet i ESG-vurderinger, der for de større banker er interessant at følge med i. Branchen lider generelt under en tillidskrise, der satte sine dybe rødder tilbage i Finanskrisetiden. Siden har store hvidvaskskandaler og andet kradset hul på såret. Nordea holder en flot niveau med en placering i 93 percentilen og en kontroversielscore i plus.

Kontroversielscoren viser, om der er specifikke sager, hvor virksomheden får negativ eller positiv opmærksomhed, mens ESG-scoren fokuserer på politiker, processer og rapporteringer. Nordea, der ikke har været helt så hårdt ramt af dårlige sager som Danske Bank, nyder i dag godt af flere års arbejde med udvikling af en bæredygtig profil samt indsatser om ansvarlige investeringer.

Det er et område, som Danske Bank først lige har taget hul på. Produktsiden er kun i mindre grad inddraget i ESG-ratingbureauernes vurderinger, men alligevel afspejler Nordeas høje ESG-score, at de også på denne front er langt foran Danske Bank. Sluttelig skal det bemærkes, at Jyske Bank er peergruppens nye duks i klassen. Jyske Bank går 13 procentpoint frem i percentil-placering.

Hele analysen tilsendes automatisk som et artikelkompendium ved tegning af abonnement på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank