Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sampension på lovens kant med skjult betaling til mæglere

Carsten Vitoft

torsdag 28. september 2023 kl. 11:15

Sampension skal oplyse hemmelige millionbetalinger til mæglere

Sampension er indirekte begyndt at betale private mæglere for at komme med nye kunder, selv om der er stor modstand mod den slags i branchen og fagbevægelsen. Betalingerne oplyses dog hverken i pensionskassens årlige omkostninger eller i medlem­mernes årlige pensionsopgørelser. Flere uvildige eks­perter mener, at der er tale om en omgåelse af loven, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Sampension, har indgået en række nye og hemmelige afta­ler med private pensionsmæglere, hvoraf det fremgår, at mæglerne kan tjene millioner, hvis de vælger at placere virksomheders firmapensioner i Sampension.

Betalingerne er kontroversielle, da de trækkes direk­te ud af egenkapitalen i Sampension. Dermed er det stor risiko for omfordeling af pensioner mellem eksisterende og nye medlemmer. Men det er også kontroversielt, da mæglerne ifølge loven skal være uvildige. Det kan de ikke være, hvis de tjener flere penge på at sende kunderne til Sampension end til andre pensionsselskaber, lyder det fra flere uafhængige pensionseksperter.

Kreativ omgåelse

”Jeg ser den slags aftaler, hvor pensionskassen betaler kundens regning til mægleren, som en kreativ omgåelse af mæglerlovgivningen. Den siger klart og tydeligt, at pen­sionskassen ikke må betale penge til mægleren direkte. At betale mæglerens regning er i mine øjne en effektiv måde at styre mæglerens incitament til, hvilket pensionsselskab der vinder ordningen. Mægleren kan jo ikke være uvildig, som loven foreskriver, hvis han tjener flere penge på at placere pensionsordningen i en pensionskasse frem for i en anden,” siger direktør Dan Løkke fra Arvad Finanshus, der yder uvildig økonomisk rådgivning til private.

”Jeg er flere gange blevet tilbudt den slags aftaler, hvor mine kunders regninger bliver betalt af et selskab. Men det kan jeg simpelthen ikke sige ja til. Det er både forkert og kan kun føre til dårlig rådgivning. Man kan heller ikke være uvildig, hvis man modtager penge fra de selskaber, som man uvildigt skal rådgive kunderne omkring,” siger direk­tør og stifter af Pengeministeriet Karsten Engmann Jensen.

Loven åbner en mulighed for, at pensionskassen kan tage penge fra egenkapitalen og ”kompensere” kunden for hans udgifter til pensionsmægleren. Og det er præcis, hvad der sker, ifølge Sampension.

”Vi betaler ingen penge til mægleren. Vi kan vælge at kom­pensere erhvervsvirksomheden for dens udgifter til pensions­mægleren. Men det er Sampension, der står for al servicering af pensionskunderne,” forklarer kundedirektør Christian Due.

Derfor undrer flere i branchen sig over, at Sampension er gået med til at betale pensionsmægleren Deloitte 1200 kr. for hver eneste nye firmakunde-medarbejder, så længe af­talen løber. Hvis Deloitte dermed flytter en virksomhed med 1000 medarbejdere, så får de hvert eneste år 1,2 mio. kr. alene på den aftale. Endda garanteret i de første tre år, lyder det i aftalen, som Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af.

Beløbet fragår i bund og grund de fremtidige pensi­oner. Direkte adspurgt, hvad Deloitte så laver for disse penge, hvis Sampension både administrerer, investe­rer og rådgiver medarbejderne, svarer Christian Due, at Deloitte tjekker, at Sampension så udfører sit arbejde.

Medlemmer i uvidenhed

Men medlemmerne i Sampension aner intet om, at deres egenkapital bliver brugt til at betale pensionsmæglere, som deres egne fagforeninger har kritiseret hårdt gen­nem tiden. For betalingen til mægleren fremgår hverken af kundernes ÅOP-oversigt eller af de årlige pensions­oversigter fra Sampension.

Det medgiver Christian Due. ”Der er jo tale om et til­skud fra vores egenkapital, så pengene tages ikke fra kun­dernes pensionsdepoter,” forklarer han.

Sampension har også indgået en anden aftale med pen­sionsmæglerne i Mercer, hvor man endda også lader Mercer stå for den første pensionsrådgivning af medarbejderne. Også denne aftale er Ugebrevet i besiddelse af. Her hedder det, at ”A fee for your advisory meeting at DKK 1,500 regarding the new pension scheme. This fee will be paid by Sampension”.

Hvis medarbejderen bagefter vælger at flytte sin pen­sionsordning til Sampension, vil det udløse yderligere en betaling fra Sampension på 2050 kr. Altså i alt 3550 kr., hvis pensionsmæglerne taler meget positivt om Sampension.

Efter en træg start, går det nu strygende med at over­bevise nye virksomheder om at vælge at placere pensi­onsordningerne i Sampension.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank