Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Selskabers virusfrie 2020-prognoser bør opdateres snart

Økonomisk ugebrev

søndag 15. marts 2020 kl. 16:20

Coronas konsekvenser: I stribevis af børsnoterede selskaber udsender i disse uger 2020-prognoser, der udtrykkeligt ikke indregner effekterne af Coronakrisen. Denne informationspolitik er blevet helt meningsløs. Den bidrager nu til at skabe ekstra angst og uklarhed på markederne. Aktuelle prognoser kan ikke vente til kvartalsmeddelelserne i maj, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kommentar.

Royal Unibrew har som en undtagelse blandt de store virksomheder vovet pelsen. Bryggerikoncernen skrev i den forgangne uge, at ”på trods af den nu værende situation med COVID-19, arbejder vi målrettet for at levere et EBIT på niveau med 2019.” Dermed er Royal Unibrew én af de meget få virksomheder, der indregner effekten af Coronavirussen (COVID-19) i sin prognose for 2020.

I det store hele bidrager virksomhedernes tavshed om virus-effekten i stigende grad til den store usikkerhed, der præger finansmarkederne og de økonomiske udsigter.

Royal Unibrews beslutning om at tage corona-effekten med i forudsætningerne for årets målsætning er usædvanlig. I masser af de årsrapporter, der kom i begyndelsen af februar, blev coronavirussen slet ikke nævnt. Mange virksomheder har desuden valgt at se bort fra virussen i deres offentliggjorte forventninger til 2020.

ELEFANTEN I RUMMET
Novo Nordisk skriver f.eks., at ”the guidance does not include any significant impact from the outbreak of coronavirus.” GN skriver, at ”the financial guidance does not include any impact from the coronavirus outbreak.” Også selv om der faktisk ventes en effekt i første kvartal. ISS skriver, at ”the outlook does not reflect financial impacts related to the announced malware attack or to the coronavirus.”

Men corona og dens afsmittende virkning på de globale finansmarkeder og konjunkturer kommer helt sikkert til at påvirke de fleste selskabers indtjeningsevne i 2020. I virksomhedernes prognoser og vurdering af deres markeder er virussen blevet ”the elephant in the room,” som kun ganske få ønsker at tage stilling til. I den seneste OE-CD-prognose fra begyndelsen af marts er den forventede økonomiske vækst i euro-området i 2020 nedjusteret fra 1,1 til 0,8 pct., som en direkte følge af corona.

Så sent som 10. marts understregede Deutsche Post i sin årsberetning, at ”our earnings forecast for the current financial year excludes the effect of the virus.” Som ejer af den globale pakke- og kurertjeneste DHL vil Deutsche Post imidlertid være stærkt påvirket af corona. Så en Deutsche Post-prognose, der nu ikke tager hensyn til virussen, kan reelt ikke bruges til noget.

Det må selvfølgelig erkendes, at virksomhederne stadig har meget svært ved at skønne, hvor stor effekten af corona bliver i 2020. De få, der i februar – sådan som Mærskchef Søren Skou – forsøgte at give en konkret vurderingen af virus-risikoen, må nok nu erkende, at de var for optimistiske. Resten er blevet meget forsigtige med nye skøn.

USIKKERHED BEKÆMPES MED INFORMATION
Forsigtigheden må imidlertid nu afløses af en ny vilje til at gøre situationen mere transparent. Og der er da i hvert fald to årsager til, at det nu må være muligt at sige noget ret konkret: For det første nærmer vi os allerede slutningen af årets første kvartal. Der må foreligge salgstal og tal for ordreindgang i årets første to måneder.

For det andet må virksomhederne nu have opstillet budgetter og scenarier, der tager højde for corona. Det er klart, at de er usikre, men de giver trods alt et indtryk af situationen.

Hvis man overhovedet intet siger, vil markedet gå ud fra det værst mulige. Man kan f.eks. tro, at året er begyndt helt katastrofalt, og at virksomhederne tier om corona-effekten i et desperat håb om at kunne indhente det tabte i løbet af resten af året.

Transparens og konkret Information er de bedste midler mod denne angst og usikkerhed. Virksomhederne har nu en reel chance for at bidrage til at øge informationsniveauet og gennemsigtigheden på markedet. Alene ved at skabe mere klarhed kan de berolige investorer, ansatte og forretningsforbindelser.

Næsten alle går jo nu ud fra, at de allerede udsendte prognoser kan kasseres. Derfor bør virksomhederne ikke vente med at fortælle om corona-effekten til kvartalsmeddelelser, der først kommer i maj. Det vil være ekstraordinært, hvis de allerede nu af egen drift rykker ud med oplysninger om udviklingen i årets to første måneder. Men situationen tilsiger også ekstraordinære foranstaltninger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank