Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Skal investorers eksklusioner gentænkes: Er gas det nye kul?

Claus Strue Frederiksen

torsdag 24. august 2023 kl. 17:40

Skal investorers eksklusioner gentænkes: Er gas det nye kul?

Naturgas er i årevis blevet betragtet som det mindst klimaskadelige brændsel i den fossile familie. Ny forskning konkluderer imidlertid, at gas i mange tilfælde er lige så klimaskadeligt som kul. Økonomisk Ugebrev har spurgt fire af Danmarks største pensionsselskaber, om de nye forskningsresultater får dem til at revidere deres investeringspolitik. 

Hovedparten af de danske pensionskasser vil af klimahensyn ikke investere i kulindustrien. Men de investerer fortsat i gasselskaber, idet gas betragtes som langt mindre klimaskadeligt end kul.

Dette har da også været den gængse opfattelse hos normsætterne i den globale energiverden. I EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer kategoriseres gas f.eks. som et overgangsbrændsel, hvorved visse investeringer i gassektoren betragtes som bæredygtige.

Store metan-udslip

Ny international forskning gør imidlertid op med opfattelsen af, at naturgas er mindre klimaskadeligt end kul. Især fordi der i forbindelse med udvinding og transport af gas ofte lækkes store mængder af den yderst potente drivhusgas metan. 

Studier fra USA viser, at der er metan-lækage fra 0,65 pct. og op til 66 pct. Forskerne konkluderer, at metan-lækage på over 0,2 pct. i forbindelse med udvinding og transport af gas indebærer, at gas er en lige så klimaskadelig energiform som kul – og da lækage-niveauet ofte er langt større, bør gas ikke betragtes som et klimafornuftigt alternativ til kul. 

Økonomisk Ugebrev har præsenteret de nye forskningsresultater for Danica Pension, PensionDanmark, PFA og Velliv, der alle har sortlistet kul fra deres investeringsunivers, men som fortsat gerne (under visse betingelser) vil investere i gasselskaber. Ingen af de fire pensionsselskaber vil med udgangspunkt i de nye forskningsresultater sortliste gassektoren fra investeringsuniverset. 

Rasmus Bessing, direktør i PFA Asset Management, understreger, at aktuel videnskabelig viden altid indgår i den løbende vurdering af PFA’s investeringsstrategi – det vil også gælde for dette studie. 

”Det Internationale Energiagentur påpeger, at gas i overgangsperioden væk fra fossile brændsler er nødvendigt som støtte til de mere variable energikilder som sol og vind, og vi lytter altid til ny forskning for at undersøge og sikre os, at udvindingen og transporten sker på ansvarlig og korrekt vis,” siger Rasmus Bessing.

I Danica Pension følger Mads Steinmüller, chief ESG specialist, også med i forskningen på området og er derfor bekendt med problematikken vedrørende metan-lækage. Studiet får dog ikke Danica Pension til at sortliste gas – i stedet er det ifølge Mads Steinmüller vigtigt at stille krav til gasselskaberne

”Grundlæggende ser vi kun gas som en overgangsløsning, indtil det internationale energibehov kan understøttes af ren grøn energi, og vi betragter derfor gas som et nødvendigt onde, indtil bedre alternativer findes. Så det er vigtigt for os, at gasproducenter arbejder systematisk og vedvarende med at minimere utilsigtede metanudslip, hvilket de har en naturlig interesse i at gøre,” siger Mads Steinmüller.

Taler med gasselskaber

Omtrent samme strategi – med at stille krav til gasselskaberne – findes hos PensionDanmark. Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed, oplyser, at pensionskassen ikke anser omstilling fra kul til gas som et endemål for den grønne omstilling, men at gas formentlig i mange år frem vil spille en vigtig rolle i den globale energiforsyningskæde.

”Derfor vil gas også fremover indgå i vores investeringsunivers, men vi tilskynder forsyningsselskaberne til at være opmærksomme på EU-taksonomien for gas som transitionsteknologi, og vi samarbejder med andre investorer for gennem aktivt ejerskab at påvirke olie- og gasselskaber til at dekarbonisere deres forretning. Her benytter vi en intern scoringsmodel for olie- og gassektoren, der har metanudledning som et selvstændigt parameter,” siger Jan Kæraa Rasmussen.

Velliv har heller ingen planer om at justere sin investeringspolitik. Sandra Metoyer, chef for bæredygtige investeringer, oplyser: ”Vi har netop præsenteret en ny tilgang for fossile investeringer, hvor Velliv fremadrettet kun investerer i fossile selskaber, som vi vurderer, er i gang med en grøn transition. Samtidig fravælger vi helt de selskaber, som vi vurderer bremser den nødvendige omstilling. Det gælder også for gasindustrien.”

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank