Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Skønsmand: strandpromenaden er ikke afleveringsklar

Josephine Daniel

torsdag 07. september 2017 kl. 9:41

Prestigebyggeriet Strandpromenaden begynder nu for alvor at blive en belastning for entreprenørselskabet MT Højgaard, der har totalentreprisen på projektet til ca. 160 mio. kr. Skønsmand konkluderer, at projektet ikke er afleveringsklart. MT Højgaard har oplyst det modsatte til Økonomisk Ugebrev

Økonomisk Ugebrev skrev i den seneste udgave, at MT Højgaard står til et tab på op mod 200 mio. kr. på grund af ekstrem ringe byggestyring og en forsinkelse på indtil videre op mod halvandet år. Økonomisk Ugebrev citerede bygherren for, at der ikke var sket endelig aflevering af projektet, hvilket står i skarp kontrast til det MT Højgaard i en mail oplyste til Økonomisk Ugebrev.

MT Højgaards CFO Eigil Mølsted Madsen skrev til Økonomisk Ugebrev, at ”jeg kan om det konkrete projekt bekræfte, at vi har afleveret byggeriet på Strandpromenaden. Der udestår nogle få forhold, hvor vi i overensstemmelse med kontrakten og sædvanlige procedurer i vores industri har en dialog med bygherren og forventer, at forholdene kan afklares snarest og i en kvalitet, som MTH GROUP kan stå inde for.” Den udlægning er bygherren, ifølge advokatfirmaet Kromann Reumert, uenig i. Advokat Morten Dybro skrev onsdag i et brev til Økonomisk Ugebrev – og til Ejendomswatch, der efterfølgende har omtalt sagen – at bygherren ikke betragter projektet som færdigafleveret, og at en syn- og skønsmand, udpeget af MT Højgaard, selv har konkluderet, at byggeprojektet ikke var klar til endelig aflevering. Med andre ord løber der fortsat dagbøder på regningen på 165.000 kr., og det har der gjort i over et år siden den formelle afleveringsfrist primo 2016.

Advokaten skriver, at skønsmanden blandt andet skulle tage stilling til, om projektets såkaldte ”stade” på projektet den 15. august 2017, hvor MT Højgaard mener at have afleveret projektet. Advokaten skriver: ”Følgende fremgår således af MT Højgaards anmodning om foretagelse af staderegistreringen sendt til Voldgiftsnævnet den 11. august 2017: ”Bygherren bestrider, at byggeriet – pga. dettes stade – kan afleveres tirsdag den 15. august 2017 […]. MT Højgaard ønsker derfor at indhente en sagkyndig persons registrering af byggeriets stade, herunder en vurdering af om byggeriet kan tages i brug efter dets formål (beboelse).”

Det oplyses videre, at skønsmanden i mail af 14. august 2017 skriver til parterne: ”Staderegistreringen vil alene blive foretaget for at vurdere, om byggeriet i morgen er at betragte som afleveringsklart iht. ABT 93, dvs. at jeg vil foretage en vurdering af, om der er væsentlige mangler, der gør, at byggeriet ikke umiddelbart vil kunne ibrugtages som boliger.”

Advokaten skriver videre, at ”skønsmanden har den 25. august 2017 fremsendt referat af staderegistreringen samt staderapport (hvor det fremgår at) MT Højgaard udtrykkeligt har anmodet skønsmanden om at vurdere, hvorvidt byggeriet kunne afleveres den 15. august 2017.” Advokaten noterer sig desuden, at: ”I selve staderapporten har skønsmanden noteret, at der er tale om så-danne væsentlige mangler iht. ABT 93, at byggeriet derfor ikke kunne afleveres den 15. august 2017.”

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Økonomisk Ugebrev har forsøgt at vurdere de økonomiske konsekvenser for MT Højgaard af det kuldsejlede prestigeprojekt. Ledelsen har oplyst, at eventuelle tab på projektet er løbende bogført, når de er realiseret, og at der kun oplyses om konkrete tab, hvis de ikke er indeholdt i udmeldte forventninger. Hvis ledelsens udmelding holder stik, er der udgiftsført op mod 200 mio. kr. på det tabsgivende projekt over de seneste år.

Analytikere påpeger over for Økonomisk Ugebrev, at MT Højgaard sidste år kun præsterede en overskudsgrad på godt én procent af en samlet omsætning på 6,8 mia. kr., og at der kan være indeholdt store tabsnedskrivninger i dette magre resultat. På den anden side er der også en vis bekymring over entreprenørselskabets robusthed overfor flere af den slags store tabsgivende projekter. Af den bogførte egenkapital på 962 mio. kr. udgør 186 mio. kr. immaterielle aktiver og udskudte skatteaktiver 263 mio. kr. Altså knap halvdelen af den bogførte egenkapital. Korrigeres for de mere ”luftige” aktiver er koncernens soliditet kun 13 procent.

Også vigende ordreindgang i kølvandet på flere problematiske projekter ses som en risikofaktor, blandt andet stoppet for byggeri af stationer for Metroen midt i projektet. I følge det netop aflagte regnskab for første halvår var ordreindgangen 2,8 mia. kr. mod 4,3 mia. kr. i første halvår 2016. Et fald på mere end 30 procent.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank