Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

SMV-underskoven øgede bruttoresultat med 12 procent i 2018

Morten W. Langer

mandag 01. april 2019 kl. 0:36

De mindre og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv klarede sig flot gennem 2018, trods en vis europæisk afmatning i slutningen af året. En analyse af de første årsregnskaber for 2018 fra 164 SMV-virksomheder med mellem 50 og 500 ansatte viser, at bruttoresultatet i gennemsnit blev øget med 12 procent, og selskabernes egenkapital blev forrentet med hele 31 procent.

Det er ikke kun de store erhvervsvirksomheder i dansk erhvervsliv, som i disse år præsterer flot fremgang. Også de mindre og mellemstore SMV-virksomheder leverede solid fremgang i driftsoverskud og bruttoresultater i 2018.

Af de 164 selskaber, som i sidste uge havde leveret regnskabet for 2018, var der kun underskud på selve driften i otte selskaber. Det er betydeligt færre end året før, og det afspejler både, at der har været gode afsætningsvilkår de seneste år, og at tidligere års effektiviseringer og omstruktureringer for alvor giver positiv effekt på lønsomheden.

Nogle af årets vindere med største vækst i driftsoverskud er Himmerlandskød, Kvist Industries, Nordisk Medier, Schou Company, Jyden Bur og Dafa.

SELSKABER MED FREMGANG Himmerlandskød, som er privat ejet, har på tre år næsten tredoblet omsætningen, fra 252 mio. kr. i 2015 til 817 mio. kr. sidste år. Driftsresultatet blev sidste år 21 mio. kr. Ledelsen skriver om væksten, at ”vores kød er udelukkende dansk. Dyrene er født og opvokset hos danske landmænd. Dyrene er slagtet i Danmark og forarbejdet i Himmerland. At vores kød er 100% dansk betyder også, at vi har en høj fødevaresikkerhed, og at vores dyr ikke udsættes for lange transporter. Udover at højne dyrevelfærden, gavner det også kødets kvalitet. Vores fire stærke selskaber er pr. 1. januar 2018 fusioneret, således at al vores aktivitet er samlet i Himmerlandskød.”

Om udviklingen i 2019 skriver ledelsen: ”For 2019 forventes en stigende omsætning, idet vi forventer at øge antallet af slagtninger via kapacitetsændringer på vores anlæg. Dertil har vi investeret i yderligere en produktionsbygning i Rødkærsbro, hvor aktiviteten forventes igangsat i 2019. Som følge af en hård konkurrence fra udenlandske produkter hos detailkæderne forventer vi, at det bliver vanskeligt at opretholde vores margin på 1,6% af omsætningen samtidig med, at vi har et ønske om at fortsætte med at føre en offensiv noteringspolitik.”

Kvist Industries, som også er privat ejet, øgede sidste år omsætningen med næsten 20 procent til 405 mio. kr., med et driftsoverskud på 21 mio. kr. Ledelsen oplyser, at ”selskabet leverer gennem en rationel og omkostningseffektiv produktion og logistik, færdige møbler og trækomponenter til montage eller salg i industrien.” Om fremtiden oplyses, at ”ledelsen ser positivt på fremtiden, og der budgetteres med tocifrede vækstrater. Resultatet før skat forventes at stige til omkring 20 mio. kr. i 2019.”

Ifølge årsregnskabet har virksomheden en meget gennemarbejdet CSR-politik, både relateret til intern produktion og leverandørkæden. Det oplyses, at ”koncernen arbejder med due diligence processer for at sikre kontrol og en løbende vurdering af eventuelle nye risici. Ligeledes arbejdes der med ikke-finansielle KPI’er for at sikre løbende vurdering og håndtering af identificerede risici.”

Schou Company, som tillige er privat ejet, øgede sidste år omsætningen til 1,40 mia. kr., mod 1,33 mia. kr. året før. Driftsoverskuddet blev mere end fordoblet til 74 mio. kr. Handelsvirksomheden oplyses at have sin hovedaktivitet inden for ”salg og distribution af handelsvarer indenfor områderne Home & Kitchen, Outdoor, Garden & Leisure, Power Tools og DIY indkøbt på det internationale marked. Produkterne sælges og distribueres til detaillister hovedsagelig på det skandinaviske og det nordeuropæiske marked.”

Jyden Bur, som er delejet af Industri Udvikling II, tredoblede side år driftsoverskuddet til 15 mio. kr. I regnskabet oplyses blandt andet, at ” koncernens hovedaktivitet består i produktion og salg af staldinventar og beslægtede produkter og services, der primært afsættes i Danmark, det øvrige Norden, Kina, samt Central- og Østeuropa. Årets resultat har været påvirket af stigende aktivitet på flere af selskabets hovedmarkeder. Der har været gennemført flere større projekter, herunder på nye markeder.”

Om 2019 oplyses, at ”for 2019 forventes en aktivitet og indtjening, der mindst er på niveau med det realiserede i 2018, idet det dog må henses til den mulige påvirkning fra de internationale konjunkturer indenfor landbrugssektoren. Der forventes en stigende aktivitet på flere nyere markeder, der vil bidrage positivt til koncernens indtjening.”

DE MINDRE HELDIGE

Blandt selskaberne med driftsunderskud er Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S med minus 85 mio. kr., Titan Wind Energy (Europe) A/S med et driftsunderskud på 22 mio. kr. og Kurhotel Skodsborg A/S med et driftsunderskud på 25 mio. kr.

Burmeister & Wain oplyser i regnskabet, at underskuddet skyldes nogle få kuldsejlede projekter i kølvandet på tekniske og kommercielle problemer. Om udsigterne for i år oplyses det, at 2019 bliver et transitions-år med en stribe initiativer til at forbedre konkurrencekraft, markedsfokusering og optimering. Der forventes overskud fra driften i år, efter to år med underskud.

Titan Wind Energy, som ejes af et Singapore-selskab af samme navn, præsterede sidste år et dyk i bruttoresultatet til 34 mio. kr., mod 137 mio. kr. året før. Aktivitetsfaldet satte sig i driftsresultatet, som dykkede fra plus 24 mio. kr. til minus 23 mio. kr. Ledelsen skriver om udviklingen, at Varde-selskabet tidligere har beskæftiget sig med tårnproduktion til vindindustrien, men at denne aktivitet er droslet markant ned på grund af konkurrencesituationen. Videre oplyses det, at nye forretningsaktiviteter ventes at give et beskedent driftsoverskud i år, og at arbejdet med nye forretningsområder allerede har sikret nye ordrer, så hele produktionsapparatet vil blive udnyttet.

Skodsborg Kurhotel, som ejes af Augustinus Fonden, kom igen ud med et voldsomt underskud i forhold til aktivitetens omfang. Over de seneste år har kurhotellet givet et samlet underskud på ca. 75 mio. kr., med en ny rekord sidste år med minus 19,7 mio. kr. – i forhold til en faldende bruttofortjeneste på 27 mio. kr. Ledelsen synes at have taget drastiske midler i brug for at rette op på skuden, og i regnskabet får den ikke for lidt:

”Ny direktion er begyndt pr. 31. juli 2018. For at fastholde den høje standard og deluxe oplevelse på Kurhotel Skodsborg er der foretaget større vedligeholdelsesarbejder i 2018 både i hotel og i Spa & Fitness. Det har naturligt medført øgede omkostninger og negativ på-virkning af årets resultat. Nødvendige ændringer i både organisation, driftsprocedurer og økonomirapportering afledte uforudsete, ekstraordinært store omkostninger til eksterne konsulenter. Fejlslagen implementering af nyt IT-system primo året har givet anledning til omsætningstab samt øgede lønomkostninger og påvirket årsresultatet negativt. F&B satsning på gourmetrestaurant og dermed tre restauranter bidrog ligeledes negativt til årets resultat, hvorfor “The Restaurant by Kroun” blev lukket ultimo 2018, mens driften af øvrige fortsættes. Resultatet for året anses for ekstraordinært og ikke tilfredsstillende.”

LEDELSER TAGER ANSVAR

Bundlinjen for selskaberne med underskud på driften sidste år synes at være, at de aktuelle ledelser tager prompte action på de svage resultater, og at der er initiativer i gang for at rettet op på de negative resultater. Grundlæggende er det positivt, at problemerne ikke fejes ind under gulvtæppe af daglige ledelser, som ikke vil se i øjnene, at det ikke går så godt. Handlekraften må i høj grad tillægges de langt mere professionelle og utålmodige bestyrelser, som vinder indpas i stadig flere selskaber, og altså også i SMV-segmentet.

Se regnskabsresultater fra alle 164 selskaber i analysen her .

Sådan har vi gjort

Årets tema om de første regnskaber fra SMV-underskoven i dansk erhvervsliv er baseret på et regnskabsudtræk fra Bisbase, som trækker elektroniske data fra CVR-registret. Vi har defineret udtræk af virksomheder efter følgende kriterier: 1) Selskaberne har aflagt regnskaber for regnskabsåret 2018 med afslutning 31. december 2018. 2) Virksomhederne har mellem 50 og 500 ansatte. 3) Alle selskaber, som ikke ligger inden for fremstilling, service eller handel, er siet bort. Det vil sige, at selskaber med hovedaktivitet inden for finans, investering, ejendomme og relaterede områder indgår ikke i analysen. Herefter er data analyseret baseret på de regnskabshovedtal og nøgletal, som fremgår af Bisbases analyseudtræk.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank