Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi

Morten Sørensen

fredag 16. oktober 2020 kl. 7:00

Solar melder klart ud: Nu stiger væksten igen

Artikelserie: Strategier på bagkant af coronakrisen. Solars strategi er ifølge CEO Jens Andersen blevet blåstemplet under viruskrisen. Trods faldende omsætning har bygge- og industrileverandøren stigende indtjening, svulmende pengestrømme, stærkt faldende gæld og udsigt til et niveauskifte til et markant højere kapitalafkast i 2020.

En flerårig intensiv lære- og investeringsproces er baggrunden for, at Solar netop i virusåret 2020 sandsynligvis vil kunne præstere et niveauskifte, når det gælder evnen til at skabe afkast af kapitalen. ROIC (Return on Invested Capital) er et afgørende nøglebegreb, der beskriver, hvor effektivt en virksomhed arbejder og skaber værdi.

Målet er, understreger CEO Jens Andersen, et ROIC på 12 pct. efter skat i år. Hvis det niveau kan holde i de kommende år, vil bygge-, industri- og infrastrukturleverandørens evne til at forrente kapitalen være ændret afgørende fra det niveau på gennemsnitligt 7,1 pct. (og maksimalt 10 pct.), som den har præsteret i de seneste ti år. Efter første halvår er det annualiserede ROIC nået op på 10,2 pct., mod 7,9 pct. i den tilsvarende forudgående periode.

Udsigten til et rekordhøjt afkast i 2020 er ifølge Solars topchef resultatet af en flerårig systematisk transformationsproces. Digitaliseringen af Solar har rustet koncernen til markedsvilkårene i virusåret, hvor virksomheder, der er godt positioneret på nettet, har fået en fordel.

Solar har lært af små it-virksomheder
”Vi har med COVID-19-krisen fået en blåstempling af vores strategi,” siger Jens Andersen til Økonomisk Ugebrev.

”Ud af omsætningen på over 11 mia. kr. sælger vi cirka 7,5 mia. kr. over digitale platforme. I Danmark er Solars digitale andel over 80 pct., og jeg skønner, at hele branchens gennemsnit er på omkring det halve,” siger han.

Mens omsætningen er faldet omkring 1 pct. i første halvår, er ebitda i første halvår steget 20 pct., nettogælden faldet 29 pct. og pengestrømme fra driftsaktiviteter er drejet fra minus 149 mio. kr. til plus 239 mio. kr. Der er sparet kraftigt på omkostninger til f.eks. rejser, der er afløst af digital kontakt. På sigt venter Solar nu, at rejseudgifterne kan halveres. For hele året forudses – uændret fra februar – et ebita på cirka 40 mio. kr.

For Jens Andersen, der har været CEO siden 2017, er den første fase af en transformationsproces, der gik i gang under den foregående CEO Anders Wilhjelm, med læring og investeringer i it, nu til ende.

Udover de betydelige interne it-investeringer, som fortsætter i 2020, har Solar opkøbt andele i mindre it- virksomheder. De har i en periode givet adgang til afgørende viden om digitalisering. Solar-koncernen har nu lært, hvad den kunne. ”Det, vi skulle lære af dem, har vi nu adopteret,” siger Jens Andersen.

Derfor har Solar i den forgangne uge solgt sin andel i svenske BIMobject, der blev købt i 2017, og som har specialiseret sig i digital bygningsinformationsmodellering (BIM), som kan bruges af f.eks. arkitekter og ingeniører. Solar har nu ifølge Jens Andersen også lært, hvad koncernen skulle lære af andre mindre investeringer i specialiserede it-virksomheder. Men om de også er til salg, vil han ikke sige: ”Vi er jo også købmænd.”

Fladt marked i 2021
Muligheden for et niveauskifte i Solars evne til at skabe afkast af kapitalen har ikke i udpræget grad afspejlet sig i aktiekursen. Halvårsmeddelelsen, udsendt den 12. august, fik kursen på Solar B til at stige fra niveauet 260 til 325, og den var torsdag i niveauet 309. Der er stadig et stykke vej tilbage til de 410 i 2018 og i særdeleshed til kursen på 780, som blev nået i 2007 – lige før finanskrisen.

Solar har før skuffet optimistiske forventninger. Selv om virksomheden gerne vil fremstå som – og vel også er – repræsentant for en fornyet digital handelssektor, kan den vanskeligt betegnes som en egentlig vækstvirksomhed. Selv om Solar udviser dynamik og fremgang i første halvår, kan f.eks. konkurrenten Brd. A&O Johansen (AO) stadig hævde sig med en ebitda-margin i første halvår på 8,1 pct., hvor Solar præsterer 4,6 pct., og den tredje store børsnoterede bygge- og industrileverandør, Sanistål, 3 pct. Forskellen til AO kan man se som et slags efterslæb eller som et benchmark, som giver Solar nye og højere mål. 

”Vi regner i øjeblikket på 2021 og forudser foreløbig et fladt marked – jeg ser ikke verden helt i sort,” siger Jens Andersen.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank