Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Solpark-udvikler Better Energy ændrer forretningsmodel

Morten W. Langer

mandag 10. marts 2025 kl. 11:55

rasmus lildholdt kjær, adm. direktør i Better Energy
Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy

Meget tyder på, at konkursramte Better Energy genopstår med en ny forretningsmodel, hvor selskabet ikke tager hele den forretningsmæssige og finansieringsmæssige risiko i hele udviklingsperioden. Netop en stor egenrisiko på solparker har sendt selskabet i konkurs. Nu er det kreditorerne, læs: bankerne, der skal tage stilling til, hvad der skal ske med de parker, som er under færdiggørelse og delejet af det konkursramte moderselskab, skriver chefredaktør Morten W. Langer

Ledelsen for Better Energy koncernen udsendte forleden en meddelelse om, at de to primære driftsselskaber Better Energy A/S og Better Energy Danmark erklæres konkurs, mens det overordnede holdingselskab, Better Energy Holding, fortsat søges rekonstrueret med et nyetableret driftsselskab, Better Energy Management a/s.

Dermed søger man at fastholde en del af solparkudviklerens kompetencer og forretningsgrundlag, idet der fortsat vil være afsætningsmuligheder for solparker på en lang række geografiske markeder. Således er 80 ansatte opsagt, og det er uklart, hvor mange der fortsætter i det nye set-up. Det vil i høj grad afhænge af driftsomfanget i det nye operative selskab.

Den afgørende forskel til tidligere bliver, at Better Energy ikke selv skal tage lige så store finansielle risici på den måde, at faste salgspriser på nye parker, herunder ekstern finansiering, i højere grad skal aftales med købere og eksterne investorer ved kontraktunderskrivelse. Og Better Energy skal nok ikke selv være medinvestor i samme omfang som tidligere.

Netop den tidligere risikotagning fik altså Better Energy til at knække halsen: Værdiansættelsen på solcelleparker er de seneste år styrtdykket på grund af usikre afsætningsmuligheder på el og perioder med negative elpriser. Og dette værdifald har Better Energy selv måttet æde. Blandt andet fordi der i aftalerne med store investorer som Industriens Pension ikke har været fuld klarhed om de endelige salgspriser og overførsel til de nye ejerselskaber ved endelig færdiggørelse af solparkerne.

Efter planen skulle det endelige ejerskifte ske ved anlæggenes driftsstart for de 50 pct. Industriens Pension-ejede selskaber, Better Energy Impact og Better Energy Impact 2, og for det 50 pct. Andel-ejede selskab, Better Energy Andel.

Samlet drejer det sig om 21 solparker med Industriens Pension, som enten er færdigbyggede eller under opførelse. Better Energy Andel omfatter andre fire parker, hvoraf ét af anlæggene er næsten færdigbygget. Tre andre anlæg er længere fra drift. I de to delejede selskaber med Industriens Pension som 50 pct. ejere, Better Energi Impact og Better Energi Impact 2, er solparkerne færdige eller næsten færdige.

Som tidligere gennemgået i Økonomisk Ugebrev har der været uklarhed om, hvad Industriens Pension og Andel skulle betale for de færdige anlæg. Det er oplagt, at Better Energy som ejer og projektudvikler har kalkuleret med en markant højere salgspris, som var gældende for to år siden ved kontraktunderskrivelse.

Minuspriser på el

Det er de store kreditorer, altså bankerne, som nu reelt ejer alle de solparker, som har ligget under holdingselskabet samt i de konkursramte selskaber. Bankernes tilgodehavender er 2,3 mia. kr. Og de skal nu grundigt overveje, om de vil finansiere færdigbygning af ikke-færdige solparker, samt om de vil sælge parkerne til eksterne investorer eller indgå aftaler med Industriens Pension og Andel.

Aktuelt kan de næppe sælges til gode priser, da alle potentielle købere forventer at kunne erhverve anlæggene til spotpriser, herunder Industriens Pension og Andel. Samtidig er vilkårene fortsat præget af store markeds-ubalancer (og periodiske minuspriser på el). Alt dette peger i retning af store tab til bankerne, med mindre de vælger at parkere dem til ”bedre tider.”

Det er oplagt, at hvis der kommer hjemlige politiske initiativer, som gør det mere attraktivt at bygge og drive solparker, så kan det ændre markant på kreditorernes tabssituation. Som bekendt måtte staten i første omgang opgive at få solgt rettigheder til to store havvindmølleparker i Nordsøen, fordi der ikke var nogen bydere. Hvis politikerne ønsker at fremme, skal der klart ske noget, som understøtte lønsomheden i sol og vind.

I den seneste kreditorfortegnelse står blandt andet Sydbank, EIFO og Proventus Capital Partners nævnt. Også AP Pension er nævnt som kreditor.

Morten W. Langer

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank