Finans

Sort snak om grøn omstilling

Sten Kristensen

søndag 10. maj 2020 kl. 19:40

Når årets ord i 2020 skal kåres, er ”flokimmunitet” og ”værnemidler” gode bud. Ingen af dem er promoveret af myndigheder og regering, for hvem de tværtimod er tabuer, da man henholdsvis ikke kan og har glemt at forholde sig til dem. Så når de to ord er på alles læber, er det mediernes fortjeneste, over en bred kam. De har sat sig ind i sagen og konstruktivt formidlet en diskussion om, hvordan vi kommer ud af den sundhedsmæssige krise.

Undervejs i coronakrisen har flere foretaget den oplagte sammenligning over til klimakrisen. Her er truslen mere diskutabel og mindre akut. Men en løsning antages at være nødvendig og at kræve nogle af de samme redskaber, som der er brugt til at reducere smittespredning: Disciplin, solidaritet, villighed til afsavn – og så en masse penge. Det er f.eks. udmalet, når Finans.dk fremlægger det sådan, at coronaens lockdowns demonstrerer, hvor meget vi skal lægge vores liv om for at redde klimaet.

Men når man nu laver koblingen, er det slående, hvor forskelligt medierne selv forholder sig til den ene og til den anden krise. I henseende til klimaet er der masser af dommedagsprofetier og – for nu at introducere et tredje bud på årets ord 2020 – udskamning. Den konstruktive tilgang er stort set fraværende, og en basal viden om, hvad der hjælper hvor meget, er fraværende.

Derfor slap regeringen afsted med et stykke tykt spin den 1. maj, da en plan om at fremrykke renoveringer af almene boliger blev præsenteret som en del af klimaindsatsen. Se her på Altinget, hvordan boligministeren og klimaministeren fremlagde planen på en af de højtidelige pressekonferencer, vi nu har vænnet os til som officiel kommunikationsform. Onsdag i denne uge kunne Altinget så også fortælle , at det var misvisende at beskrive udspillet som grønt. Hatten af for den observation, men det er pinligt for dansk presse, at den først dukker op efter fem dage på et nichemedie.

Sagen er, at boligrenoveringer, fremrykkede eller ej, mestendels allerede er bogført i klimaregnskabet. Selv hvis de ikke var, ville initiativet blot føre os ca. 3 promille af vejen frem mod at opfylde klimalovens reduktionsmål. Prisen på 30 mia. kr. gør bare det hele endnu mere barokt. Hvis det var tilsvarende dyrt hele vejen igennem, ville den grønne omstilling koste 10.000 mia. kr. Hjælpepakkerne har måske gjort folk lidt fartblinde, men så mange penge råder vi trods alt heller ikke over.

Klimarådets snart to måneder gamle rapport er mere eller mindre glemt, mens coronaen har taget dagsordenen. Men den findes altså derude, fri til download , og med den er der ikke længere nogen undskyldning for medier, der køber populistiske og usaglige klimaudmeldinger fra politikere, NGO’er, virksomheder eller svenske teenagere. Klimakrisen har en praktisk løsning, der ikke indebærer, at vi alle skal være ludfattige asketer.

DECENTRALISERINGENS TRIUMF
Det er fascinerende at følge Carlsbergs CEO Cees ’t Hart. Indtil nu synes han at være sin eksorbitante løn værd, og hans strategiske værktøj er smukt i al sin enkelhed: Han konstaterer usentimentalt, hvordan virkeligheden er, og handler derefter. Lige nu har han det problem, at det er svært at styre et globalt bryggeri, når myndigheders og forbrugeres reaktion på coronakrisen varierer fra marked til marked.

Han har ifølge Børsen reageret ved at sætte landecheferne fri. De skal sørge for medarbejdernes sikkerhed, passe på likviditeten og forberede sig på genåbning. Men hvordan, de vil gøre det, må de selv finde ud af. Dét skal blive spændende at følge. Hvad nu, hvis landecheferne klarer det bedre, end hovedkontoret gør?

Det er i det hele taget interessant, at decentralisering har været den spontane reaktion i mange sammenhænge under coronakrisen – fra at staterne har ignorereret EU og taget ansvaret for egne lande, til at staterne igen har uddelegeret opgaver til institutioner, borgere og virksomheder. Vi har vænnet os til den logik, at magt skal centraliseres i stadigt større virksomheder og institutioner, og at mere og mere skal reguleres nøje. Det er en øjenåbner, at alle nu helt intuitivt forstår, at det er den modsatte vej, man skal gå, hvis man vil have effektivitet, fleksibilitet og innovation. Et eksempel er det tyske sundhedsvæsen, der har været et af Europas bedste til at håndtere coronakrisen. Ifølge Weekendavisen er 60 pct. af det offentligt, 20 pct. er drevet af godgørende institutioner, mens de sidste 20 pct. er kommercielle hospitaler. Samlet er systemet dyrere end det danske. Men det giver også bedre service, og de seneste måneder er mange liv reddet, fordi de forskelligartede og til dels konkurrerende aktører har afprøvet forskellige veje og lært af hinanden.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Samfundsansvar

Nordisk pensionssektor en af de mest transparente i EU

Gennemsigtigheden om aktieinvesteringerne i de skandinaviske pensionskasser er betydeligt bedre end i mange andre EU-lande. Til forskel fra danske investorer er andre landes pensionsselskaber meget afvisende overfor at fremvise…
Samfundsansvar
Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale
Samfundsansvar
Intelligent skideballe til erhvervslivets CSR-indsatser
Samfundsansvar
Klimaplan skaber tvivl om aftale med Aalborg Portland
Samfundsansvar
EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask

Seneste nyt

Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Samfundsansvar

ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri

ATP er én af seks danske investorer på den tyske NGO Urgewalds nyopdaterede Coal Exit List, som kortlægger store investorers exitpolitik fra kulinvesteringer. ATP strammede i foråret sin eksklusionspolitik…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse

Seneste nyt

Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X