Bringes i søndages udgave af ØU Finans:
El-nedbrud: Kæmpe politisk svigt fejes under gulvtæppet
Kære læser
Det store sydeuropæiske nedbrud af elnettet i 18 timer var et wakeup call for politikere i hele Europa, ikke mindst i Danmark. Det politiske svigt er så gigantisk stort, at de statsejede TV-stationer, de toneangivende medier, myndigheder og politikere vil gøre alt for at feje ”sagen” ind under gulvtæppet.
Forklaringen på nedbruddet er så politisk ukorrekt, at de fleste vælger at ignorere eller manipulere den ”rigtige” historie. Derfor har vi ikke rigtigt hørt noget om forklaringen på det uhyggelige store nedbrud af elnettet i Sydeuropa.
I denne udgave af ØU Finans forklarer en af landets fremmeste energimarkedsanalytikere, Morten Springborg fra finanshuset C worldwide, hvad der skete i Spanien og Portugal, og han gør det uden filter.
Den korte version er, at den grønne energipolitik er løbet så meget af sporet, både i Sydeuropa, Tyskland, Holland og ikke mindst Danmark, at en stabil elforsyning er voldsomt truet. Morten Springborg forklarer teknikken bag.
Men forenklet sagt handler det om, at sol og vind giver en meget ustabil elproduktion, som elnettet slet ikke er indrettet til at håndtere. Derfor er det sandsynligvis et spørgsmål om tid, før vi herhjemme kommer til at opleve samme nedbrud, måske i meget længere tid, måske i kortede tid.
Ellers sagt med andre ord: Vi har alt for meget elproduktion fra sol og vind, og derfor er den hovedløse ekspansion af grøn energi en kæmpemæssig politisk skandale. Vi har tårnhøje elpriser, og et elnet, som er i risiko for nedbrud, fordi politikere og myndigheder har været så besnæret af grøn energi, som nu har udviklet sig til grøn energikrise.
Økonomisk Ugebrev vil de kommende måneder kortlægge problemets omfang herhjemme, og hvad myndighederne vil gøre for at håndtere problemet. Men vi vil især spørge politikerne, om det fortsat er en god idé hovedløst at udbygge vind og sol, så længe vi ikke kan sikre afsætning til fornuftige markedspriser.
I årevis har eksperter ellers udsendt advarsler. Eksperter fra hele verden er blevet beskyldt for at være talerør for opfundne lobbyer, når de advarede om risikoen for systemet blev overbelastet med vedvarende energi og ved at fjerne eller begrænse grundbelastningsenergier.
Allerede i 2017 advarede det Europæiske Netværk af Transmissionssystemoperatører om, at stigningen i vedvarende energi ville øge risikoen for kædereaktioner, hvis der ikke blev foretaget investeringer i syntetisk inerti og lagringsteknologier.
Politiske drømmerier har hidtil vundet over teknikernes bekymringer. Ikke mindre den spanske og den danske regering har fastholdt politisk-betingede ønsker om ekspansion af grøn energi, selvom det i stigende grad risikere at udløse et dødt elnet.
I første omgang har vi på Økonomisk Ugebrev også drøftet noget helt andet, nemlig om det med at preppe måske alligevel er en god idé. Altså at sikre hjemlige forsyninger til mindst tre dage, og en soldrevet radio. Vi har aldrig troet på det slet skjulte narrativ om, at Putin ville invadere Danmark.
Men det spanske elnet brud har givet prepping en ny aktuel og nærværende betydning. Ja, det kan sandsynligvis ske når som helst, at Danmark går i sort.
God læselyst
Morten W. Langer Chefredaktør