For få dage siden kom der er en højst besynderlig børsmeddelelse fra børsnoterede Pandora: Det blev oplyst, at der afholdes en ekstraordinær generalforsamling den 14. august alene med det formål at indvælge direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, til smykkeselskabets bestyrelse. Hvorfor indvalg til selskabets bestyrelse ikke kan afvente den ordinære generalforsamling næste forår, som ville være helt normal procedure, blev der ikke givet nogen umiddelbar forklaring. Og så måske alligevel, skriver journalist Lars Abild i denne kommentar
Fordi i meddelelsen blev det nemlig også oplyst at bestyrelsens næstformand, Christian Frigast, fratræder på den næste ordinære generalforsamling næste forår. Det besynderlige er, at hverken Frigast eller selskabets selv allerede nu havde behøvet at tage stilling til dette skifte i bestyrelsen næste forår.
Derfor er det også ekstremt sjældent med den slags meldinger et lille år før den ordinære generalforsamling. I selve meddelelse oplyses kun, at Frigast selv har meddelt bestyrelsen, at han ikke genopstiller på næste generalforsamling, og at begrundelse er, at ”tiden er rigtig” efter 15 år i Pandora bestyrelse.
Set udefra virker oplagt, at selskabet har haft brug for allerede nu at signalere at Christian Frigast snart fratræder fra bestyrelsen, også selvom det ligger et godt stykke ude i fremtiden. Vi kan umiddelbart se to gode begrundelser for den bemærkelsesværdige melding.
For det første har Frigast siddet 15 år i selskabets bestyrelse, og derfor betragtes han ikke længere som ikke-uafhængig. Men alligevel stemte kun fire procent af stemmerne mod hans genvalg ved seneste generalforsamling, fremgår det af stemmeopgørelsen (link-https://pandoragroup.com/staticcontent?url=https://pandoragroup.gcs-web.com/static-files/da7eb3d8-02da-4aff-be21-953a030224b0&format=pdf&title=Voting%20results%20AGM%202025 )
Langt mere oplagt ville det være, at bestyrelsesformanden Peter A. Ruzicka varslede sit exit fra bestyrelsen: Hele 14 procent af stemmerne sagde nemlig nej til hans genvalg ved seneste generalforsamling.
For det andet er der uden tvivl en risiko for, at Christian Frigast, der fylder 74 i år, kan blive en belastning for Pandoras image, eller en slags reputationrisiko på grund af hans ledende placering i Pandora i de år, hvor der senere opstod mistanke om, at smykkeselskabet havde snydt den tidligere delejer af det europæiske Pandora CWE, Jesper Kasi-Nielsen, for flere hundrede millioner kroner.
I Økonomisk Ugebrev har vi det seneste år bragt en artikelserie, som forsøger at tegne et billede af hændelsesforløbet. I dag står det sikkert, at Pandora førte en slags dobbeltregnskab i datterselskabet Pandora CWE, med et dårligt officielt regnskab, som Kasi ApS fik udbetalt bonus på grundlag af, og et godt uofficielt regnskab, som ledende medarbejdere i Pandora CWE fik udbetalt bonus på grundlag af i 2014.
Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af internt Pandora dokument, som viser, at omsætningen i det europæiske selskab i 2014 var 217,1 mio. EURO med et EBIDA på 76,2 mio. EURO for salg af armbånd.
Når NSK, Bagmandspolitiet, nu på fjerde måned efter en politianmeldelse fra kasi-familien efterforsker sagen, og kammeradvokat Boris Frederiksen har genoptaget undersøgelserne, som kurator for Kasi ApS, peger mange af pilene netop mod Christian Frigast, som en central person i de nævnte transaktioner.
Trnasaktioner, som muligvis også omfatter flytning af ukurante varelagre fra Pandora i hele verden til det europæiske selskab, hvor de blev nedskrevet i værdi til skade for Pandora CWE-resultat. Ligeledes blev der nedlagt forbud mod, at der måtte faktureres i flere måneder, lyder mistanken.
Christian Frigast har via kapitalfonden Axcel været med til at børsnotere Pandora den 5. oktober 2010 til en markedsværdi på hele 27 mia. kr. Som managing partner i Axcel var Frigast en væsentlig motor bag hele transaktionen og fik en plads som næstformand i Pandoras bestyrelse.
Han har beskrevet Axcels investering i Pandora som en af de absolut bedste: ”Investeringen har i perioden overstrålet alle andre Axcel-investeringer. Det fortalte partner i Axcel, Christian Frigast, til TV 2 Finans i december 2014. ”I perioden fra børsnoteringen i 2010 og frem til i dag, hvis man lægger alle tallene sammen, så er det cirka 20 milliarder kroner, vi har tilbagebetalt til vores investorer ..”.(Link https://nyheder.tv2.dk/business/2014-12-09-axcel-efter-pandorasalg-investering-blev-fyrredoblet)
2014 var som nævnt samme år, hvor familien Kasi skulle have udbetalt en earn-out for salget af deres aktiepost i Pandora CWE til Pandora, men der var med ét ingen penge. I første omgang havde Kasi ApS modtaget 400 mio. kr., der blandt andet blev brugt som sponsorater til fodboldklubben Brøndby og en tysk håndboldklub.
Politiets efterforskning retter sig efter det oplyste mod afdækning af, om Pandora har givet vildledende oplysninger til børsmarkedet, på den måde, at sørge for, at Jesper Kasi Nielsen fik udbetalt op mod en milliard kroner mindre i bonus, end han var berettiget til.
Oplysningerne kunne angiveligt have stor betydning for investorerne og kursdannelsen på Pandora-altien, og derfor kan det komme i spil, at der er sket ulovlig kursmanipulation. I Nordisk Fjer sagen fik den tidligere CFO flere års fængsel for at have sendt et sminket regnskab til børsen.
Hvornår NSK offentliggør resultat af deres undersøgelser, hvor flere tidligere ansatte i Pandora er blevet afhørt, er uvist.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.