Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Springborg om den grønne energikrise: Brint er en blindgyde

Morten W. Langer

mandag 31. marts 2025 kl. 16:40

Morten Springborg
Morten Springborg, temaanalytiker hos C Worldwide Asset Management

Morten Springborg, temaanalytiker hos C Worldwide Asset Management, er en af landets mest indsigtsfulde eksperter omkring tidens store problemer i den grønne energiomstilling. Han mener, at vores energipolitik er spilfægteri, der ikke vil bidrage til reel energiomstilling, men tværtimod besværliggør vækst, der er forudsætningen for en langsigtet energiomstilling. Økonomisk Ugebrev har over de seneste måneder beskrevet en stribe grønne energi-kollaps og de aktuelle udfordringer for danske pensionskasser og CIP, der har milliarder bundet i grøn infrastruktur.

Morten Springborg har ikke de store roser til overs for danske politikeres og myndigheders håndtering af den hjemlige grønne energiomstilling. Groft sagt mener han, at der bliver taget den ene store fejlbeslutning efter den anden, fordi der ikke er forståelse omkring de aktuelle udfordringer.

”Idealistiske og naive forestillinger om energiomstillingen har skabt en situation, hvor Europa, herunder Danmark, i hvert fald en generation fremadrettet vil have verdens højeste energipriser. Vi skal reshore industriproduktion tilbage til Europa for at øge vores geostrategiske uafhængighed i en mere og mere konfrontatorisk verden. Men det vil blive besværliggjort af høje energipriser. Energi er grundlaget for den moderne civilisation – uden rigelig energi til overkommelige priser forringes økonomisk velstand, fødevareproduktion, sundhedspleje og teknologisk fremgang.”

”Alle aspekter af livet afhænger af energi. Når energi bliver dyr eller knap, følger alt andet med – fødevarepriser stiger, forsyningskæder bryder sammen, og levestandarden falder. Europa har siden finanskrisen økonomisk været i slæbesporet, og en del af forklaringen herfor er vores energipolitik. Vi er havnet i denne situation som følge af ringe forståelse for, hvad energi er, hvor afhængig vi er af fossile brændsler for vores vækst og velstand, og urealistiske ideer om, hvor hurtigt omstillingen til et CO2-neutralt energisystem kan gennemføres.”

For nylig måtte regeringen udskyde et udbud af havvindmøller i Nordsøen, og skrinlægge ideen om energiøer. Det har dog ikke holdt politikerne tilbage for at vedtage et milliardprojekt, hvor der skal bygges et stort brintrør fra Esbjerg til Tyskland, en samlet investering på op mod 15 mia. kr.

Morten Springborg kalder det en kæmpe fejlinvestering, som er besluttet på et ufuldstændigt grundlag. ”Dansk energipolitik bygger på den opfattelse, at strøm fra vedvarende energi kan omdannes til nye energiformer (Power-to-X), og at den grønne strøm vil bidrage til udfasningen af fossile brændstoffer både i Danmark og Europa. Ideen om at kunne konvertere elektroner fra vedvarende energikilder til molekyler, og PtX er teoretisk set en smuk ide. Men i praksis nok det tætteste vi her på jorden kommer på noget, der ligner et sort hul i universet.”

”Energi fra Hydrogen og Power-to-X med anvendelse af vind energi er op til 20 gange dyrere at producere end de fossile brændstoffer, de prøver at fortrænge. Er der nogen der tror, vi vil kunne bygge en økonomisk bæredygtig økonomi på sådan et energifundament. Næppe,” siger han.

Morten Springborg mener, at ”(…) vi ligger, som vi har redt, fordi vores beslutningstagere ikke forstår begrebet ”energidensitet”. ”Man har troet, at det er muligt at erstatte tætte kraftfulde fossile brændsler med lette vedvarende energikilder. Forskellen i densitet gør det praktisk taget umuligt.”

Globalt er der over fem år i snit investeret 140-150 mia. USD i sol og vind, mens investeringerne i naturgas har været lidt lavere, omkring 134 mia. USD. Men som tabellen viser, har naturgas genereret omkring 4.800 yderligere TWh, mens sol og vind kun producerede yderligere 150-200 TWh. Med andre ord genererer naturgas omkring 25 gange mere primær energi per investeringsbeløb i forhold til sol og vind. Dette afspejler forskellen mellem høj og lav densitet, og det har politikerne ikke forstået. Morten Springborg påpeger, at Danmark har et vindpotentiale i Nordsøen på 35 GW, der svarer til 4-5 gange Danmarks årlige elforbrug, men som leveres meget ujævnt på grund af variable vindforhold. ”Derfor promoveres ideen om omdannelse af el til brint og PtX gennem elektrolyse. Grønne energivirksomheder agiterer for, at regeringen skal accelerere denne udbygning, så Danmark kan realisere sit potentiale som energileverandør til Tyskland i form af grøn brint. Det er min vurdering, at denne drøm vil lide skibbrud på fysikkens hårde klipper.”

Grundlæggende mener Morten Springborg, at vi har behov for mere saglighed i energidebatten.

I de kommende udgaver af ØU Finans bringer vi artikler med Morten Springborg om årsagen til, den aktuelle grønne energikrise og bud på løsninger.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank