Efter mere end ti års slagsmål mellem AP Pension og tusindvis af egne medlemmer møder partnerne nu hinanden i Højesteret. Medlemmerne kommer oprindeligt fra Finanssektorens Pensionskasse og blev sat ned i pension med op mod 30 pct. Hvis medlemmerne vinder, ser det sort ud for ledelsen af AP Pension, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Det er nogle af de allertungeste drenge i den danske pensionssektor, der risikerer at miste deres jobs – og i allerhøjeste grad også få ridser i deres eftermæle – hvis Højesteret i denne uge vælger at følge landsrettens ord.
Baggrunden er, at 176 medlemmer i AP Pension sidste sommer vandt en knusende sejr i Østre Landsret. Dommen sagde klart, at ledelsen i det tidligere Finanssektorens Pensionskasse (FsP) – og efterfølgende ledelsen i AP Pension – ikke informerede medlemmerne grundigt nok, da de tilbage i 2011 skulle vælge et nyt pensionsprodukt.
I sagen er der også et par hundrede mio. kr. på spil. Et beløb, landsretten tilkendte medlemmerne som kompensation for den monumentale brøler i 2011. Intet sted kunne medlemmerne nemlig læse, at når de opgav deres gamle traditionelle pensionsprodukt til fordel for en garanti for afkastet, påtog de sig samtidig en helt ny risiko for længere levetider.
Hvad er tilbage?
Siden er de gennemsnitlige levetider skudt i vejret med raketfart. Resultatet har været, at de godt 10.000 medlemmer, der fulgte ledelsens anbefaling om at sige ja til omvalget, siden er sat voldsomt ned i årlige pensionsudbetalinger. Nogle helt op til 30 pct. Sagen har været i Ankenævnet for Forsikring, byretten og landsretten. Mandag går det altså løs i Højesteret.
Økonomisk Ugebrevet har fulgt sagen fra første færd: Vi startede med at skrive kritiske artikler om informationsniveauet ved omvalget allerede i 2011. Finanstilsynet greb også ind og fik omvalget til at gå om, da ledelsen kun fortalte kunderne de positive ting ved at vælge om. Et par år senere greb tilsynet ind for anden gang og tilkendte nogle af medlemmerne en kompensation på lige under 200 mio. kr.
Men nu skal Højesteret altså tale. Dommerne skal først og fremmest tage stilling til, om de 176 medlemmer stadig i dag er bundet er deres valg. Det er et aftaleretligt spørgsmål, der i særdeleshed bunder i, om kunderne i forbindelse med omvalget havde en reel chance for at gennemskue den nye risiko, de selv overtog ved et ja til omvalget. Lever man længere, skal pensionen jo strækkes over flere år, og de årlige udbetalinger bliver mindre.
Intet sted i de skriftlige omvalgsmateriale er dette forhold omtalt. Det måtte en samlet ledelse i FsP og AP Pension også erkende i Østre Landsret.
Ledelsen måtte også erkende, at man havde sendt forkerte eller bevidst fordrejede oplysninger til Finanstilsynet undervejs. I en anmeldelse til Finanstilsynet skrev nuværende direktør Bo Normann Rasmussen bl.a., at medlemmerne ”fik oplyst, at grundlaget var ugaranteret, og det blev særskilt præciseret, at de selv bar risikoen for længere levetid.” Det var simpelthen løgn.
Det var som chefaktuar, Bo Normann Rasmussen havde skrevet under på anmeldelsen til Finanstilsynet. Han kom da til kort, da han i landsretten blev bedt om at henvise til, hvor medlemmerne havde fået den information.
De dengang tre ansvarlige topfolk fra FsP og AP Pension havde i det hele taget tre helt forskellige forklaringer på, hvornår tingene var foregået. De må antages at komme under voldsomt personligt pres, hvis de taber sagen i Højesteret.
Flere penge
Den anden del i Højesteret omhandler, hvor mange penge fejlene skal koste AP Pension i kompensation til de 176 medlemmer. Her vil der være flere end de 176 medlemmer, som fører retssagen, som vil holde vejret. Alle de andre sager er nu forældede, så der kan ikke gøres formelt krav gældende mod AP Pension. Men det kan tænkes, at der rent etisk vil opstå et stort pres på også at kompensere de øvrige 10.000 kunder, hvis de 176 vinder i Højesteret.
Indtil videre har AP Pension dog i det forløbne år allerede udfordret landsrettens beregninger og dom – lige som man også har udskiftet sin advokat efter dommen. Derfor bliver det også spændende at se, om AP Pension vil skifte kurs i sit forsvar, når det meste af dagen i morgen er sat af til deres procedure.
Højesterets endelige afgørelse offentliggøres først et stykke inde i december.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.