Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Storbanker boykotter ny ratingmodel fra Morningstar

Carsten Vitoft

onsdag 06. marts 2024 kl. 11:25

Storbanker boykotter ny ratingmodel fra Morningstar

Det nye ratingsystem adskiller sig fra den tidligere bag­udskuende rating ved at kigge fremad. Formålet skulle være at hjælpe investorerne med at finde fremtidens bedste investeringsfonde. En uafhængig ekspert me­ner, at de investeringsforeninger, og bankerne bag dem, boykotter den nye rating, fordi de dumper den med et brag, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Opsparingen i landets største investeringsforeninger nær­mer med hastige skridt 2000 mia. kr. Men det står særde­les trægt til med Morningstar-analytikernes tillid til, hvor godt investeringsforeningernes kapitalforvaltere i ban­kerne forvalter de mange milliarder.

Morningstars nye og mest moderne ratingsystem søger at give karakter til de fonde, som ventes at levere de højeste af­kast de kommende år, og de bedste får tildelt en guldmedalje,

Problemet er bare, at de hjemlige store investerings­foreninger ikke får nogen guldmedalje. Medaljesystemet fra Morningstar er det eneste ratingsystem, der søger at se ind i fremtiden ved at identificere de fonde, der vil ska­be det højeste afkast.

I Morningstars seneste analyse scorer Danske Invest en enkelt guldmedalje som den eneste store investerings­forening herhjemme, mens Nordea Invest, Bank Invest, Syd Invest og Jyske Invest ikke fik en eneste guldmedalje i de langt over 500 forskellige investeringsfonde. Den min­dre ikke-bankstyrede investeringsforening Optimal Invest scorer derimod fire guldmedaljer.

Missede vending på aktiemarkedet

”Mange danske investeringsforeninger falder igennem på Morningstars nye ratingmodel, fordi de ikke kan leve op til kravet om at levere afkast uden at tage ekstra risiko. Det er fuldstændig i tråd med vores egne analyser af bankernes performance. For de seneste ti år med historisk høje afkast på aktier har foreningerne taget ekstra risiko. Men de overså vendingen ved indgangen til 2022 og tabte det hele på gul­vet. De danske investeringsforeninger falder også igennem på omkostninger, som er fem gange højere end nødven­digt,” siger uafhængig investeringsekspert Karsten Engmann Jensen fra rådgivningsvirksomheden Pengeministeriet.

Morningstars hidtidige rating, baseret på historiske af kast, har hidtil været den bedste rettesnor. Men der er også bred enighed om, at historisk afkast ikke garanterer noget som helst om fremtidigt afkast.

Alligevel markedsfører stort set alle de største investe­ringsforeninger sig med det gamle stjernesystem, hvor man får stjerner efter historiske afkast.

Investeringsforeningen BankInvest har udmeldt en am­bition om at kapre mange nye kunder nye kunder i 2024, og til dette formål anvendes stjernesystemet aktivt. Hvorfor man ikke har en eneste guldmedalje ud af næsten hundre­de fonde, ønskede BankInvest ikke at svare på i sidste uge.

Danske Invest har tæt på 300 fonde, men kun én fond har fået en guldmedalje af Morningstar. Her kan man godt bruge det nye medaljesystem i markedsføringen.

I Nordea Invest erkender man, at man bevidst ikke bruger medaljesystemet til ret meget.

”Vi markedsfører ikke dette medaljesystem. Dels fordi vi ikke er så bekendt med selve metodikken, og dels er det vores opfattelse, at det ikke rigtig bruges i den dan­ske fondsindustri. Det er endvidere min opfattelse, at den danske fondsindustri generelt er yderst påpasselig med at love eksisterende og potentielle kunder om fremtidige afkast, og det gælder også for Nordea,” forklarer filialbe­styrer Rasmus Eske Bruun fra Nordea Invest Danmark.

Han tilføjer dog samtidig, at hans fonde får medaljer, men at de er ikke børsnoterede.

Fra relativt til absolut

”Vi kan ikke svare dig på Morningstars analytikeres vurde­ring af vores fonde. Dog vil jeg nævne, at vi som den ene­ste investeringsforening har fire fonde, der er nomineret til en Morningstar Award i år,” lyder det fra afdelingsdirek­tør Niels Skovart fra Sydinvest.

På den måde kan det synes, at investeringsforeningerne er med der, hvor deres investeringsfonde scorer de bed­ste sammenligninger. Og ulempen ved det mere moderne medaljesystem er, at man altså bliver holdt op mod hele markedet. I stjernesystemet bliver man blot sammenlignet inden for sin egen kategori, og der bliver udråbt en vinder.

Jyske Invest, der ikke bruger de nye medaljer, oplyser i en mail: ”Vi bruger ikke stjernesystemet meget i reklame­fremstød. Stjernesystemet fremgår af vores hjemmesider og faktaark, men benyttes i øvrigt ikke.”

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank