Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Storbanker slår tilbage mod succesfulde onlineplatforme

Henrik Frydenborg Hansen

torsdag 07. september 2023 kl. 17:25

Storbanker slår tilbage mod succesfulde onlineplatforme

Antallet af private aktieinvestorer er vokset voldsomt de seneste år, og mange er begyndt at investere på egen hånd udenom bankernes rådgivning. Det har giver de brugervenlige og billige onlineplatforme, Nordnet og Saxo, mange nye kunder. Flere storbanker går nu til modangreb med nye initiativer. Økonomisk Ugebrevs kommentator, Henrik Frydenborg Hansen fra Finansforum, gennemgår den skærpede konkurrencesituation.

Antallet af aktive private investorer i Danmark er vokset eksplosivt de senere år. Nye tal fra Euronext viser, at antallet af danske privatinvestorer i juli nåede knap 1,7 mio. I tallet indgår ikke investorer, som kun har udenlandske værdipapirer eller ETF´er, som også er populære hos private.

Handelsplatformene Nordnet og Saxo Investor er vokset nærmest eksplosivt de seneste år, og de har nu tilsammen over halv mio. danske investeringskunder. De har hugget flere hundrede tusinde investeringskunder fra bankerne, der på det grundlag har mistet handelsindtægter.  

Udfordrede banker

De nye onlinekunder er typisk mere aktive end gennemsnittet af bankernes investeringskunder, og de er bl.a. blevet tiltrukket af et stort produktudbud, investeringer uden depotgebyr, lave kurtager og meget brugervenlige platforme. 

Onlineplatformenes succes er tydeligvis ved at blive en torn i øjet på bankerne, som i flere tilfælde har mindre brugervenlige netbanker til aktiehandel og et begrænset udbud af andre investeringsprodukter, eksempelvis ETF’er. Og så er deres handelskurtager også typisk højere.

For bankerne er det samtidig blevet en stor udfordring de seneste år, at en stigende andel af de aktive investeringskunder ønsker at investere uden traditionel bankrådgivning.

Ud over almindelige børsnoterede danske og udenlandske aktier er det især indeksfonde og ETF´er med lave omkostninger, som er populære hos gør det selv-investorerne. Topti-fondslisten hos Nordnet består helt af passive fonde med meget lave administrationsomkostninger.

Som modsvar har flere banker de senere år lanceret investeringsrobotter med rådgivning med lavere omkostninger, som dog har haft begrænset succes. Flere storbanker forsøger nu også med nye initiativer at gøre sig mere attraktive for private investorer.

Indtil videres synes bankernes nye initiativer at være rettet mod mindre aktive privatinvestorer. De har også tidligere været bankernes vigtigste kundebase, da de mere aktive privatinvestorer for længst er flyttet til de billigere og mere brugervenlige gør det selv-platforme.

Det nye er i virkeligheden, at onlineplatformene de seneste år i højere grad også er gået efter almindelige privatinvestorer. Her føler bankerne sig for alvor udfordret, og derfor produktudvikler de især på denne front.

Eksempelvis har Jyske Bank fra juni i år på aktiesparekontoen fjernet kurtagen og de fleste normale depotomkostninger. Nordea har i december lanceret en månedsopsparing i netbanken med mulighed for at investere i Nordea Invest-fonde til 0,1 pct. i kurtage.

Danske Bank har i marts i mobilbanken lanceret en kurtagefri månedsinvestering i over 40 fonde fra Danske Invest og nogle eksterne fonde.

Stort satsningsområde

”Passive fonde er en populær komponent i Danske Banks månedsinvestering. Fordelingen mellem passive og aktive fonde ligger i øjeblikket på ca. på 40 pct. aktive fonde og 60 pct. indeksbaserede fonde. Den mest valgte fond indtil nu er Danske Invest Global Indeks,” siger Jacob Hvidberg Falkencrone, investeringsspecialist i Danske Bank.

”Efterspørgslen efter nemt tilgængelige og fleksible investeringer, hvor du kan komme i gang på mobilen, har været i kraftig vækst i de seneste mange år. Det er et stort satsningsområde for os, hvor vi for alvor kan udnytte vores mange digitale løsninger og platforme og skabe et komplet og nemt tilgængeligt investeringsunivers til vores kunder,” fortsætter han.

For storbankerne ligger der også en mulighed i, at Nordnet nu sætter priserne op. Nordnets månedsopsparing rammes fra oktober af et nyt månedsgebyr på 10 kr. i konti med nye investeringer i børsnoterede fonde. 

Nordnets nye danske landechef, Tine Vestergren Uldal, siger: ”Vi synes stadig, at månedsopsparingen er et enormt attraktivt produkt. For gebyret på 10 kr. får man muligheden for at handle fire ETF’er eller danske investeringsforeninger kurtagefrit.” 

Henrik Frydenborg Hansen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank