Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Store danske selskaber er rentefaldets vindere

Morten Sørensen

søndag 28. august 2016 kl. 13:26

Danmarks største ikke-finansielle selskaber betaler markant mindre i rente end for et par år siden, omend der er store indbyrdes forskelle. Især Vestas, ISS og Dansk Supermarked har fået rentesatserne ned.

I gennemsnit er det lykkedes for CFO’erne og finansfunktionerne i Danmarks største virksomheder at nedbringe deres årlige renteudgift til 3,63 procent i 2015, fra 4,04 procent i 2014 og fra 4,55 procent i 2013.

Det viser Økonomisk Ugebrevs store årlige undersøgelse Danmarks Bedste Finansfunktion. For 59 af Danmarks 100 største ikke-finansielle virksomheder har det været muligt at foretage en meningsfuld (årsrapporten har givet tilstrækkelige oplysninger og gælden er ikke svinget for dramatisk) måling af udviklingen i den samlede rentebetaling i forhold til den totale rentebærende gæld. Store virksomheder med en betydelig rentebæ-rende gæld, som VestasISSDansk SupermarkedTDCCoop og Danfoss, har været blandt de bedste til at få renten ned. Listens nummer et Novo Nordisk udgør en slags undtagelse, for koncernens rentebærende gæld er meget lille og kun kortsigtet, så selv om rentebyrden her er faldet betydelig, er procentsatsen stadig høj.

Så selv om opgaven med at låne på fordelagtige vilkår er en helt central opgave for de fleste CFO’er, skal denne benchmarking af de forskellige selskabers rentebyrde læses med en vis forsigtighed, idet virksomhedernes gælds- og finansieringsstruktur kan være meget forskellig og kan være ændret i perioden.

Novo, Vestas og ISS i spidsen
Alligevel tegner der sig en klar tendens, som også kan illustreres således: 38 af de 59 virksomheder betaler mindre i rente som andel af gælden end i 2012. 26 virksomheder ud af de 59 havde i 2015 en rentebyrde på under 3 procent af den rentebærende gæld, mod 20 virksomheder i 2014 og 17 i 2013. Benchmarkingen af de store selskaber viser, at der er virksomheder, der særligt aktivt har arbejdet med deres gældsfinansiering og opnået gode resultater:

Vestas har ifølge opgørelsen nedbragt rentebyrden fra 7,20 procent i 2013 til 3,45 procent i 2015, i takt med at den samlede rentebærende gæld er nedbragt fra 10,9 til 3,7 mia. kr. I november 2012 fik Vestas i en større pakke omlagt kreditfaciliteter på 1,8 mia. euro. Det skabte ny tillid til selskabet og fik aktien til at stige betydeligt. I maj 2013 blev Marika Fredriksson CFO i Vestas, og siden har virksomheden løbende genforhandlet sine kreditfaciliteter i bankerne og har også suppleret med udstedelse af obligationer.

ISS har nedbragt sine rentebetalinger fra 6,22 procent af den rentebærende gæld i 2013 til 2,89 procent i 2015. Selskabet kunne i forbindelse med sin børsnotering i marts 2014 nedbringe sin gæld betydeligt og øge sin kreditværdighed. ISS’ CFO har siden foråret 2013 været Heine Dalsgaard, der nu fra sommeren har skiftet til Carlsberg, og som i ISS er afløst af Pierre-Francois Riolacci.

Dansk Supermarked har i modsætning til Vestas og ISS øget sin rentebærende gæld betydeligt, nemlig fra 3,0 mia. kr. ultimo 2013 til 13,2 mia. kr. ultimo 2015. Det er sket i forbindelse med, at Salling-fondenehar overtaget kontrollen med selskabet fra A.P. Møller-Mærsk. Samtidig har koncernen imidlertid formået at nedbringe rentebyrden fra 3,9 til kun 1,3 procent af denne gæld. Dansk Supermarkeds CFO var frem til 2014 Chris Nicholas, og siden 2015 har Anders Hagh været CFO.

DONG betalte højere rente i 2015
For de allerstørste låntagere blandt de ikke-finansielle, store danske virksomheder har udviklingen over de seneste år været lidt mere blandet: A.P. Møller-Mærsk med CFO Trond Westlie har over perioden nedbragt den samlede rentebærende gæld til 76,7 fra 90,6 mia. kr., mens rentebetalingerne over denne periode er faldet til 3,9 fra 4,6 procent af denne gæld. DONG Energy har mindsket den rentebærende gæld til 36,4 fra 52,7 mia. kr., men her er den samlede rentebyrde ifølge opgørelsen faktisk steget 0,1 procentpoint til 5,17 procent af gælden.

De fleste af Danmarks største virksomheder har dog opnået bedre, og til tider meget gunstige lå-nevilkår, gennem de seneste par år. De bedste har fået mere end fuld fordel af faldet i markedsrenten: Netop i perioden 2012-2015 har pengeinstitutternes renter til erhverv været faldende, påpeger Nationalbanken i sin seneste udlånsstatistik. Pengeinstitutternes gennemsnitlige udlånsrente til erhverv var 4 procent i slutningen af 2012, hvorefter den er faldet til 3,1 procent i slutningen af 2015 og videre til 2,9 procent i juli 2016.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank