Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Store pengetankes omdømme har fået løft under krisen

Morten Sørensen

mandag 22. juni 2020 kl. 11:30

Danmarks 100 Rigeste

Artikelserie om de store danske pengetanke: Fonde og familiers holdingselskaber har optrådt offensivt under viruskrisen. Næsten alle virksomheder understreger, uanset hvordan de reelt handler, vigtigheden af at beskytte ansatte, kunder og samarbejdspartnere. Men en række af de store pengetanke er gået foran med bred aktiv hjælp til Danmark og mange andre lande, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

De store private danske pengetanke viser midt i coronakrisen vejen til fremtiden. I hvert fald hvis man skal tro de tendenser, som internationale finans- og virksomhedseksperter ser komme som et resultat af coronakrisen. I Harvard Business Review understreges det, at coronakrisen udsætter virksomhedernes Corporate Social Responsibility for en særlig test.

Sammenhængen mellem et velfungerende, sundt samfund og virksomhedernes præstationer er under coronakrisen blevet demonstreret som aldrig før. Værdien af den menneskelige kapital er i bredeste forstand blevet mere klar for virksomhederne.

På Harvards corporate lawblog fremgår, at coronakrisen derfor på længere sigt vil tvinge virksomhederne til at revaluere deres prioriteter.

PENGETANKE OG DERES VIRKSOMHEDER I FRONT
Foreløbig har en stribe danske fonde, investeringsselskaber og deres datterselskaber reageret markant på krisen:

A.P Møller Holding etablerer i samarbejde med sit datterselskab A.P. Møller-Mærsk en såkaldt air bridge og sender 24 fly fra Kina til Danmark med bl.a. visirer, beskyttelsesdragter og 20 respiratorer til sundhedsvæsenet. Selskaberne, som Novo Holdings kontrollerer, yder den mest internationale indsats. Novo Nordisk og Novozymes giver målrettet hjælp og har forsøgt at skræddersy dem til en lang række forskellige lande. De leverer f.eks. gratis insulin, hospitalsudstyr og pengedonationer til Røde Kors.

Carlsbergfondet har uddelt 25 mio. kr. til en akut forskningsindsats mod corona, mens Lundbeckfonden har uddelt 30 mio. kr. til forskningsprojekter målrettet mod pandemien. Poul Due Jensen Fond, der ejer Grundfos, vil støtte NGO’en World Visions arbejde for at standse spredning af COVID-19 i Ghana og Niger. Augustinusfonden har i maj uddelt 42 mio. kr. for bl.a. at støtte udviklingsinitiativer, der skal foregribe ændringer, som krisen har forårsaget i kunst- og kulturinstitutioner.

De store ejerfonde og deres holding- og investeringsselskaber, der kontrollerer en betydelig del af dansk erhvervsliv, bliver i mange tilfælde til et redskab, der aktuelt kan understrege samfundsansvaret i de selskaber, som de kontrollerer. Det indebærer også, at der i nogle tilfælde justeres på datterselskabernes forretningsmetoder. For at hjælpe mindre leverandører vil Novozymes f.eks. fremskynde sine betalinger. Da de store fonde og investeringsselskaber og deres vigtigste datterselskaber er en slags forbilleder i dansk erhvervsliv, kan indsatsen ses som et udtryk for et bredt engagement i erhvervslivet. Og – altså ifølge eksperter – måske også som udtryk for en international tendens.

STAKEHOLDER-TANKEN DOMINERER IGEN
Eksperterne understreger, at coronakrisen kan understøtte en bevægelse fra shareholder- til stakeholder-orienteret governance. Offentligheden har øgede forventninger om, at virksomheder skal indgå i meningsfulde engagementer med ansatte, kunder, investorer, leverandører og samfundet i bredere forstand.

Fremsynede investorer må ud fra denne betragtning kræve, at virksomheder gør sig mere robuste og tager hensyn til flere stakeholdere end hidtil.

Harvard-skribenterne mener, at hvis virksomhederne ikke ændrer holdning, vil det sociale pres på investorerne øge sandsynligheden for politiske indgreb mod virksomhederne. Det er en argumentation, der er hørt før. Men adskillige virksomheder har i løbet af få uger lært på den hårde måde, at deres offentlige omdømme vitterligt kan stå og falde med deres optræden under en krise, herunder deres villighed til at støtte udlejere og leverandører, deres holdning til de ansattes og kundernes sundhed, og deres eventuelle grådighed i forhold til hjælpepakkerne.

Hvordan virksomhedernes omdømme bliver påvirket på længere sigt, vil vise sig. De virksomheder, der har ejere, hvorfra der udgår en demonstrativ etisk tilgang til virksomhedsdrift, vil formentlig ikke klare sig ringest. Men de seneste uger har også vist, at virksomhederne konsekvent skal demonstrere deres etiske holdninger med handling – og hvis de svigter, kan det koste dyrt på omdømmet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank