Finans

Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit

Morten W. Langer

fredag 09. april 2021 kl. 19:01

Fra ØU Finans søndag

 

Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit

 

Et stort flertal af låntagerne hos Nykredit/Totalkredit har fortsat et meget markant ønske om at få indført elektroniske valg til ejerforeningens repræsentantskab. Økonomisk Ugebrevs årlige realkredit-survey viser, at fire gange så mange medlemmer ønsker indført elektroniske valg – end der er medlemmer, som ikke ønsker det. Medlemmerne af Forenet Kredit har dog stadig ikke udsigt til, at foreningens bestyrelse med professor Nina Smith tager demokratiet alvorligt og efterprøver ønsket

378 nuværende kunder hos Nykredit/ Totalkredit har i årets survey svaret på spørgsmål om elektroniske valg til Forenet Kredits repræsentantskab. Og heraf siger 209, at det er vigtigt eller meget vigtigt at få denne mulighed, altså over halvdelen. Over for dette er der 53 respondenter, som ikke finder det vigtigt. Resten svarer ved ikke.

Der er altså fire gange så mange der synes, at det er vigtigt at få indført, som den andel der ikke synes, det er vigtigt. Konklusionen er meget klar og bygger i år på 38 procent flere svar end den tilsvarende undersøgelse for et år siden.

Foreløbig har bestyrelsen for Forenet Kredit strittet voldsomt imod muligheden for at indføre elektronisk valg, selvom andre – f.eks. Tryghedsgruppen – med meget stor succes har givet netop denne mulighed. Flere kommentarer fra respondenterne går netop på ønske om at åbne muligheden for elektroniske valg: ”Det vil være den eneste rimelige form for afstemning, hvis alle skal have en mulighed for at deltage. (Der har jo indtil nu netop været et ønske om en begrænsning, så man har kunnet holde på magten),” skriver en respondent.

 

Corona gav test

Men ved det netop overståede valg i marts i år hos Forenet Kredit, blev ledelsen som følge af corona tvunget til en form for elektronisk valg. Et medlem af Forenet Kredit, der de seneste år har talt meget varmt for elektroniske valg, er Jesper Vork Nielsen. Han er netop genvalgte ved valget på Fyn.

”Jeg er på ingen måde overrasket over, at så stor en andel af kunderne vil have elektronisk valg. Jeg er også helt sikker på, at det går i den retning, selvom bestyrelsen hidtil har været imod. Jeg fornemmer, at stemningen i repræsentantskabet her efter valget er ved at bløde op på dette punkt,” siger Jesper Vork Nielsen.

Han vil i den kommende periode arbejde aktivt for at få givet en reel mulighed for elektronisk valg. ”Jeg håber på at kunne komme med i arbejdet i valgudvalget for på den måde at kunne arbejde for muligheden. Det er vigtigt, at det så bliver et system, der er brugervenligt, så det i praksis fører til større valgdeltagelse,” siger han.

 

Test gav ikke højere stemmetal

Ved det seneste valg var proceduren, at man på valgdagen skulle logge på og først se hele valgoplægget, og derefter kunne man stemme. Det betød i praksis, at man skulle overvære en ganske lang optakt, før man på et bestemt tidspunkt kunne afgive stemme. I praksis har det ikke givet højere stemmeprocenter end ved tidligere valg.

”Teknisk var det ikke et godt forløb, og det er alt for bøvlet,” siger Jesper Vork Nielsen. Han fremhæver, at der var betydeligt flere, der havde tilmeldt sig valget, end der endte med at stemme.

”Jeg mener, at man skal lave et system, hvor man har en periode til at stemme. Det skal ikke være sådan, at alle skal logge ind samtidig og stemme. Man kunne f.eks. have en uge eller to uger til at stemme. Jeg kan godt acceptere, at man inden stemmeafgivningen skal sætte sig ind i, hvad kandidaterne mener ved f.eks. at se en valgvideo. Men der skal være mulighed for at stemme i en periode, så man ikke er låst til et bestemt tidspunkt,” siger Jesper Vork Nielsen.

Til sammenligning har netop Tryghedsgruppen direkte skrevet ind i sine regler, at der skal være en periode på mindst 14 dage til at afgive stemme. Her kan kunderne selv bestemme, om de vil stemme elektronisk eller pr. brev.

 

Flere vil stemme, hvis muligheden kommer

Ifølge Økonomisk Ugebrevs survey vil en adgang til elektronisk afstemning få rigtigt mange nye vælgere på banen. Konkret lød spørgsmålet:

”Hvis du er låntager i Totalkredit/Nykredit og ikke normalt stemmer ved valgene: Ville du deltage i elektronisk afstemning med Nemid fra din PC, hvis det var en mulighed?”

Hele 72 procent siger, at de enten måske eller helt sikkert vil stemme, hvis denne mulighed kommer. Det er vel at mærke blandt dem, der i forvejen ikke stemmer, og dermed reelt nye stemmer i et kommende valg. Men det skal være nemt at stemme, lyder en kommentar.

”Adgang til demokratisk valg bør være nemt,” skriver en af respondenterne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]